
Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 

Opinion No. c-692 

Austin, Texas Re: Payment of Registration 
Fees on facts submitted. 

Dear Mr. Calvert: 

Your request for an opinion on the above subject 
matter reads as follows: 

"I have been presented with two accounts for the 
payment of registration fees, each being incurred under 
somewhat different circumstances. 

"1 . A registration fee of $5C.O0 was paid in the 
name of the State of Texas to attend a conference spon- 
sored by the Urban Transportation Committee of the 
Greater Chamber of Commerce of Pittsburg. A copy of 
the program is attached. 

"2. A registration fee of $10.00 was paid to 
attend the Uniform Commercial Code Institute, the 
meeting being held in San Antonio. Attached to the 
account is a receipt for the registration fee which 
is signed by an executive secretary for the San Antonio 
Bar Association. 

"House Bill No. 12, acts of the 59th Legislature, 
Article 5, the appropriation bill under which we are 
now operating provides in part: 

"'The provisions set forth in this and all other 
Articles of this Act are limitations on the appropria- 
tions made in this Act.' - 

"The limitation as to payment of registration 
fees found in Article 5 reads as follows: 

"'RESTRICTION ON REGISTRATION FEES. None of the 
monies appropriated in this act may be expended for dues, 
registration fees or any kind of similar expense incurred 
in joining or attending any type of organization, unless 
the membership is in the name of the State of Texas.' 
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'In view of restrictions as to registration fees 
for attending organized gatherings, would this provision 
be violated by paying the registration fees incurred 
under the conditions set out above? 

'The appropriation against which it is requested 
that the fees be paid is found in Article 6 of the 
appropriation bill under which we are now operating." 

The answer to the questions posed in your request is 
governed by the principles of law announced in Attorney General's 
Opinions c-671 (1966) and C-571 (1965) and authorities cited 
therein. 

In Attorney General's Opinion C-571 it was held that 
the Texas Water Development Board may pay from appropriated 
funds the tuition fees of two employees to attend an eight-day 
course in Earth Control and Investigation conducted by the 
Bureau of Reclamation, Denver Laboratories, and the registration 
need not be made in the name of the State. It was specifically 
stated in C-5712 

"The above quoted provision of the App,ropriations 
Bill would prohibit expenditure of such funds for such 
purposes only if the provision, in this situation, did in 
fact require registration in the name of the State of 
Texas and this were not complied with. It could be 
argued that the course of instruction conducted by the 
Bureau of Reclamation was a 'type of organization' and 
the registrations must be in the name of~the State of 
Texas if the tuition is to be paid from such appropriated 
funds. However, in this particular instance, inasmuch 
as the Bureau of Reclamation is an agency of the United 
States the term 'organilation 1 would not be applicable. 
In holding that the word 'organization' did not apply 
to the United States, the New Hampshire Supreme Court 
in the case of Farm Mutual Auto Ins. Co. v. Manson, 54 
A2d 580, 583; 94 N H 389' t t d 'c t i 1 " organiza- 
tion" is not commonly emp!.otet "in'spe%itgno", the United 
States.' 

"Therefore, it is the opinion of this office that 
such Section 18, of Article V, of House Bill 12, Acts of 
the 59th Legislature, does not require, as a prerequisite 
to expenditure of ap&ropriated funds, that registration 
at courses conducted by the Bureau of Reclamation be 
made in the name of the State of Texas. However, there 
is no reason why the registrations could not be made in 
the name of the State of Texas." 
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Likewise, in Attorney General's Opinion c-671, it 
was held that appraisers employed by the Veterans' Land Board 
may attend an appraisal school at Texas A&M University and 
have their registration fees paid by the State. 

Attached to your request is the statement by the 
head of the agency informing that the training and information 
made available to the employees involved was for the furtherance 
of the governmental duties imposed upon the agency and was 
directly and substantially related to the performance of such 
governmental functions. In this connection, it was held in 
Attorney General's Opinion c-671, supra.: 

"In prior questions of this nature, this office has 
consistently employed two basic criteria: (1) Whether the 
training described will be directly and substantially used 
to,facilitate the governmental duties and functions of the 
State agency requesting such training; and (2) Do the facts 
establish that there is a reasonable, substantial and direct 
relationship between the purpose of the training and the 
accomplishment of the governmental functions entrusted to 
the employee? Attorney General's Opinions W-83 (1957), 
w-233 (1957), W-433 (1958).” 

In view of the foregoing, you are advised that the 
registration fees to attend the conference sponsored by the 
Urban Transportation Committee of the Greater Chamber of Commerce 
of Pittsburg, and the registration fee to attend the Uniform 
Commercial Code Institute may be paid. ~ 

SUMMARY 

Registration fees necessary to attend courses of 
instruction deemed necessary to the furtherance of 
governmental duties imposed upon a State agency may be 
paid by such State agency. Attorney General's Opinions 
C-571 (1965) and c-671 (1966). 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General of Texas 

JR:sck 
General 
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