
June 1, 1966 

Honorable James E. Barlow Opinion lo. C-701 
Criminal District Attorney 
Bexar County Re: Conatitutlonalitg of 
San Antonio, Texas Sections 1-3 of Article 

70441, Vernon's Civil 
Statutes, In view of 
Section 9 of Article 
8 of the Texa?.Constl- 

Dear Mr. Barlow: tution. 

By a recent letter to this oiflce you have requested 
an opinion inregard to the above matter. We quote from your 
letter a8 follows: 

.!!Qur contention that art..7044a, 0ec8. 
l-3 l~"unconatltutlona1 IS therefore based 
strlctlg.upon the .language of the constitution 

.I do not see how a commissioners court 
d& levy an annual tax rate and then have that 
same 'tax rateffect for an indeterminate 
number of years simply because it did not Bee 
fit to levythe annual tax rate before July 
20th of eadh year. 

"Also, . . .there ia the question of lm- 
'paikent OS-contract as to the amount of the 
'tax rate, in .Vlew of the fact that taxes levied 
to r&tire bond isauee~must be recalculated each 
yeti eVm though the original tax wan levied at 
the time of the bond sale. . . .* 

Article 704&a, Vernon's Civil Statutes, which became 
effective June 9, 1965, ie quoted, in part, as follows: 

"Section 1. From and after Januaryl, 
1966, all taxing authorities which use the 
servkes of the county tax assessor-collector, 
either to assew or collect taxes for such 
taxing authority, shall, on or before July 
20 of each year, notify the county tax a8aeaaor- 
collector whose service8 are to be used by the 
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taxing authority of the tax rate for the 
succeeding taxable year adopted by the taxing 
authority. 

"Sec. 2. In the event any taxing au- 
thority . . .falls to notify the county tax 
assessor-collector of the tax rate adopted 
by the taxing authority, prior to July 20, 
. . .the tax rate for the succeeding year 
shall be the tax rate for the preceding year, 

.and In no event shall a new tax rate be 
in'force and effect unless notification of 
such tax rate Is furnished the county tax 
assessor-collector prior to July 20 of each 
year. 

"Sec. 3. In compiling the tax roll for 
a taxing authority . . .the county tax assessor- 
collector shall use the rate furnished him by 
the taxing authorlty~ prior to July 20 of each. 
year or In the event the county tax assessor- 
collector has not been furnished a new tax 
rate, the county tax assessor-collector shall 
use the tax rate adopted for the preceding 
taxable year by the taxing authority. 

"Sec. 4~. The fact that there.18 no dead- 
line for various taxing authorities .(other~than 
the State of Texas) to adopt a tax rate, causing 
unduendelay for the county tax assessor-collector 
. . . 

Clearly,.lt was the ~intention of the Legislature, In 
enacting Article 7044a, Vernon's Civil Statutes, to require that 
all taxing authorities using the office of the county tax assessor- 
collector place their tax rate; to be used for the succeeding year, 
in the hands of the assessor-collector by July 20. The State 
Comptroller Is presently required to notify the local assessors 
of its rate for State taxes by this date (July 20). Article. 
7042-7044, Vernon's Civil Statutes: 

In many of the counties of thls~ State, the county 
tax assessor-collector serves as assessor and collector for 
many different taxing authorities in addition to the county. 
The new statute, Article 7044a, applies to all of these taxing 
authorities. Attorney General's Opinion No. C-647 (1966). 

Prior to the enactment of Article 7044a, Vernon's 
Civil Statutes, the time for setting the tax rate by the com- 
missioners court was controlled by Article 7045, Vernon's Civil 
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Statutes, which Is quoted~ as 

"The commlseloners 

follows: 

courts of the several 
counties, all the members thereof being present, 

the tax collector of such county shall have begun 
to make out his receipts, calculate the rate and 
adjust th t 1 I d In their respective counties 
for gene& rgosB"i to the taxable values shown by 
the asseeement rolls.n (Emphasis added) 

Under the above quoted article the counties had from 
the time that the tax roll was certified to the State Comptroller 
(July 15th) until the tax collector started his collecting (October 
let) to set the .tax rate. Under the new article (704k) the county 
must determine its rate and notify the tax assessor-collector by 
July 20th or the.tax aeieeeor-collector shall use the rate set 
by the coUnty Stir' the year before. 

Without a doubt the Legislature may ahange the time 
for setting the county tax rate. "Subject to the llmltatlon as 
to rate as prescribed In Section 9 of Article VIII, Vernon's 
Texas Constitution, the Legislature; under Its general law making 
power:, has the authority to regulate all matters pertaining to 
the levying and aeseeslng of the annual ad valorem taxes, for 
general zounty purposes, and to.preecrlbe the time for their 
payment. Stevenson v. Blake, 131 Tex. 103, 113 S.W.2d 525 (1938). 

Section 9 of Article VIII, Vernon's Texas Constitution, 
Is quoted, in part, as follower 

levy 1*tix*rate ln 8x0886 of Eighty Cents (80#) 
and no county, city or town shall 

on the One Hundred Dollars ($iOO) ,valuatlon; 
. . .provlded further that at the time the 
Commlssloners Court meets to levy the annual 
tax rate for each county It shall lev 
tax rate may be needed for the four ( 1 

whatever 
) constltu- 

tlonal purposes; . . .Once the court has levied 
the annual tax rate, the same shall remain In 
force and effect during that taxable year; . . ." 

No one would doubt that the above constitutional 
article does not prevent a commlssloners court from using the 
same tax rat6 year after year If such rate Is eatlefactory to 
pay the county obligations. The Tax Assessor-Collector has no 
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authority to make a tax levy. The law requires the Commls- 
eloners Court to make a levy of the taxes In order for the taxes 
to be valid. If the Court does not;before July 20, set a tax 
rate, then the Tax Assessor-Collector uses the tax rate of the 
preceding year, and the Court would thereafter have to make a 
tax levy. Victory v. State, 138 Tex. 285, 158 S.W.2d 760 (1942); 
54 Tex.Jur.2d. Sec. 42, oage 169. Therefore. It Is our onlnlon 
that Article 7044a Is not ~nconstltutlonal as violating S&Ion 
9 of Article VIII, Vernon's Texas Constitution, due to the fact 
that the commlesloners court must set Its tax rate by July 20 
of each year or use the rate adopted previously by the court. 

Under the law prior to Article 7O@&a, Vernon's Civil 
Statutes, a recalculation of the tax rate necessary to retire 
bond Issues was made within the time limit set down b 
of Article 7045 (quoted above). All that Article 704 a would t 

the terms 

require Is that the recalculation be taken Into consideration 
prior to July 20 of each year. "Obligation of contracts Is not 
impaired within meaning of the Constitution (Sec. 16 of Art. I, 
Vernon's Texas Constitution) unless the value of the contract 
has been lessened by the law complained of. Preston v. Anderson 
County Levee Improvement Dlst. No. 2, 261 S.W. 1077 (Tex.Clv.App. 
924, error ref.). Therefore, It Is our opinion that Article 
7044a does not Impair the obligation of contracts. Section 16 
of Article I, Vernon's Texas Constitution. 

SUMMARY 

Article 7044a, Vernon's Civil Statutes, 1s 
not unconstltutlonal as violating Section 9 of 
Article VIII, Vernon's Texas Constitution, due to 
the fact that the Commlesloners Court must set its 
tax rate by July 20 of each year or use the tax 
rate previously adopted by the Court. 

Article 7044a, Vernon's Civil Statutes, Is 
not unconstitutional as impairing the obligation 
of contracts under Section 16 of Article I, Ver- 
non's Texas Constitution. 

Very truly yours, 

WAQOONRR CARR 
Attorney General 

JCMcC:mkh 
~y&ig?t20y”“r 
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