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Hon. Robert S. Calvert Opinion No, C-711
Comptroller of Publie Accounts
Austin, Texas Re: Construction of Section

14 of Article V of House
Bill 12, Acts of the 59th
Leglslature, Regular Ses-
sion, relating to rate
of transportation allow-
ance to State employees
who travel 1n a conveyance
not owned by the employee
or rented from a public
Dear Mr. Calvert: transportation company.

Your request for an opinion reads, in part, as fpllows:

"Article 6823a, Section 3b provides:
'db. The rate of per diem and transportation
allowance and method of computing those rates
shall be those set forth in General Appropria-
tion Acts providing for the expenses of the
State government from year to year.'

» L] L] -

"Please advise, if you find that authority
exists, what rate of pay should be allowable for:

"1. the use of an automobile, not per-
sonally owned or rented rrom a publie transporta-
tion company?

"2, the use of an airplane, not personally
owned or rented from a public transportation
company?”

Section 14 of Article V of the current General Appropria-
tions Act provides, in part, as follows:
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"TRANSPORTATION ALLOWANCE. None of the
moneys appropriation by this Act for travel
expengse may be expended to relmburse costs of
transportation on official business except in
complliance with the following conditions,
limitations, and rules:

"a. The rate of such reimbursement for the
employee's personally owned automobile shall be
eight (8) cents per mile. No additlonal expense
incidental to the operation of such automobile
shall be allowed. None of the moneys appropriated
for travel expense for mlileage wlthin the State of
Texas for use of personally owned automobiles shall
be expended unless the shortest route between polnts
is used. Thils shall also include the use of Farm-to-
Market roads.
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"The rate of reimbursement to executive heads
and key officials for travel in their personally-
owned alrplanes within the boundaries of the State
of Texas and between polnts of necessary official
business shall be sixteen (16) cents per highway
mile,

"Reimbursement for out of State transportation
for the use of personally owned automoblles together
with per diem sEaII never exceed the cost of commer-
clal first class transportation from the nearest air-
port and the per diem required had the employee trav-
elled by such conveyance, The determination of the
allowances due owners of personally owned automobiles
in complliance with thils paragraph shall be as follows:
(1) Per diem shall be determined by the use of an
alrline schedule which would have sufficed for the
performance of the official business., (2) Expenses
of transportation to airfieids from points where air-
perts are not available shall be allowed in addition
to the cost of first class commercial alr transporta-
tion. (3) when additional passengers are conveyed
on out-~of-state trips 1n personally owned automoblles
they shall recelve as thelr expenses per dlem based
on automoblile travel time. (4? Persons traveling
to points not served by airlines shall receive mileage
and per diem based on actual miles traveled and other
expenses as authorized elsewhere in this Act for
out of State travel." (Emphasis zdded)
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The pre-existing law for the above quoted rider in
the Appropriations Act 18 the Travel Regulations Act of 1959, as
amended, {(Article 6823a, Vernon's Civil Statutes). Sectlon 6 (c)
of that Act was amended in 1963 so as to provide:

"In determining transportation reimbursement
for travel by private conveyance, the Comptroller
shall base relmbursement on the mlileage by shortest
highway distance between point of orligin and the
destinatlion via intermedlate points at which of-
ficlal state business 1s conducted and other nec-
essary mileage at points where offlclal state
business is conducted. 1In determining the amounts
of reimbursement for transportation b ersonal
car within the state, the Comptroller SEEII compute
all distances in accordance with the latest official
state highway map." (Emphasis added)

An examination of the pre-exlsting law authorizing
the rider in question together with Section 14 of Article V of
the General Appropriations Act, reveals that the terms 'private
conveyance," "personal car," and "personally owned automobile"
are terms used interchangeably and, therefore, are to be con-
strued synonymously in arrliving at legislative intent.

Subdivision 1 of Article 10, Vernon's Civil Statutes,
states that the ordinary significance should be applied to words,
except words of art or words connected with a particular trade or
subjJect matter when they should have the significance attached to
them by experts 1n such art or trade with reference to such sub-
ject matter. Since the phrase "private conveyance" i1s not a word
of art, the ordinary significance must be applied to such phrase.

In Ripley v. Railway Passengers' Assurance Company, 83
U.S. 336 (18727, the term 'private conveyance was oderlned as 'a
vehicle belonging to a private individual." It i1s our opinion
that this 18 the proper definition to give to the phrases 'private
conveyance," "personal car," and "personally owned automobile" as
used in the Travel Regulation Act of 1959, as amended, and Travel
Regulation riders in the current General Appropriation Act. Any
other construction could, In certain clrcumstances, lead to absurd
conclugsions., For example, travel by a State employee in an auto-
mobile, the title of which ig in the name of the employee's spouse,

You are therefore advised payment of eight (8) cents
per mile for vse of an automobile owned by a private individual
is allowed to an employee entitled to transportation allowance

whether such automoblle is owned by the State employee or owned
~ by some other private individual,
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We are of the further opinion that the reasoning and
holding to your first questlon 1s also applicable to your second
questlion, and therefore executlve heads and officials are en-
titled to a reimbursement of sixteen (16) cents per mile for the

use of an alrplane not personally owned or rented from a publice
transportation company.

SUMMARY

The travel allowance of eight (8) cents per
mile for use of an automoblile is allowed to an em-
ployee who travels by an automobile owned by a
private individual, whether such automobile is owned
by the State employee or is owned by some other
private individual. Executlive heads and officials
are entitled to reimbursement of slxteen cents per
mile for the use of an airplane not personally
owned or rented from a public transportation com-

pany.
Very truly yours,
WAGGONER CARR
Attorney General
John Reeves
JR:sck:mkh Asslstant
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