
Honorable T. J. Rodgers Opinion No. C-714 
District Attorney 
Young County Re: Under Article 14.21, V.C.S., 
Graham, Texas Taxation-General, what is 

the authority of the County 
Judge to act as agent or 
representative of the 
Comptroller of Public 
Accounts and related 

Dear Mr. Rodgers: questions? 

You have requested an opinion of this office on the 
,following questions: 

"1 . Under Article 14.21 what is the authority 
of the county judge to act as agent or representative 
of the Comptroller of Public Accounts? Is it 
necessary that the county judge be designated in 
writing as such by the Comptroller? 

"2 . Under Article 14.22 may the county judge 
designate a representative in a bank, safe deposit 
company or other institution having possession and 
control of papers of a decedent as his agent or 
representative to turn over a will, deed or 
insurance policies to the representative of the 
decedent's estate? 

“3. Does a will delivered to the clerk of the 
probate court have to be filed by the clerk and 
retained In his possession until application for 
probate is made? If there is no necessity for 
probating the will but is filed only as a muniment 
of title, is the clerk still required to retain 
same in his possession and what record, if any, 
is made of it?" 

Article 14.21, Vernon's Civil Statutes, Taxation- 
General, reads in part: 

"No safe deposit company, trust company, 
corporation, bank or other institution, person 
or persons, having in possession or under control 
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securities, deposits, or other assets belonging 
to a decedent, who was a resident or non-resident, 
or belonging to such a decedent and one or more 
persons, shall deliver the same to the executors, 
administrators heirs, or legal representatives 
of said decedekt or to the survivor or survivors 
when held in the'joint names of a decedent and 
one or more other persons, or upon their order 
or request, unless notice of the time and place 
of such Intended delivery or transfer be served 
upon the Comptroller at least ten (10) days 
prior to said delivery of transfer, and delivery 
to be made only in the presence of the Comptroller 
or his duly authorized agent, who may be the 
County Judge of the county in which said transfer 
transpires, unless the Comptroller, in writing, 
consents to the transfer without his presence. 
And it shall be lawful for the said ComptrolLer, 
or his representative, to examine all of said 
securities, deposits, or assets at the time of 
such delivery or transfer. . . ." 

The statute provides that the County Judge may act 
as the agent of the Comptroller if so authorized by the Comptroller. 

Agency has been defined by the Texas courts: 

"Agency is a legal relationship which is 
based upon a contract, express or implied, of the 
parties or created by the law, by virtue of which 
one party is employed and authorized to act for 
another. The party so employed is the agent and 
the one who so emolovs him is the orincioal. _ _ _' 
Great Southern Life fnsurance Co. v. Wiliiams,-lj5- 
S.W.2d 241 (Tex.Civ.App, 1939, error dism., judgm. 
car.); Hawkins v. Murphy & Bolanz, 112 S.W. 136 
(Tex.Civ.App. 1908, error dism.). 

Since the statute provides that the County Judge "may" 
be the Comptroller's authorized agent, the County Judge does 
not automatically become the Comptroller's agent for the purposes 
of Article 14.21. The agency is not created by law since the 
County Judge is not required to act as the Comptroller's agent. 
Consequently. the laws of contract are applicable; and there must 
be an offer-and acceptance to act as Agent Amber Petroleum Co. 
v. Beech. 111 S.W. 668 (Tex.Civ.Aoo. 1908.'no writ history). 
7i .ithough'written authorization to-act as the Comptrollerls'agent 
is not required by Article 14.21, it woul.d be good practice to 
acquire such authorization in writing from the Comptroller. 
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Vernon's Civil Statutes, Taxation-General, 

"When It is made to appear to a County Judge 
in this State that a safe deposit company, trust 
company, bank, person, or corporation has in its 
possession or under its control papers of a 

jurisdiction 
decedent 

of whose estate such court has 
that the decedent has leased from such a coi&zEation 
a safe deposit box, and that such papers or such 
safe deposit box may contain a will of the decedent, 
or a deed to a burial plot in which the decedent 
is to be Interred, or a policy of insurance issued 
in the name of the decedent and payable to a named 
beneficiary, he may make an order directing such 
deposit company, trust company, bank, person, or 
corporation to permit a person named in the order 
to examine such papers or safe deposit box in the 
presence of himself, or his duly authorized 
representative, or a representative of the 
Comptroller, and an officer of such safe deposit 
company, trust c,ompany, bank or corporation, or 
agent of such person, and if such documents are 
found among such papers, or in such box, to 
deliver said will to the clerk of the probate 
court of such county, or said deed to such persons 
as may be designated in such order, or said policy 
of insurance to the beneficiary named therein. 
The Clerk of said court shall furnish a receipt 
upon the delivery of the will to him." As 
amended Acts 1963, 59th 
6 7; eff. July 1, 1965. 

Leg., p. 833, ch. 402, 

Article 14.22 comprehends the presence of three separate 
individuals, the person named in the order to examine the papers 
of a decedent or safe deposit box; an officer of the safe deposit 
company, trust company, bank or corporation, or agent of such 
person; and the county judge, or his authorized representative 
or a representative of the Comptroller. Pursuant to the statute, 
the oerson designated in the order to examine the paoers of 
a decedent or safe deposit box must do so in the presence of 
the other two individuals and then deliver the enumerated 
papers so found to parties designated by the statute. There 
is nothing in the statute which would prohibit the person 
designated to examine the papers of a decedent or safe deposit 
box from being an officer or employee of the safe deposit 
company, trust company, bank or corporation; however, such 
person may not at the same time also serve as the County 
Judge's representative or act in behalf of the holder. 
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In answering your third question, we must look to 
Article 1942, Vernon's Civil Statutes, and Section 71(e) of the 
Texas Probate Code. 

Article 1942 reads as follows: 

"They fiounty clerks7 shall be keepers of the 
records, bozks , papers aiid proceedings of their 
respective courts in civil and criminal cases and 
in matters of probate, and see that the same are 
properly indexed, arranged and preserved, and shall 
perform such other duties in that behalf as may be 
by law Imposed on them." 

And Section 71(e), Texas Probate Code, reads as follows: 

"If there shall be submitted to the bounty7 
clerk an affidavit to the effect that thetestaf;or 
of any will deposited with the clerk has died, or 
if the clerk shall receive any other notice or proof 
of the death of such testator which shall suffice to 
convince him that the testator is deceased, the 
clerk shall notify by registered mail with return 
receipt requested the person or persons named on 
the indorsement of the wrapper of the will that the 
will is on deposit in his office, and, upon request, 
he shall deliver the will to such person or persons, 
taking a receipt therefor. If the notice by 
registered mail is returned undelivered, or if a 
clerk has accepted a will which does not specify 
on the wrapper the person or persons to whom it 
shall be delivered, the clerk shall open the wrapper 
and Inspect the will, If an executor is named in 
the will, he shall be notified by registered mail, 
with return receipt requested, that the will is 
on deposit, and, upon request, the clerk shall 
deliver the will to the person so named as executor. 
If no executor is named in the will, or if the 
person so named is deceased, or fails to take the 
will within thirty days after the clerk's notice 
to him is mailed, or if notice to the person so 
named is returned undelivered, the clerk shall 
give notice by registered mail, with return receipt 
requested, to the devisees and legatees named in 
the will that the will is on deposit, and, upon 
request, the clerk shall deliver the will to any 
or all of such devisees and legatees." 
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Section 75, Texas Probate Code, and Section 14.22, 
Vernon's Civil Statutes, require the delivery of the will to the 
clerk after the death of the testator. Section 71, Texas Probate 
Code, is concerned with the depositing of the will with the 
clerk during the testator's lifetime. Even though the two former 
statutes do not indicate whether the clerk may return the will 
after filing It is the opinion of this office, in the light of 
Section 71(e), that the will once filed with the clerk, may, 
thereafter, be delivered to the executor, or the devisees or 
legatees under the will prior to probate. All wills delivered 
to the clerk under the above statutes must be numbered in 
consecutive order and indexed. In the absence of a request 
for delivery of the will by one of the above parties, it is the 
clerk's duty under Article 1942 to retain and preserve the will. 

As concerns the second part of your third question, it 
must be oointed out that a will mav not be used as a muniment 
of title-unless it has been probated, Ochoa v. Miller 
463 (1883); Moursund v. Priess, 84 Tex. 554 19 S.W. f7~9(%$'); 
White v. White, 142 Tex. 499, 179 S.W.2d 53; (1944). 

Section 89 of the Texas Probate Code allows the 
probating of,wills as Muniments of Title. 

II . . . In each instance where the Court is 
satisfied that a will should be admitted to probate, 
and where the Court is further satisfied that there 
are no unpaid debts owing by the estate of the 
testator, excluding debts secured by liens on real 
estate, or for other reason finds that there is 
no necessity for administration upon such estate, 
the Court may admit such will to probate as a 
Munlment of Title." 

If the will is probated as a Muniment of Title, Section 
33 of the Texas Probate Code applies. 

Section 93 reads as follows: 

"All original wills, together with the probate 
thereof, shall be deposited in the office of the 
county clerk of the county wherein the same shall 
have been probated, and shall there remain, except 
during such time as they may be removed for 
inspection to another place upon order by the 
court where probated. If the court shall order 
an original will to be removed to another place 
for inspection, the person removing such original 
will shall give a receipt therefor, and the clerk 
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of the court shall make and retain a copy of such 
original will." Acts 1955, 54th Leg., P. 88, ch. 55. 

Since the foregoing cases and statutes indicate that 
a will must be probated before it may be used as a muniment of 
title, a will used as a munlment of title should be filed, 
probated, and recorded as in the case of normal probated wills 
and retained accordingly. 

SUMMARY 

The County Judge is not required by statute 
to act as the Comptroller's agent under Section 
14.21, Vernon's Civil Statutes, but may be his 
agent if authorized. 

In accordance with Section 14.22, Vernon's 
Civil Statutes, the person designated in the 
County Judge's order to examine the papers and 
safety deposit box of a decedent may be an officer 
of the bank, safe deposit company or other 
institution having possession and control of the 
papers of the decedent. However, the person so 
designated may not at the same time serve as 
the County Judge's representative or act in behalf 
of the holder. 

All wills delivered to the clerk under either 
14.22 or the Texas Probate Code must be numbered 
in consecutive order and indexed. In the absence 
of a request to deliver the will of the decedent 
to the executor or devisees or legatees under the 
will, it is the clerk's duty under Article 1942, 
Vernon's Civil Statutes, to retain and preserve 
the will. 

A will may not be used as a muniment of title 
unless probated; and once probated, Section 90 of 
the Texas Probate Code requires the county clerk 
to retain possession of the original will, and 
probate thereof, in the absence of a court order 
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allowing the probated will to be removed to another 
place for Inspection. 

Very truly yours, 

WAGGONER CARR 
Att,orney Oeneral 

By: 
Wade Anderson 
Assistant 

WA:ml 

APPROVED 
OPINION COMMITTEE: 

W. V. Geppert, Chairman 
Pat Bailey 
James McCoy 
Gordon Cass 
Bill Allen 
Marietta Payne 

APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
By: T. B. Wright 
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