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Dear Sir: ployment?

Two questions are submitted In your letter of August
18, 1966, which reads, in part, as follows:

"1. Are employees of Regional Educa-
tion Media Centers as created by S.B. 408,
59th Texas Leglslature, Regular Sesslon,
1965, eligible for membership in the Teacher
Retlirement System of Texas? '

"2. If your answer to question 1 1s
in the afflrmative, are employees of such
Reglonal Education Medla Centers required
by law to be members of the Teacher Retire-
ment System of Texas as a condition of em-
ployment?”

S.B. 408, Acts 59th Leglslature, R.S., 1965, Ch. 448,
p. 912, codified as Article 2654-3d, Vernon's Civil Statutes,
authorizes the State Board of Education to provide for the es-
tablishment and a procedure for the operatlon of Reglonal Educa-
tion Media Centers "to provide education media materials, equip-
ment, maintenance thereof, and services to the public free school
districts of this state who participate therein." Section 4, a.
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defines Reglional Education Medla Center to be "an area center,
compoged of one or more entire Texas school distrlicts, that is
approved / by the Central Education Agency 7 to house, circulate
and service educatilonal media for the publiIc free schools of the
districts which are participant members thereof."

Each Center is to be governed 1n its local admlnistra-
tion by a Regional Medla Board which is authorized to employ
such personnel as necessary to carry out the functions of the
Center and to pay such personnel by warrants drawn on proper
funds. The State Board of Education is authorized to adopt
uniform rules and regulations to provide for the local selection,
appolntment and continmuity of membership for reglonal center
boards. The costs in connection with the Centers 1s to be borne
by the state and each partlclpating district as provided 1in the
Act, and the Central Education Agency 1s authorized to review
the services of the Centers.

Sectlon #8a, Article III, Texas Constitution, pro-
vldes in part:

"In addition to the powers given to the
Legislature under Section 48, Article III, it
shall have the right to levy taxes to establish
a fund to provide retirement, disablllty and
death beneflts for persons employed 1in the publile
schools, colleges and unlverglties supported
wHoIIy)or partly by the State; . . . ." (Emphasis
added,

Subdivision 2, Section 1, Article 2922-1, Vernon's
Civil Statutesf known ags the Teachers Retlrement Act, deflnes
"public school” as "any educational institution or organization
in this State which Under the laws of Texas are entitled to be
supported wholly or partly from public funds by the State of
Texas or by any county, school district or other munlcipal cor-
poration of the State of Texas." (Emphasis added.) The Regional
Education Media Centers are authorlzed for educational purpcses
and supported by publle funds, and the Regional Media Boards
are, in a sense, agencles of the State Board of Education. Sub-
division 6 of Section 1, Article 2922-1, defines "employer" as
"the State of Texas and any of its designated agents or agencies
with responsibllity and authority for publiec education, such &as
. . .or gny other agency of and within the State by which a per-
son may be employed for service in public education.”

The Centers fall within the meaning of "public school”
as deflned by the Teachers' Retirement Act, and a Reglonal Media
Board is an 'employer" as defined by the Act. If an employee of
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a Regional Education Media Center i1s a "teacher" or "auxiliary
employee" as those terms are defined by the Teachera' Retire-

ment Act, such employee 1ls eliglble for membership in the Teacher
Retirement: System., If there ls doubt as to whether an employee

is a "teacher" or whether an employee 1s an "auxiliary employee,'
the State Board of Trustees for the Teacher Retirement System

has the authority to make the determination pursuant to Subdilvialons
3 and 4 of Section 1, Article 2922-1.

The answer to your first question being in the affir-
mative, your second question is also answered in the affirmative.

Subdivision 2(a), Section 3, Article 2922-1, Vernon's
Civlil Statutes, provides:

"Every person who on September 1, 1955
or thereafter shall be employed as a teacher
or as an auxliliary employee in any public school
or in any other branch or unit of the publie
school system of this State, shall become a
member of the Retlrement Sysatem as a condition
of hls employment." (Emphasis added.)

If the employee 1s eliglible as a "teacher" or an
"auxiliary employee', membership is required unless the employee
is specifically exempted by paragraphs (b) or (ec) of Subdivision
2, Sectlon 3, Artlicle 2922-1.

SUMMARY

Employees of Reglonal Educatlion Medla Centers,
created pursuant to S.B. 408, Acts 59th Leglslature,
R.S8., 1965, Ch, 448, p. 912, codified as Article
2654-3d, Vernon's Cilvil Statutes, who are "teachers”
or "auxiliary employees" as those terms are defined
by the Teachers' Retirement Act, Article 2922-1,
Vernon's Civil Statutes, are eligible for member-
ship in the Teacher Retirement System, and such
membershlp is required as a condition of employ-
ment unless such employees are otherwlse exempted
by the Teachers' Retirement Act.

Very truly yours,

WAGGONER CARR
Atto General :
By:
Robert L. Towery
RLT:mh :mkh Aaslstant
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