
EXAS 

Honorable Joe Resweber 
County Attorney 
Harris County 
Houston, Texas 

Dear Mr. Resweber: 

Opinion No. C-751 

Re: Commissions of County Attorneys 
in counties of 20,000 poRula- 
tion or more for suits for 
delinquent personal property 
taxes 
Fund. 

- Offiuer'e 6alary 

We 
follows: 

have received your request for an opinion reading as 

"When the County Attorneys In counties 
with populations of twenty thousand (20,000) 
or more have successfully represented the 
State and County in suits to collect delin- 
quent personal property taxes, are said County 
Attorneys entitled to deduct their commissions 
from said taxes and pay the same into their 
respective County Treasuries (Officer's 'Salary 
Fund)?" 

Youhave submitted a brief on the question propounded 
in which you reached the conclusion that it should be answered 
in the affirmative. We agree with your conclusion. 

While the statute (Article 7332, Vernon's Civil Statutes) 
specifically provides for the fees of the county attorneys in 
suits for delinquent taxes on real estate, there is no specific 
statute mentioning compensation for suits for delinquent taxes 
on personal property. 

Article 335, Vernon's Civil Statutes, reads as follows: 

"Whenever a district or county attorney 
has collected money for the State or for any 
county, he shall within thirty days after 
receiving the same, pay it into the treasury 
of the State or of the county in which it 
belongs, after deducting therefrom and retain- 
ing the commissions allowed him thereon by 
law. Such district or county attorney shall 
be entitled to ten per cent commissions on 
the first thousand dollars collected by him 
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in any one case for the State or county 
from any individual or company, and five 
per cent on all sums over one thousand 
dollars, to be retained out of the money 
when collected, and he shall also be entitled 
to retain the same commissions on all collec- 
tions made for the State or for any county. 
This article shall also apply to money realized 
for the State under the escheat law." 

This office has consistently held that the above Article 
provides for compensation to be paid to the county attorneys 
on money collected in suits for delin uent 
taxes. Opinions numbers 0-260, % t; 

ersonal property 
O-109 , O-9 8 and o-2410. In 

view of this, the only question to determine is whether the 
compensation collected by the county attorney in such cases is 
to be placed in the Officer's Salary Fund. 

Article 16, Section 61 of the Texas Constitution reads 
as follows: 

"All district officers in the State of 
Texas and all county officers in counties 
having a population of twenty thousand (20,000) 
or more, according to the ~then last preceding 
Federal Census, shall be compensated on a 
salary basis. . . . 

"All fees earned by district, county and 
precinct officers shall be paid into the county 
treasury where earned for the account of the 
proper fund, provided that fees incurred by the 
State, county and any municipality, or in case 
where a pauper's oath is filed, shall be paid 
into the county treasury when collected and 
provided that where any officer is compensated 
wholly on a fee basis such fees may be retained 
by such officer or paid into the treasury of 
the county as the Commissioners Court may direct. 
All Rotaries Public, county surveyors and public 
weighers shall continue to be compensated on a 
fee basis. . . .' 

The enabling act for the above constitutional provision 
is Article 3912e, Vernon's Civil Statutes. Section 1 of this 
Article provides that neither the State nor County shall pay to 
any county officer of any county containing a population of 
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20,000 or more inhabitants any fee or commission for any service 
by him performed as such officer, with certain exceptions, which 
exceptions do not mention the compensation provided for by Article 
335. However, we believe that this provision was intended to pro- 
vide that such officer shall not be entitled to receive and keep 
any fee or compensation authorized by law, but only provides 
that such compensation so received shall be placed in the Officer's 
Salary Fund since Section 5 of the same Article provides as 
follows: 

"It shall be the duty of all officers 
to charge and collect in the manner authorized 
by law all fees and commissions which are per- 
mitted by law to be assessed and collected for 
all official service performed by them. As and 
when such fees are collected they shall be de- 
posited in the Officers' Saiary Fund, or funds 
provided in this Act. . . . 

In view of the above, we answer your question in the af- 
firmative. 

SUMMARY 

When the County Attorney in a county of 
a population of 20,000 or more has successfully 
represented the State and County in a suit to 
collect delinquent personal property taxes and 
has collected such taxes, said attorney is 
authorized to collect the commission provided 
by Article 335, V.C.S., and may deduct the 
same from the taxes collected, but is required 
to pay the same into the Officer's Salary Fund. 

Yours very truly, 

WAGOOWER CARR 
Attorney General 

By: 

HGC/fb:lr 
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APPROVED: 

OPINJIOR COMMITTEE 
W. V. Geppert, Chairmm 
James Broadhurst 
Jack Goodman 
Lewis Berry 
Ben Harrison 

APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
BY: T. B. Wright 
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