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Honorable Henry Wade 
District Attorney 
Dallas County Government 

Center 
Dallas, Texas 

Dear Mr. Wade: 

Your recent letter requests an opinion of 
this office, wherein you ask the following questions: 

"1. What is the interpretation of the 
word 'absencet as such word is con- 
tained in the phrase 'and in the ab- 
sence of any of the foregoing' which 
phrase is found in the second ara- 
graph of Section 1 of Article E 9.05, 
Code of Criminal Procedure? As an 
example, situations arise where the 
father is presently In Viet Ram and 
we have been submitted the question 
of whether he is considered to be ab- 
sent under this statute. 

"2. 

16, 1966 

Opinion NO. c-762 

Re: Interpretation of 
Article 49.05, Code 
of Criminal Procedure 

That last sentence of Section 1 of 
Article 49.05, Code of Criminal Pro- 
cedure, states 'If two or more of the 
above-named persons ass~ume c~~%+.o.rQ nS, 
the body, consent of one of them shall 
be deemed sufficient.' In regard to 
this sentence, we submit the follow- 
ing two questions concerning its inter- 
pretation. 

a) Does this sentence refer to the 
entire list of individuals enu- 
merated In the first sentence of 
the second 

E 
aragraph of Sectlon 1 

of ArtZcle 9.05, Code of Crlmi- 
nal Procedure? 

b) Under this provision, if two per- 
sons (i.e., two uncles) of the 
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deceased assume custody of the 
body while the father is avail- 
able for consent to an autopsy, 
must the father still be the 
one to consent or is consent of 
one of the uncles deemed suffi- 
cient?" 

Article 49.05, Section 1, Vernon's Code of Crim- 
inal Procedure, provides as follows: 

"Consent for a licensed physician to 
conduct an autopsy of the body of a de- 
ceased person shall be deemed sufficient 
when given by the following: In the case 
of a married person, the surviving spouse, 
or if no spouse survive him, by any child 
of such marriage, or in the event of a 
minor child of such marriage, the guard- 
ian of such child if any there be, or in 
the absence of such guardian, the court 
having jurisdiction of the person of sucn 
minor; in the event that neither spouse 
nor child survives such deceased, then per- 
mission for an autopsy shall be valid when 
given by a person who would be allowed to 
give such permission in the case of an un- 
married deceased. 

"If the deceased be unmarried, then per- 
mission shall be given by the following for 
such autopsy, in the order stated: father, 
mother, guardian, or next of kin, and in 
the absence of any of the foregoing, by 
any natural person assuming custody of and 
responsibility for burial of the body of 
such deceased, If two (2) or more of the 
above named persons assume custody of the 
body, consent of one (1) of them shall be 
deemed sufficient." 

Although there are no cases defining "absence" 
as that term 2s used in Article 49.05, Vernon's Code of 
Criminal Procedure, it is the opinion of this office that 
the word "absence", as used therein, means "non-existent". 
If any of the parties enumerated in Article 49.05, Section 
1, are living and are capable of giving consent, then con- 
sent for the autopsy must be obtained from the party upper- 
most on the list. Article 49.05, Section 1, Paragraph 1, 
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provides that consent for autopsy must be obtained from 
the spouse, if the spouse survives. Paragraph 2 must be 
given the same construction. If the father of the de- 
ceased is living, then he alone can give consent to an 
autopsy. If all of the enumerated parties are deceased 
or presumed to be dead under the provisions of Article 
5541, Vernon’s Civil Statutes, then consent may be ob- 
talned from a natural person assuming custody of and 
responsibility for burial of the body of such deceased. 

In answer to question 2(a), it Is the opinion 
of this office that this sentence refers only to natural 
persons assuming custody of and responsibility for bur- 
ial of the body of such deceased. A “natural person” 
evidently refers to any person other than those enu- 
merated. In answer to question 2(b), it is the opin- 
ion of this office that the father, if living, must give 
consent for the autopsy, regardless of whom assumes cus- 
tody of the body. 

SUMMARY 

(1) The term “absence” as used In Arti- 
cle 49.05, Code of Criminal Procedure, Sec- 
tion 1, Paragraph 2, means “non-existent”. 

(2)(a) The last sentence of Section 1 
of Article 49.05, Code of Criminal Procedure, 
states: "If two (2) or more of the above 
named persons assume custody of the body, 
consent of one (1) of them shall be deemed 
sufficient”. This sentence refers only to 
natural persons assuming custody of and 
responsibility for burial of the body of 
such deceased, 

(2)(b) If two uncles of the deceased 
assume custody of the body, consent for an 
autopsy must nevertheless be obtained from 
the father if living. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General of Texas 
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Assistan; Attorney General 
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