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Parks and Willdlife Department Re: Construction of
Austin, Texas Article 6069, V.C.S,

Dear Mr, Singleton:

You have requested our construction of the following por-
tion of Article 6069, Vernon's Civil Statutes, which sets forth
one of the dutles of the Parks and Wildlife Department as follows:

". . .to arrange for or employ a keeper in each
of the State Parks. . .who shall be clothed with all
the powers and authorlty of a peace offilcer of the
county, for the purposes of caring for and protecting
the property within said parks." (Emphasis Supplied.)

Your questilons may be stated as follows:

(1) Who may be designated as a "keeper" as that term is
employed in Article 6069, V.C.S.?

(2) Whether more than one "keeper" or an assistant to
the "keeper" may be deslgnated in the larger State Parks?;
and,

(2} Whether the designatlion of a Parks and Willdlife Depart-
ment employee as "keeper"-and his continuation as an em-
ployee of the Parks and Wildlife Department under one

of the categories for which funds have been provided

by the appropriation act adopted by the 59th Legislature
would violate Section 32, Article 16 of the Texas Con-
stitution?

In your reguest you have stated, in part, that:

n
° .

"For many years (from the late 1930's until September
1, 1965) the respective appropriation acts provided annual
salaries for the position of "Park Keepers" in certain
speclfled State Parks. Effective September 1, 1965, the
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appropriation acts; based on the State Classification
System, have made no provision for "Park Keepers" as
such, but have sef up certaln classified positions as
Park Superintendent III, Park Superintendent II, Park
Superintendent 1, Park Attendant III, Park Attendant II,
Park Attendant I, . ."

It has been assumed that the deslgnation "Park Keeper" (as
provided for by prlor appropriation bllls) was intended to refer
to the person with the duties deslgnated in the above quoted
portion of Article 6069,

Employing the canon of construction that the law does not
favor a repeal by implication, we do not feel that the H9th Legls-
lature intended to place in abeyance the duties whilch the above
quoted portion of Article 6069 states shall be performed, but
rather, 1t is our 1interpretation that the Leglslature intended
for the Parks and Wlldlife Department to delegate such duties
to the employees otherwise provided for under the current Appro-
priation Bill. So long as the Leglslature 1tself does not define
the authorilty and duties of a positlion for which 1t provides an
employer-agency wlth an appropriation, such employer-agency may
from time to time define and redefine the dutles of such position
80 as to carry out efficlently the dutlies of such employer-agency
- 1l.e,: the only purpose whlch may reasonably be ascribed to the
Leglslature in providing funds for employees of a state agency
is so that the employees which may be thereby hlred may assist
such agency 1n carrying out its statutory duties.

It is our opinlon that the Department belng under a duty
to arrange for or employ a "keeper" in each of the State Parks
should designate elther the highest classifiled employee in each
of such parks or some other employee to fulfill the dutles set
out in the above quoted portion of Article 6069,

We answer your flrst question as follows:

Any of those employees whom the Parks and Willdlife Depart-
ment have been authorlzed to employ may be deslignated as a
"keeper" so long as their duties as "keeper" do not conflict
with statutory provisions, if any, defining the dutles of such
classified posltion as they may hold.

Your second questlion is:
"Whether more than one 'keeper' or an assiastant

to the 'keeper'® may be deslignated in the larger State
Parks?"
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This question 1ls answered by the clear language of the
statute which provides for "a keeper" 1in each park, but which
nelther provides for "keepers" in each park nor for "a keeper
and assistant keepers" in each park. As the language employed
is clear and unambiguous your second question ls answered in
the negatlve,

Your third question is:

"Whether the designatlon of a Parks and Wildlife
Department employee as 'keeper' - and his continuation
as an employee of the Parks and Wildlife Department
under one of the categorles for which funds have heen
provided by the appropriation act adopted by the 59th
Legislature-would violate Section 33, Article 16 of the
Texas Constitution?"

The employee who 1s designated to perform the dutles of
"keeper" 1s not holding at the same time two offices or posi-
tions of honor, trust or profit. Only additional duties have
been added to the posltion he 1s holding. Therefore Sectlon
33 of Article 16 of the Texas Constitution 1s not violated.
We therefore answer your third question in the negative.

SUMMARY

1, Any of those agents whom the Parks and Wildlife
Department have been authorized to employ may
be designated as a "keeper" so long as their
duties as "keeper" do not conflict with statu-
tory provisions, 1f any, deflning the dutles
of such positlion as they may hold.

2. The Parks and Wlldlife Department may not deslg-
nate more than one "keeper" in each park nor may
the Department designate "assistant keepers" wlth-
out additional authority from the Leglslature,

3. The employee who 1s deslgnated to perform the
duties of "keeper" 1s not holding at the same
time two offlces or positions of honor, trust
or proflit. Only additional dutlies have been
added to the position he 1s holding. Section
33 of Article 16 of the Texas Constitution
18 not violated by the adding of addltional
duties.

urs very truly,

FORD C, MARTIN
Aftorney General of Texas
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Asslstant Attorney General
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