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Executive Secretary 
Teacher Retirement System Re: Whether a person receiving 

of Texas disability benefits from 
Lowlch Building the Teacher Retirement 
Austin, Texas 78714 System, who becomes engaged 

In a gainful ocoupatlon, 
should have his disability 
benefit reduced or suspended 
on the basis of his current 

Bear Mr. Jackson: earning capacity. 

You have requested the opinion of this office regarding 
the following speclflc questions: 

“1. If a person receiving dlsablllty 
benefits from the Teacher Retirement System 
becomes engaged In a gainful occupation, 
should the amount of his allowance from the 
Teacher Retirement System be reduced to an 
amount by which the salary earned during 
his last year of service In the public schools 
of Texas exceeds his present earning capacity 
or suspended if his current earning capacity 
exceeds his last earned salary In the public 
schools of Texas? 

“2. If your answer to Question No. 1 
Is in the affirmative, would the fact that the 
person receiving disability benefits from the 
Teacher Retirement System Is past age sixty 
(60) permit him to be employed In a gainful 
occupation without such benefits being reduced 
or canceled as a resuit of such earnings in 
a gainful occupation? 

Article 2922-1, Vernon’s Civil Statutes, provides for 
the creation and operation of the Teacher Retirement System of 
Texas D Section 6 thereof establishes a disability benefit, and 
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Hon. Frank M. Jackson, page 2 (M-64) 

sets forth the terms and conditions under which such benefits 
may be paid. Although lengthy, It is necessary that we quote 
the major portion of Section 6: 

"Sec. 6. 1. Upon application of the mem- 
ber or (where the member 1s unable to make ap- 
plication) of his employer or legal representative 
acting on behalf of the member, the State Board of 
Trustees may, not less than thirty (30) nor more 
than ninety (90) days after filing of said appllca- 
tlon, retire such member upon the applicable dls- 
ability benefit set out below, provided that the 
Medical Board, after a medical examination of suoh 
member, shall certlfv that such member is mentally 
or physically disabled for the further performance 
of duty and that such dlsablllty 1s likely to be 
permanent. In such event, the member shall retire 
subject to the provisions of this Act, upon a dls- 
ability retirement benefit as follows: 

"(a) If the member has less than ten (10) 
years of creditable service at date of such retlre- 
ment, he shall be paid a disability benefit of 
Fifty Dollars ($50.00) per month, for the duration 
of such disability, or for the duration of his life, 
or for a period of months equal to the number of 
months of creditable service rendered by such mem- 
ber prior to date of such retirement, whichever 
term is shorter. 

"(b) If the member has more than ten (10) 
years of creditable service, but Is not eligible 
for service retirement, he shall receive the 
standard annuity calculated on the basis of his 
creditable service to date of retirement, or the 
sum of Fifty Dollars ($50.00) per month, whlch- 
ever amount Is greater, for the duration of his 
disability; and In the event the disability re- 
tirement occurs after or shall continue until 
such person attains sixty (60) years of age, 
the total disability shall thereafter be con- 
clusively presumed continuous for the remainder 
of his life. 

"2. Beneficiaries Retired on Account of 
Disability. 

'Once each year during the first five (5) 
years following retirement of a member on a 
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disability retirement allowance, and once in 
every three-year period thereafter, the State 
Board of Trustees may, and upon his application 
shall, require any disability beneficiary who 
has not yet attained the age of sixty (60) years 
to undergo a medical examlnatlon, such examlna- 
tion to be made at the place of residence of said 
beneficiary or any other place mutually agreed 
upon, by a physician or physicians designated by 
the Board of Trustees, Should any dlsabillty 
beneficiary who has not yet attained the age of 
sixty (60) years refuse to submit to at least 
one medical examination In any such periods by a 
physician or physicians designated by the State 
Board of Trustees, his allowance shall be dls- 
continued until his withdrawal of such refusal, 
and should his refusal continue for one year, 
all his rights In and to his allowance shall be 
revoked by the State Board of Trustees. 

"(a) Should the Medical Board report and 
certify to the State Board of Trustees that such 
disability beneficiary Is no longer physically or 
mentally incapacitated for the performance of duty, 
or that such disability beneficiary 18 engaged in 
or Is able to engage in a gainful occupation, and 
should the State Board of Trustees by a majority 
vote concur in such report, then the amount of 
his allowance shall be discontinued nor be reduced 
to an amount by which the amount of the salary 
earned during his latest year of creditable service 
exceeds his present earning capacity. 

In partial answer to 
vised that under Subsection ?(a 7 

our first question, you are ad- 
, quoted supra, as applied to a 

person under the age of 60, if the Medical Board certifies that 
the disability beneficiary is engaged In or IS able to en~gage In 
a gainful occupation, and the Board of Trustees 
vote concurs In such report, the amount of dlsab 
shall be reduced or discontinued as the statute specifies. Such 
reduction or dlscontlnuance 1s thus a matter for the exercise of 
discretion 'by the Board of Trustees , within the limits established 
by the statute. 

With regard to your remaining questions, your office has 
advised us that the following facts give rise to these questlonsr 

A school bus driver has been employed for 
less than 10 years, became physically disabled, 
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and retired under the provisions of Article 
2922-1(a), V.C.S. After he passed the age of 
60, he was elected to a political office which 
pays him more than his previous salary as a 
school bus driver. 

We note that Subsection l(b), quoted supra, applies 
to persons who have more than 10 years of service, and provides 
for a conclusive presumption of continuing total dlsablllty for 
those persons past the age of 60. This pre,sumptlon is not ex- 
pressly stated In Subsection l(a), but It is our view that It 
nevertheless exists for persons who retire, under this provision, 
for the reason that Subsection 2 operates to exclude persons 
past 60 from the requirement of periodic medical examinations. 
Since there is no requirement for periodic medical review for any 
person past 60, regardless of the provision he may have retired 
under, It is our view that all disability retirees past the age 
of 60 are conclusively presumed to be totally disabled. 

Notwithstanding the foregoing, the statute makes It 
incumbent upon the Medical Board and the Board of Trustees to 
determine whether a disability beneficiary is engaged In a galn- 
ful occupation. We have been advised by your office that the 
Retirement System requires each disability beneficiary to file 
an annual statement of earnings. These statements are delivered 
to the Medical Board9 which In turn certifies them to the Board 
of Trustees. If the Board of Trustees by a majority vote concurs 
in such report by the Medical Board, the amount of the disability 
allowance 1s reduced or discontinued In the manner prescribed In 
Subsection 2(a). 

We are of the opinion that then above-described procedure 
accurately tracks the requirements of the statutes, fulfilling both 
the letter and intent thereof. The statute Is so constructed that 
persons over 60 are not subject to periodic medical examinations, 
but are subject to an annual employment Income review, regardless 
of which dlsablllty provision they retired under. If such review 
discloses an employment income, the disability allowance to such 
persons is properly subject to reduction or discontinuance. In 
specific answer to your second questlonP you are therefore advised 
that the fact that a person receiving disability benefits Is past 
60 does not permit him to be gainfully employed without being sub- 
ject to reduction or discontinuance of his disability benefits. 

SUMMARY 

Under Article 2922-1, Section 6, V.C.S., 
if a person receiving dlsablllty benefits from 
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the Teacher Retirement System becomes engaged 
in a gainful occupation, the amount of his 
disability allowance may be reduced or dls- 
continued in the manner prescribed in the statute. 

The fact that a person receiving disability 
benefits Is past the age of 60 relieves him of 
the necessity of undergoing periodic medical 
examinatlans, but does not permit him to be 
gainfully employed without being subject to 
reduction or discontinuance of his disability 
benefits. 

very truly, 

General of Texas 

Prepared by Malcolm L. Quick 
Assistant Attorney General 
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