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Thomas S. Bishop Opinion No. M- 93

Major General, TexARNG

Ad jutant General of Texas Re: Questlons relative to the

Austin, Texas construction of House Bill
108, enacted by the 60th

Dear General Blshop: ‘ Legislature,

In a recent letter to this office you requested an
opinion 1in regard to the above referenced matter. We quote
from your letter as follows:

"1. Does a surviving child of a guards-
man, who is kllled while performing State duty,
commence recelving the child's compensation,
authorized under Section lc of HB 108, at the
same time the surviving spouse starts recelving
the $120. per month plus 12 1/2% of the basic
pay of the guardsman or 1s this compensation
only payable to the child in the event of the
death of remarriage of the surviving spouse?

"2, If a guardsman is injured, while
performing State duty and is unaware of his
entitlements under HB 108, and at a later date
becomes aware of his benefits and flles a claim,
wlll his beneflits commence with the date of his
filing or will they commence with the date of
injury?"

The applicable portions of House Bill 108, Acts 60th
Leglslature, 1967 (amending Article 5783, Sec. 10, Vernon's Civil
Statutes) read as follows:

"Section 10. DISABLED MEN, (a) Every
member of the Military Forces of this state who
shall be wounded, disabled or injured, or who
shall contract any disease or i1llness, in line
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of duty while in the service of this state in
case of riot, tumult, breach of the peace, re-
sistance to process, invasion, Insurrection, or
imminent danger thereof, or whenever called upon
in aild of the c¢ivil authorities, or when partici-
pating in any training formation or activity
under order of the commanding officer of his
unit, or while traveling to or from his place

of duty in such instances, shall be entitled

to and shall receive, or be reimbursed for,
hospitalization, rehospitalization, and medi-
cal and surgical care in a hospital and at

his home sppropriate for the treatment of such
wounding, disabillty, injury, dlsease or 1ill-
ness, and necessary transportation incident
thereto so long as such wounding, disabillity,
Iinjury, dlsease or 1llness exists, and shall re-
celve the same pay and allowance whether 1n
money or in kind, to which he was entitled at
the time when the inJury was incurred or the
disease or illness contracted, during the peried

of his digagbility but not for more than a total
of twelve (lP) months arfter the end of his tour
or duty. o

"(b) A member of the Military Forces of
the state who incurs a permanent disability whille
performing a military duty as provided in Sub-
section (a) of this section is entitled to re-
celve a compensation based on a percentage of
total dlsabllity. In additlion to this compen-
sation the disabled person shall be entitled to -
and shall recelve or be reimbursed for hospltall-
zation, rehospltalization, and medical and surgi-
cal care in a hospital or at his home as appro-
prlate for the treatment of such wounding, dis-
ability, injury, disease or 1lllness, and necessary
transportation incident thereto for the duration
of his disablement., The AdJutant General of
Texas shall appolint at least five persons, lncluding
at least one officer of the Medlcal Corps, to a
board of officers which shall determine the percent-
age of total disabllity and award compensation for
the disability. A person who incurs a permanent
disabllity as provided in thls subsection 1s en-
titled to recelve a compensation set by the board
of officers of up to $120 per month plus 12 1/2
percent of the basic pay of the grade or rank
held by that person at the time the disabllity was
incurred. The board of officers shall review each
award of compensation annually on a date set by
the Adjutant General of Texas to determine whether
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each award of compensation should be continued,
increased, reduced, or eliminated. Compensation

under this subsection may not be awarded or pald
until the provisions of Subsection (a) have been
complied with,

"(¢) If a member of the Military Forces of
the state dles as a result of 1Injuries or disease
incurred as provided in Subsection (a) of this
section, his estate shall be entltled to any re-
imbursement for which the deceased would have been
entitled and to hls accrued pay and allowances and
compensation or reimbursement for actual funeral
expenses not to exceed the sum of Five Hundred
Dollars ($500). His surviving spouse is entitled
to receive a compensation o 120 per month plilus
12 1/2 percent ol the baslce pay establlished
the member of State Mlllfary Forces until the
surviving spouse dles or remarries, If the sur-
viving spouse remarrles and there are surviving
cnlldren, the chlildren wlll recelve compensation
as foliows:

i

-

"If a member of the Military Forces of this
state dies ag a result of Injurlies or disease Iln-
curred as provided in Subsection {(a) of thls sec-
tion and 1s not married but is survlived by chlildren
under 1o years of age, the children are entitled
to compensation as enumerated above, If the sur-
viving spouse ol the member ol the state Military
Forces dles and there are chlldren under age l&,
the compengatlion for children as set forth in this
sectlion wlll be payable to the children or guardlan.

. « (Empnhasis added.)

In answer to your flrst question, a surviving child of
a guardsman who 1s survived by his spouse, and who 18 killed while
performing State duty, 1ls entitled to the compensation provided in
the Act only 1n the event that the surviving spouse subsequently
dles or remarries.

In answer to your second questilon, the followilng language
contained in House Bill 108 is controlling:
". . .and shall recelve the same pay and
allowance whether in money or 1in kind, to which
he was entitled at the time when the injury was
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incurred or the disease or i1llness contracted,
during the perilod of hils disablility but not for
more than a total of twelve (12) months after the
end of his tour of duty.” (Emphasis added.)

The injured or disabled guardsman 1s entlitled to re-
ceilve the beneflts provided in the Act commencing with the
date of the injury or disabllity.

SUMMARY

Pursuant to H.B. 108, 60th Legislature, a
surviving child of a guardsman who 18 kllled
while performing State duty is entitled to the
compensatlion provided in the Act only in the
event that the spouse of the guardsman does not
survive or in the event that a spouse who does
survive subsequently dles or remarries.

An injured or disabled guardsman is en=-
titled to recelve the benefits provided in the
Act commencing with the date of the injury or
disabllity.
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