
October 3, 1967 

Honorable J. W. 
Commissioner of 
Texas Education 
Austin, Texas 

Dear Dr. Edgar: 

Edgar 
Education 
Agency 

Opinion No. M-143 

Re: Whether House Bill 935, 
Acts 60th Legislature, 
Regular Session, 1967, 
Chapter 298, page 714, 
revising Section 2, 
Article 2663b-1 and Sec- 
tion 1, Article 2663b-2, 
Vernon's Civil Statutes, 
require all enrollees In 
a junior college district 
to obtain credit for cer- 
tain courses in American 
Government and American 
History? 

You have requested the opinion of this office on the 
above captioned question. However, upon checking the statutea 
involved, we find that the statutes' proper numbero are Article 
2663b-1 and 2663b-2, as used in House Bill 935. We quote from 
your letter as follows: 

"House Bill 935 (Acts 60th Legislature, 1967, 
page 714, effective August 28) revises Section 2, 
Article 2663-1 and Section 1, Article 2663-2, which 
have provided that no state supported college or 
university may grant a baccalaureate degree to any 
person unless he has had credit for certain courres 
in American Government and American History. 

'As amended, the statutes now call for per- 
sons receiving 'a lesser degree or academic certlfl- 
cate' also to have prescribed credits in such courses. 
While H.B. 935 does not define 'academic certificate,' 
there is a posslblllty that such a definition might 
Include certificates offered by public junior colleges 
in vocational education; that Is, certificate(s) of 
completion normally awarded upon completion of vo- 
cational programs or occupational courses, which have 
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none of the attributes of a 
professionally understood. 

degree as generally or 

"House Bill 1, (Acts 59th Legislature, 1965, 
page 27).co3lfied as Article 2919-2, transferred the 
administration of public junior colleges to the 
Coordinating Board, Texas College and University 
System. However, this Agency Is also vitally con- 
cerned (the Coordinating Board joining) in this 
opinion request by virtue of language In Section 
2(k) of Article 2919-2, and especially that part 
herein underscored; quota: 

""Certificate program" means a grouping of 
subject, matter courses which when satisfactorily 
completed by a student will entitle him to a 
certificate, associate degree from a junior col- 
lege or documentary evidence other than a degree, 
of comoletlon of a course of studr from an lnstl- 
tutlon'of~hlgher education, pfovl;]ed that programs 
approved by or subject to approval of the State 
Board of Vocational Education are excluded frpm 
this definition.' 

'"The Associate of Applied Science Degree and 
the Associate In Applied Arts Degree, as defined 
by the Coordinating Board long prior to the en- 
actment of House Bill 935, are in fact technical 
certificates Issued to students who complete occu- 
pational curriculum of collegiate level and char- 
acter. Under such definition and distinction, 
taking of Government 1s not required for students 
planned and programmed for the Associate In Applied 
Science Degree or Associate in Applied Arts Degree 
(Involving vocational and technical courses). 

"No government or history has been required 
from any student enrolled in less than an asso- 
ciate degree program. When a student receives a 
'certificate of completion' for completion of a 
vocational qr technical program (It may be terml- 
nal In nature In one semester, In one year or 
longer), then no government or history has been 
required of him. 

"In many Instances, vocational or technical 
programs approved by this Agency are relatively 
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short, Intensive training programs only. It Is 
not and would not be feasible to include twelve 
semester hours of Government and History in such 
programs. . . . 

'TO interpret House Bill 935 as requiring 
all enrollees in a junior college district to 
take government and history would render such 
Institutions Ineffectual In the development and 
education of persons (students) who would enroll 
only for training and Instruction In technical 
and/or vocational courses necessary to prepare 
them for their occupational. pursuits and incllna- 
tlons; . . . 

11 . . Thus, It would seem to us that a certlfi- 
cate 0; completion (normally issued by a public 
junior college to such students who satisfactorily 
complete such a vocational course or program ap- 
proved by this Agency) does not fall within the defi- 
nition or requirements of House Bill 935. 

"This Agency and the Coordinating Board would 
appreciate receiving an opinion from your office 
as to the propriety of our thinking and/or lnter- 
pretatlon In this matter. . . .' 

House Bill 935, Acts 60th Legislature, Regular Session, 
1967, Chapter 298, page 714, amended Articles 2663b-1 and 2663b-2, 
Vernon's Civil Statutes, and reads, In part, as follows: 

'Section 1. Section 2, Chapter 83, Acts blat 
Legislature, 2nd Called Session, 1929, as amended 
by Section 1, Chapter 5, Acts 41st Legislature, 4th 
Called Session, 1930 (compiled as Section 2, Article 
2663b-1, Vernon's Texas Civil Statutes), Is hereby 
amended to read as follows: 

"'Sec. 2. All colleges and universities re- 
ceiving state support or state aid from public funds 
shall give a course of instruction In Government or 
Political Science which Includes consideration of 
the Constitution of the United States and the constl- 
tutlon of the states, with special emphasis on that 
of Texas. This course shall have a credit value of 
not less than six semester hours or Its equivalent. 
No college or university receiving state support 
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or state ald from public funds may grant a bacca- 
laureate degree or a lesser degree or academic 
certificate to any person unless he has credit for 
such a course. The college or university may de- 
termine that a student has satisfied this requlre- 
ment In whole or in part upon the basis of credit 
granted to him by the college or university for a 
substantially equivalent course completed at an- 
other accredited college or university or upon the 
basis of the student's successful completion of an 
advanced standing examination administered upon the 
conditions and under the.clrcumstances common for 
the college or university's advanced standing ex- 
aminations. The college or university may grant 
as much as three semester hours of credit or Its 
"equivalent towards satisfaction of thls requlre- 
ment for substantially equivalent work completed 
by the student in the program of an approved senior 
R.O.T.C. unit. Credit for the advanced standing 
examination referred to above shall never exceed 
three semester hours.' 

I, . . . 

"Sec. 3. Section 1, Chapter 449, Acts 54th 
Legislature, 1955 (compiled as Article 2663bi2, 
Vernon's Texas Civil Statutes), is hereby amended 
to read as follows: 

"'Section 1.. No college or university re- 
ceiving state support or state aid from public 
funds may grant a baccalaureate degree or a 
lesser degree or academic certificate to any per- 
son unless he has credit for six semFster hours 
or Its equivalent In American History. A student 
Is entitled to submit as much as three semester 
hours of credit or Its equivalent in Texas History 
In partial satisfaction of this requirement. The 
college or university may determine that a stu- 
dent has satisfied this requirement In whole or 
in part upon the basis of credit granted to him by 
the college or university for a substantially 
equivalent course completed at another accredited 
college or university, or upon the basis of the 
student's successful completion of an advanced 
standing examination administered upon the con- 
ditions and under the circumstances common for 
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the college or university's advanced standing ex- 
aminations. The college or university ~may grant 
as much as three semester hours of credit or Its 
equivalent toward satisfaction of this requlre- 
ment for substantially equivalent work completed 
by a student In the program of an approved senior 
R.O.T.C. unit. Credit for the advanced standing 
examination referred to above shall never exceed 
three semester hours.'" (Emphasis added.) , 

cate" 
In construing the meaning of the words 'academic certlfl- 

as used In House Bill 935, we must refer also to Article 
2919e-2, Vernon's Civil Statutes, known as the Higher Education 
Act of 1965, which sets out certain terms, definitions and author- 
izations, and Is quoted, in part, as follows: 

"Sec. 2. Wherever used in this Act the follow- 
ing words and phrases shall have the Indicated mean- 
ing : 

,I . . . 

"(k) 'Certificate program' means a grouping 
of subject matter courses which; when satisfacto- 
rily completed by a student, will entitle him to a 
certificate, associate degree from a junior col- 
lege or documentary evidence, other than a degree, 
of completion of a course of study from an ln- 
stltutlon of higher education, provided that pro- 
rams approved by or subject to the approval of 
he State Board of Vocational Education are ex- 
cluded from this definition. 

II . . . 

'Sec. 10. The Board shall represent the 
highest authority In the State In matters of 
public higher education and shall: 

wlth ~~~)st~eourage andv~~;el~;aln cooperation 
Board of 1 Education new 

certificate programs in technical and vocatlon- 
al education in institutions of higher education 
as the needs of technology and Industry may de- 
mand and recommend the elimination of certlflcate 
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programs for which a need no longer exists. 

"(8) Develop and promulgate a basic core.of 
general academic courses which, when offered at a 
unior college during the first two years of col- 
eglate study, shall be freely transferable among 

all public lnstltutlons of higher education In 
1 ng 
agenies on the ‘same basis as if the work had 
been taken at the receiving Institution." (Em- 
phasis added.) 

11 . . . 

The Legislature in the above quoted statute has made a 
clear distinction between academic and vocational oourses of 
study to be authorized at junior colleges. 

The above quoted statute has not been repealed speci- 
flcally nor by lmpllcatlon and is still ln full force and effect, 

In Volume 53, Tex.Jur.2d, Statutes, 270-272, Sec. 181, 
it 1s stated:' 

Where the statutory language 1s plain 
and u&m~l~uous, and expresses a single definite 
and sensible meaning, it is conclusively presumed 
that the Legislature intended to convey that meaning. 
. . . 

II . . . 

"A word 1s presumed to have been used in 
the same senses that it bears In another st%tute 
on the same or an analogous subject, . . . 

Courts are to interpret language used In statutes ln 
a manner to make all relevant laws harmonious, If this can be 
done. State v. Standard Oil Co., 130 Tex. 313 107 S.W.2d 550, 
%!&19Pr, 407 S.W.2d 493, 497 (Tex.Sup 

The Legislature has already spelled out Its meaning t 
the word "academic" in Article 2919e-2., Vernon's Civil Statute, 

The manifest use of the word 'academic" by the Legia. 
lature In House Bill 935, where It refers to academic certifici 
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is to designate a specific type of certificate. 

It Is our opinion that you have correctly construed the 
statutes in question, that by the use of the word academic cer- 
tificate" the Le 

% 
islature clearly was limiting the re ulrements 

House Bill 935, 0th Legislature, Regular Session, % 
of 

19 7, to those 
certificates of Institutions of higher education and junior colleges 
granted or Issued for general academic courses, which when offered 
at those institutions during the first two years of collegiate study, 
shall be freely transferable among all public Institutions of higher 
education In Texas. The requirements of House Bill 935 do not apply 
to those vocational or technical certificate programs which are ap- 
proved by or subject to approval of'the State Board of Vocational 
Education. 

SUMMARY 

The requirements of House Bill 935, Acts 60th 
Legislature, Regular Session, 1967, Chapter 298, 
page 714, for American History and American Govern- 
ment courses are applicable to those degrees or 
certificates awarded by Institutions of higher 
education and junior colleges for general academic 
courses, but are not applicable to vocational or 
technical course certificates given for courees 
approved by or subject to approval of the State 
Board of Vocational Education. 

)%Q.s very truly, 

General of Texas 

Prepared by William J.‘ Craig " 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Hawthorne Phillips, Chairman 
Kerns Taylor, CoChairman 
W. V. Geppert 
Alvin Zimmerman 
John Reeves 
Llnward Shivers 

A. J. CARUBBI, JR. 
Staff Legal Assistant 
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