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Honorable John L. Hill 
Secretary of State 
State of Texas 
Austin, Texas 

Dear Mr. Hill: 

Opinion No. M-145, 

Re: Whether under the 
Texas Election Code 
a County Tax Assessor- 
Collector, acting in 
his capacity as the 
registrar of voters 
in his county, is au- 
thorized to accept ap- 
plications for voter 
registration certifi- 
cates mailed or de- 
livered to him by some- 
one other than the ap- 
plicants themselves or 
the husband, wife, father, 
mother, son or daughter of 
an applicant. 

In a recent letter to this office you requested our 
opinion in regard to the above referenced matter. We quote from 
your letter as follows: 

"The Tax Assessor-Collector of Hidalgo 
County has asked me to request a ruling on 
whether the Assessor-Collector, as the reg- 
istrar of voters in his county, is author- 
ized to accept applications for voter reg- 
istration certificates which are mailed to 
him in a group, indicating that they were 
mailed by someone other than the appli- 
cants themselves. A second question, which 
is an extension of the first, is whether 
the Assessor-Collector is authorized to 
accept applications which are brought to 
his office in a group for delivery in 
person. 

"It is my understanding that the per- 
tinent statute, Article 5.13a of the Texas 
Election Code, has been given different 
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interpretations by the various Assessor- 
Collectors of the State. I am requesting 
a ruling by your office in pursuance of 
the responsibility,placed upon me by the 
1967 amendment to Article 1.03 of the 
Election Code to obtain and maintain uni- 
formity in the application, operation and 
interpretation of the election laws." 

Vernon's Civil Statutes, Election Code, Article 5,13a, 
provides as follows: 

"(1) A person may apply for regis- 
tration in person or by mail as provided 
herein. When an applicant for regis- 
tration applies in person, he shall fur- 
nish the registrar the necessary infor- 
mation to enable the registrar to fill 
out the blanks in the registration certi- 
ficate, and the registrar shall immediately 
make out and deliver a registration certi- 
ficate to the applicant, if he is entitled 
to register. An application made by mail 
must be made upon forms prescribed by the 
registrar and upon which forms the appli- 
cant shall supply the information necessary 
for registration as prescribed in Section 
47a of this Code. The application form 
shall contain the following statement: 
'I understand the giving of false infor- 
mation to procure the registaation of a 
voter is a felony,' The application shall 
be signed by the applicant or his agent. 

"When a properly executed application 
is received by the registrar, the registrar 
shall make out a registration certificate 
and shall mail the registration certificate 
to the voter for whom it is issued at his 
permanent address; or, if the applicant is 
temporarily residing outside the county and 
requests that the certificate be mailed to 
the temporary address, the registrar shall 
mail it to the temporary address; or the 
registrar shall hold the certificate to 
be delivered to the applicant in person. 
The application shall be deemed to have 
been placed in the mail on or before the 
last day of the registration period, as 
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shown by the postmark on the envelope, and 
was delivered to the registrar on or be- 
fore the fifth,day following the close of 
the registration period. Within the mean- 
ing of this Section, the application is 
delivered when it is actually placed into 
the possession of the registrar or his 
duly authorized agent by a post office 
employee, or is deposited into the reg- 
istrar's mail box, or is left at the usual 
place of delivery for the registrar's of- 
ficial mail. 

"The registrar shall file and pre- 
serve all applications received by mail 
for a period of two years. 

"(2) The husband, wife, father, mother, 
son, or daughter of a person entitled to 
register may act as agent for such person 
in applying for registration, without the 
necessity of written authorization therefor, 
may sign for the applicant when application 
is by mail, and may receive the registration 
certificate. However, none of the above may 
act as agent unless he is a qualified elector 
of the county. No person other than those 
mentioned in this subsection may act as a- 
gent for a person in applying for regis- 
tration. 

"Except as herein permitted, a person 
who willfully acts as agent for another in 
applying for registration or in obtaining a 
registration certificate is guilty of a mis- 
demeanor and upon conviction is punishable by 
a fine of not less than Fifty Dollars ($50) 
nor more than Five Hundred Dollars ($500). 

"(2a) Nothing in this Section shall be 
construed to prevent the registrar or a depu- 
ty from rendering aid to an applicant who is 
physically unable to complete the application 
or to an applicant who requires assistance in 
completing the application by reason of his 
inability to read and write the English lan- 
guage. 

"(3) A registrar of voters who knowingly 
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issues a registration certificate to a per- 
son other than the applicant or his lawful 
agent, or who knowingly mails or delivers a 
registration certificate to a person other 
than the applicant or his lawful agent, is 
guilty of a misdemeanor and upon conviction 
shall be immediately removed from office and 
fined not less than One Hundred Dollars ($100) 
nor more than One Thousand Dollars ($l,OOO)." 

This statute, enacted in 1966 after payment of the 
poll tax as a requirement for voting had been declared,invalid, 
was an adaptation of the pre-existing statute on modes for pay- 
ment of the poll tax. As last amended in 1963, that statute 
(Article 5.11 of the Election Code) read as follows: 

"The poll tax must be paid by the tax- 
payer in person or by a remittance of the 
amount of the tax through the United States 
mail to the county tax collector, accompany- 
ing the remittance with a statement in writ- 
ing , signed by the taxpayer, showing all 
the information necessary to enable the 
tax collector to fill out the blank form 
of the poll tax receipt. When payment 
is made by mail, the tax collector shall 
mail the receipt to the taxpayer at the 
taxpayer's permanent address, or, if re- 
quested to do so by the taxpayer at such 
other address as the taxpayer directs, or 
shall hold the receipt to be delivered to 
the taxpayer in person. The husband or 
wife, father, mother, son, or daughter of 
a taxpayer may pay the tax for the tax- 
payer in either of the modes herein au- 
thorized, ai:-1 may sign for the taxpayer 
when payment is by mail, and may receive 
the poll tax receipt issued to the tax- 
payer, Lxcept as lierein permitted, it 
shall be unlawful for any person to pay 
the poll tax of another or to act as a- 
gent for another in payment of the tax. 
It shall be unlawful for the tax col- 
lector to mail or deliver a poll tax 
receipt to any person other than the 
taxpayer or a person lawfully acting in 
hrs behalf in the payment of the tax. 

"The tax collector may at such 
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places as shall in his discretion be 
necessary or advisable, have a duly au- 
thorized and-sworn deputy for the pur- 
pose of accepting poll taxes and giving 
receipts therefor, and issuing exemp- 
tion certificates." 

The authorized modes are (1) application in person 
by the voter or by someone within the classes of relatives per- 
mitted to act as the voter's agent, and (2) written application 
by mail, signed either by the voter or by an authorized rela- 
tive. Subsection (2) of Article 5.13a, quoted above, makes it 
a misdemeanor for a person not authorized by the statute to will- 
fully act as the agent for another person in applying for regis- 
tration or in obtaining a registration certificate. We cannot 
find any basis in the language of the present statute or of its 
immediate precursor for sanctioning either personal delivery 
or delivery by mailing of an application to the registrar by 
some third person not within the classes of persons who may act 
as agent. It would be unreasonable to give a construction to 
the statute which allowed third persons to collect bundles of 
applications and mail them to the registrar while not allowing 
them to deliver the bundles in person, since personal delivery 
by the intermediary would provide more safeguards against fraud 
and abuse than would mailing. The statute very plainly does 
not authorize personal delivery by third persons. We think this 
is a clear indication that the Legislature did not intend to 
permit an applicant for registration to turn over his application 
to a third person for mailing to the registrar. The right to 
vote is a personal right which accures to a person on an indi- 
vidual basis and, therefore, the act of qualifying to exercise 
the voting right by registration is logically an act which must 
be personally and individually performed except as this rule 
is clearly modified by law. Article 5.13a specifically allows 
certain members of the immediate family of an applicant for regis- 
tration to act as the applicant's agent. It is our opinion that 
the present statute wherein it says, "a person may apply for 
registration in person or by mail as provided herein" will permit 
of no construction save that the applicant must personally and 
individually deliver his application for registration into the 
hands of the registrar or must personally and individually deliver 
his application into the custody of the United States mails. 
The members of the applicant's family enumerated in the stat- 
ute may perform one of these functions for the applicant. The 
registrar is under no duty to accept any application, either 
in single or multiple numbers, which is delivered or mailed to 
him by a person other than the applicant or a person who is speci- 
fically authorized by statute to act as the applicant's agent. 
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In construing the Texas Election Code, whether or not 
considered ambiguous, we are at liberty to make use of construc- 
tion aids as set out in Sec. 3.03 of the Code Construction Act, 
Acts 60th Legislature 1967, Regular Session, chapter 455, page 
1036. 

The background history of Article 5.13a. and parti- 
cularly the change made in the predecessor statute in 1963, sheds 
light on the legislative intent in regard to application by mail. 

Under the Terre11 Election Law of 1905, the poll tax 
of a person not living in a city of 10,000 or more inhabitants 
could be paid either "by him in person or by someone duly au- 
thorized by him in writing to pay the same." The tax of a per- 
son living in a city of 10,000 or more had to be paid in per- 
son, except that it could be paid "through an agent authorized 
by him in writing" if he was going to be absent from the county 
during the entire period for paying the tax (October through 
January). Neither the taxpayer himself nor his agent could pay 
the tax through the mail. 

In 1921, with the advent of woman suffrage, the law 
was changed to permit the husband or the wife to pay the poll 
tax of the other. 

In 1929, a provision was added to permit a property 
taxpayer residing either within or without a city of 10,000 who 
had a poll tax assessed against him to pay the poll tax by mail 
along with the property tax if he was paying his property tax 
by mail. An amendment in 1941 extended the authorization for 
payment by mail to any person owing the poll tax, whether liable 
for a property tax or not. 

The Election Code in 1951 continued the blanket au- 
thorization for payment either in person or by mail for all per- 
sons subject to the poll tax, and also extended to residents 
of cities of 10,000 or more the unconditional authorization for 
payment through an agent which had theretofore been accorded 
only to persons not living in cities of 10,000 or more. As en- 
acted in 1951, Article 5.11 of the Election Code read:~ 

"The poll tax must either be paid in per- 
son or by someone duly authorized by the tax- 
payer in writing to pay the same, and to fur- 
nish the Collector the information necessary 
to fill out the blanks in the poll tax re- 
ceipt. Such authority and information must 
be signed by the party who owes the poll tax, 
and must be deposited with the Tax Collector 
and filed and preserved by him. A taxpayer 
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may pay his poll tax by a remittance of the 
amount of the tax through the United States 
mail to the County~ Tax Collector, accompany- 
ing said remittance with a statement in writ- 
ing showing all the information necessary to 
enable the Tax Collector to fill out the 
blank form of the poll tax receipt, which 
statement must be signed by the party who 
owes the poll tax under oath, but the hus- 
band may sign for the wife and in like man- 
ner the wife may sign for the husband, II . a . . 

The law remained in this form without material change 
until 1963. Under the authorization for payment of the poll 
tax through an agent, it became common practice in voter regis- 
tration drives for persons acting in behalf of civic or poli- 
tical organizations and groups to solicit and obtain applica- 
tions from numerous voters in bulk quantities. Sometimes the 
agents delivered the applications to the tax collector in per- 
son, and sometimes they mailed them to the tax collector. The 
method of delivery and the number mailed or delivered at one 
time were unimportant; the distinctive characteristic of the 
agency arrangement was that the agent obtained intermediate pos- 
session of the application between the voter and the tax col- 
lector. In actual practice, the most common form of agency oc- 
curred in instances where an individual or a group, acting in 
a solicitation role, obtained and transmitted multiple numbers 
of applications to the tax collector at one time. 

.- 
In 1963 the Legislature amended the statute to eli- 

minate registration through an agent, except through a spouse, 
a parent, or a child of the voter. This change in the law must 
be taken as legislative disapproval of the agency system, which 
as we have said, was characterized mainly by a third person's 
intermediate possession of the voter's application for regis- 
tration. We believe this was the very thing that the Legisla- 
ture was seeking to eliminate by the amendment. To construe 
the amended law as permitting essentially the same arrangement 
does violence to the apparent legislative intent in making the 
change. In fact, a system which would permit third persons to 
take possession of the applications under the present statute 
would not only continue the features of the former agency system 
which the Legislature evidently found to be objectionable, but 
in many instances would remove one of the safeguards of the for- 
mer system--revelation of the identity of the intermediary. 
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SUMMARY - - - - -,-.- 

A County Tax Assessor-Collector is not 
authorized to accept applications for voter 
registration certificates mailed or delivered 
to him by someone other than the applicants 
themselves or the husband, wife, father, mother, 
son or daughter of an applicant. 

truly yours, 

a=, 
. MARTIN 

ney General of Texas 

Prepared by Lewis E. Berry Jr. 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Hawthorne Phillips, Chairman 
Kerns Taylor, Co-Chairman 
W. V. Geppert 
John Grace 
John Reeves 
Harold Kennedy 

A. J, CARUBBI, JR. 
Staff Legal Assistant 
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