
October 25, 1967 

Honorable Gordon H. Lloyd 
Executive Secretary 

Opinion No. M-153 

Employees Retirement System 
of Texas 

Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Lloyd: 

Re: Retirement of judges under 
the provisions of Section 
la of Article V of the 
Constitution of Texas. 

your request for an opinion reads as follows: 

"The State Employees Retirement System is 
responsible for the general administration and 
proper operation of the Judicial Retirement 
System. (Article 6228b-8, Vernon's Civil 
Statutes of Texas.) To meet this responsibi- 
lity, we respectfully request your opinion as 
to the proper interpretation of Article XVI, 
Section 17 and Article V, Section l-a, Sub- 
section (1) Constitution of Texas. Article 
V was amended November 2, 1965, and provided 
for the mandatory retirement of Judges upon 
reaching age 75, with exceptions for those 
lacking sufficient service for retirement. 
In this regard we submit the following ques- 
tions: 

“1. What is the effective date of re- 
tirement for a District or Appellate Judge, 
the date selected by the Judge or the date 
his successor qualifies? 

" 2 . Must a District or Appellate Judge, 
over the age of 75, and with the required 10 
or more years of Judicial Service, retire be- 
fore the end of his current term, even though 
the 1965 Constitutional Amendment was adopted 
and became effective during his current elec- 
tive term? 

"3. May a District or Appellate Judge 
over the age of 75 at the time the 1965 Con- 
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stitutional Amendment was adopted, but with 
'less than 10 years Judicial Service at this 
*, continue to serve to the end of the 
term in which he completes (not necessarily 
the current term) the required minimum 10 
years of Judicial Service? 

" 4 . May a District or Appellate Judge 
under age 75 at this time, but with the re- 
quired 10 or more years of Judicial Service 
at the time of the adoption of the 1965 Consti- 
tutional Amendment, continue to serve beyond we 
75 i n order to complete the term for which he was 
elected? 

"(The following questions relate to an in- 
terpretation of Article 6228b-2, Vernon's Civil 
Statutes of Texas as amended by H.B. 570, Sixtieth 
Legislature, Regular Session, 1967.) ~~ 

" 5 . If your answer to Question 3 is to per- 
mit the Judge to serve beyond his current term 
so as to complete the required 10 years of Judi- 
cial Service, may he upon retirement be awarded 
the additional 10% to his base annuity as pro- 
vided for by Article 6228b-2, Vernon's Civil 
Statutes of Texas? 

“6. If your answer to Question 4 is to 
permit the Judge to serve out his term, may he 
upon retirement be awarded the additional 10% 
to his base annuity, if he does not reach age 
75 during the current term? 

"Your opinion is necessary on the foregoing 
six questions in order that we may properly ad- 
vise the Members of the Judiciary with regard to 
the 1965 Constitutional Amendment and the 1967 
Amendment to the Judicial Retirement Act. This 
office has not previously made an interpretation 
of the 1965 Constitutional Amendment, and since 
the passage of H.B. 570 referred to above in- 
volves the payment of an additional lo%, it now 
becomes necessary for us to have proper guidance. 

II II . . . 

Section 17 of Article XVI of then Constitution of Texas 
provides that "all officers of this State shall continue to 
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perform the duties of their offices until their successors shall 
be duly~qualified." This provision, which has been construed 
by the courts as mandatory, continues an officer in the office 
following his resignation until the successor has qualified. 
Jones v. City of Jefferson, 66 Tex. 576, 1 S.W. 903 (1886); 
Keen v. Featherston, 69 S.W. 983 (Tex.Civ.App. 1902, error ref.); 
Plains Common Consol. School Dist. No. 1 v. Hayhurst, 122 S.W.2d 
322 (Tex.Civ.App. 1938). However; an officer may divest him- 
self of an office before his successor has qualified by him- 
self qualifying for and entering upon the duties of another 
office which he cannot lawfully hold at the same time. Peden 
V. Valentine, 198 S.W. 1006 (Tex.Civ.App. 1917; error ref. 
Pruitt v. Glen Rose Independent School District ~No. 1, 126 Tex. 
45, 84 s.w.2d 1004 (1935). 

The provisions of Section la of Article V', Constitution 
of Texas, applicable to your questions, read as follows: 

"The office of every such Justice and 
Judge shall become vacant when the incumbent 
reaches the age of seventy-five (75) years or 
such earlier age, not less than seventy (70) 
years, as the Legislature may prescribe; but, 
in the case of an incumbent whose term of 
office includes the effective date of this 
Amendment, this provision shall not prevent 
him from serving the remainder of said term 
nor be applicable to him before his period 
or periods of judicial service shall have 
reached a total of ten (10) years." 

It is stated in Attorney General's Opinion M-151: 

"Under the facts submitted in your request, 
the provisions of Section la of Article V above 
quoted did not become applicable to Justice Werlein 
until 'his period or periods of judicial service 
should have reached a total of ten years. The 
term of office that Justice Werlein was serving 
at the time his period of judicial service 
reached a period,of ten-years, did not include 
the effective date of the adoption of Section 
'la of Article V of the Constitution. Under 
the facts submitted in your request Judge Werlein 
qualified as Judge of the 157th District Court of 
Harris County on the 1st day of September, 1957 
and he has continued to serve continuously either 
as Judge of the 157th District Court or as As- 
sociate Justice of the Court of Civil Appeals. 
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Therefore, the period of judicial service reached 
a total of ten years on midnight, August 31, 1967. 
As of that date, the provisions of Section la of 
Article V, in our opinion, became applicable to 
Justice Werlein under the facts submitted by you. 
Section la of Article V specifically provides 
under such circumstances 'the office. . . shall 
become vacant. . . .' The provisions of Section 
la of Article V have not been construed by the 
courts of this State. However, we believe that 
the above quoted provisions are mandatory and 
the office of Associate Justice of the Court of 
Civil Appeals previously held by Justice Werlein 
has become vacant and that Justice Werlein does _' 
.not hold over until his successor has qualified. 
We are supported in this view by the fact that 
it has been administratively determined by the 
Chief Justice of the Supreme Court that Justice 
Werlein was eligible for assignment by the Chief 
Justice of the Supreme Court to sit as Judge in 
the 80th District Court of Harris County." 

The facts under consideration in Attorney General's 
Opinion M-151 were that Justice Werlein was 75 years of age 
when the provisions of Article V, Section-'la of the Constitution 
of Texas was adopted; had served the term for which he was elected 
at the time Section la of Article V was adopted in November, 
1965, and was serving another term to which he was elected after 
the adoption of Section la of Article V; and had qualified as 
Judge of the 157th District Court on the 1st day of September, 
1957, and continued to serve continuously either as Judge of 
the 157th District Court or as an Associate Justice of the Court 
of Civil Appeals. 

In view of the foregoing your questions are,answered 
as follows: 

(1) This question is fully answered in Attorney Gen- 
eral's Opinion,M-151 quoted in part hereinabove. : ' 

\ 
(2) A District or Appellate Judge over the age of 

75 and with the required ten or more years of judicial serv- 
ice is not required to retire before the end of the elective I 
term in existence at the time Section la of Article V became 
effective. 

(3) A District or Appellate Judge over the age of 
75 at the time Section la of Article V was adopted, but with 
less than ten years of judicial service, may continue to serve 
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until he has reached the required minimum of ten years judi-, 
cial service, but he may not continue in office past the tenth 
anniversary of his judicial service if the term of office in 
which he reached such anniversary commenced after Section la 
of Article V became effective. 

(4) If such term of office includes the effective 
date of Section la of Article V, then a District or Appellate 
Judge under the age of 75, but with the required ten years or 
more of judicial service at the time of adoption of Section 
la of Article V, may continue to serve beyond the age of 75 
in order to complete the term for which he was elected. 

~.,,(5) Section 2 of Article 622833, Vernon's Civil Stat- 
utes, as amended by House Bill 570,~ Acts of the 60th Legislature, 
Regular Session, 1967, Chapter 692, p. 1808, reads,, in part, 
as follows: 

"6 . . An additional ten'percent (10%) of 
the applicable salary shall be added to the base 
retirement payments to the following judges: 
(1) those eligible for retirement under any pro- 
v&ions of this Act as amended who retire at or 
be~fore age seventy (70); (2) those who are not 
ieligible~by length of service to retirement 
benefits at age 70 but who retire immediately 
upon becoming eligible; .and (3) those in office 
on September 1, 1967, who then are or during their 
current term of, office will be seventy (70) or 
more years of age and who retire at or before the 
end of their current term of office; provided, 
however, the additional ten percent (10%) bene- 
fit shall not be paid to any judge who has been 
out of office for a period of longer than one 
(1) year at the time he applies for retirement 
benefits under this Act." P 

In, answer to your question No. 5, under the facts 
submitted in question No:. 3, the Judge or Justice was not eli- 
gible for retirement benefits at age 75. Under the situation 
posed in your present question, it is necessary for the Judge 
to serve all or part of an additional term in order to complete 
his ten years of service. ~Upon completion of such ten years, 
he is retired by operation of law. He would then become enti- 
tled to receive the additional 10% authorized by Subdivision 
a (21, Section 2, Article 6228b, provided he is retired on or 
after Sept. 1, 1967, under the provisions of Subdivision b oft 
Section '2 of said Article. 

(6) In answer to question No. 6, the facts involved 
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are that the Judge is under age 75 but has completed ten years 
of service. He continues to serves out his term which began 
before the effective date of Section la of Article V. At the 
end thereof, he may or may not have reached age 75. If the 
Judge retires at or before age 70, he receives the extra 10% 
under Subdivision (1). If he was serving on September 1, 1967, 
if he will be 70 or more during the current term, and if he 
retires at or before the end of such term, he would receive 
the 10% under Subdivision (3). 

SUMMARY ------- 

Section la of Article V of the Constitution 
of Texas is mandatory and the effective date of " 
retirement of a Justice or Judge under its ,pro- 
visions is the date on which the provisions of 
Section la of Article V of the Constitution 
of Texas apply to the particular Justice or 
Judge, and the office becomes vacant at that 
time. 

2g#z=- 
. MARTIN 
eneral of Texas 

Prepared bye John Reeves 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Hawthorne Phillips, Chairman 
Kerns Taylor, Co-Chairman 
W. V. Geppert 
Malcolm Quick 
Charles Rose 
Arthur Sandlin 

A. J. CARUBBI, JR. 
Staff -Legal Assistant 
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