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Honorable Robert S. Calvert Opinion No. M- 341 
Comptroller of Public Accounts 
State Capitol Building Re: Authority for payment of 
Austin, Texas overtime In cash to state 

employees covered by 
Federal Wage and Hour 

Dear Mr. Calvert: Laws. 

Your request for an opinion on the above subject 
matter poses the following questions: 

The United States Supreme Court In Maryland v. WI&z, 
88 S.Ct. 2017 (1968), held that the 1966 amendments to the Fair 
%a;; Standards Act as they applied to employees of states were 

. Therefore, such amendments constitute pre-existlng law 
within the meaning of Section 44 of Article III of the Constitu- 
tion of Texas, authorizing the legislature to make appropriations 
to pay employees of the state covered by the Fair Labor Standards 
Act,-,~(md to pay at a higher rate for overtime work. 

However, Section 6 of Article VIII of the Constitution 
of Texas provides that no money shall be drawn from the Traasury 

the Treasury except pursuant to a specific appropriation, in 
view of the provisions of Section 6 of Article VIII, Constltu- 
tlon of Texas. 

In Texas Department of Public Safety v. Morris, m, 
the court stated: 

“In its judgment the trial court recited 
as a ground for the rendition of the judgment 
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the failure of the Department to pay costs 
adjudged against It by this Court on a for- 
mer appeal. We do not approve this portion 
of the trial court Is judgment. The Depart - 
ment is prohibited from making any payment 
except in pursuance of a apeciflc appropria- 
tion of funds by the legislature by Article 
VIII, Section 6, of the Texas Constitution. 

Pickle v. Finley, 91 Tex. 484, 44 S.W. 
486 {Tex. 1898). 

“While the costs were properly taxed 
against the Department, payment can only be 
made from funds appropriated for that purpose 
by the leglal@ure, and the State, or an 
agency thereof, will not be penalized by its 
Inability or failure to make such payments. 
Hout ch&ns v, State, 74 S.W.2d 976 (Tex.Com. 
App. 1934, opinion adopted); Ibanez v. State, 
123 S.W.2d 704 (Tex.Civ.App., El Paso 1939) 
Reed v. State, 78 S.W. 2d 254 I(Tex.Civ.App., 
Austin 1934), error dismissed. 

Therefore, while employees of the state covered by 
the Fair Labor Standards Act of Congress will have a valid claim 
against the state for the payment of overtime In caeh; neverthe- 
less, before such payment may be made, the legislature must ap- 
propriate money for said purpose. The current General Appropria- 
tions Act (House Bill 5, Acts 60th Legislature, 1st Called Session 
1968) does not contain an appropriation from which overtime pay 
may be made. Subdivision e of Section 2 of Article V of the General 
Appropriations Act provides as follows: 

“e . OVERTIME. In order to reimburse em- 
plo ees for work performed in excess of forty 
(403 hours in any one week, it Is required that 
compensatory time be granted at the rate of 1 l/2 
times the overtime performed within the seme month 
(pay period), that said overtime wae accrued. In 
the case of hospital employees, said employees 
shall be reimbursed with compensatory time at the 
rate of 1 l/2 times the overtime .accrued In ex- 
cess of eighty (80) hours over a fourteen (14) 
day consecutive period. 

“This provision shall not apply to medical 
personnel and employees employed in a bona fide 
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executive, admlnlstratlve or profeeslonal capacity, 
Including any employee employed In the capacity of 
academic administrative personnel or teacher In 
elementary or aecondarg echoola. Compensatory 
time for those employees excepted from this pro- 
vision ahall be determined by the Admlnlstrator 
of the agency or Institution involved,” 

While the above quoted provision8 of the General Ap- 
propriations Act authorize compensatory time to be granted for 
work performed overtime, such provision doe8 not authorize the 
withdrawal of additional money from the state treasury to pay 
8uch overtime claims. 

Therefore, you are advised that Payment of overtime 
in cash to state employees Is not Permitted in the absence of 
a specific appropriation for said purpose. Individuals covered 
by the 1966 Congressional amendment to the Fair Labor Standard8 
Act do have a valid claim against the State for the ainount of 
money due them for overtime work performed. 

SUMMARY 

Payment of overtime In cash to state employee8 
covered by the 1966 Congfesslonal Amendmelit to the 
Fair Labor Standard8 Act is not authorized alnce 
the legislature has not made an aporoorlatlon for 
the payment of 8UCh. Article VIII-, section 6, con- 
stitution of Texae. Such lndlvlduals have a claim 
against the State for the payment of such overtime 
Pay. 

Y9t98 very truly, 

Prepared by John Reeve8 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTES 
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Kerns Taylor, Chairman 
George Kelton, Vlce-Chalrman 
Malcolm Quick 
Arthur Sandlln 
Lonny Zwiener 
Bob Crouch 

W. V. GEPPFRT 
Staff LegaZ'Assistant 
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