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EATTORNEY GENERAL 
OFTEXAS 

AUSTIN. TEXAS 78711 
CRAWFO- C. MARTEN 

June 9', 1969 

Hon. B. D. DeBerry, Jr 
Chairman, Board of Trustees 
Bmployees Retirement System of Texas 
Capitol Station 
Austin, Texas 78711 Opinion No. M-413 

Re: Constitutionality of S.B. 
418, Section 4, Sub- 

Dear Mr. DeBerry: section E, 61st Legislature 

Recently you requested an opinion on the constitutionality 
of S.B. 418, Section 4, Subsection E, 61st Legislature reading 
as follows: 

"Any person who was an Elective State Of- 
ficial and who has served not less than 
eight 8) years in the Legislature of 
Texas t as such creditable service is 
defined in Chapter 524, Acts of the 
Regular Session 58th Legislature as 
amended) may become a member of the Bm- 
ployees Retirement System by paying in- 
to such s stem Two Hundred Eighty-eight 
Dollars ( i 288) for each year of service 
in the Legislature of Texas. Provided 
further, any such person must make appli- 
cation to become a member and pay in 
such sums prior to January 1, 1970. 
Such application shall be made on forms 
provided by the Board, and thereupon, 
such person, shall be entitled to all the 
privileges&d benefits of such system." 

A consideration of the constitutionality of the above pro- 
vision involves two Articles of the Constitution of the State 
of Texas. Article I, Section 16, thereof states: 

"NO bill of attainder, ex post facto law, 
retroactive law, or any law impairing 
the obligation of contracts shall be made." 
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Article III, Section 44 of the Constitution providesz 

"The Legislature shall provide by law 
for the compensation of all officers, 
servants, agents and public contractors, 
not provided for in this Constitution, 
but shall not grant extra compensation 
to any officer, agent, servant or public 
contractors, after such public service 
shall have been performed or contract 
entered into, for the performance of the 
same;.nor grant, by appropriation or other- 
wise, any amount of money out of the 
Treasury of the State, to any individual, 
on a claim, real or pretended, when the 
same shall not have been provided for by 
pre-existing law; nor employ any one in the 
name of the State& unless authorized.by 
pre-existing law. 

We also observe that Article III, Section 53, Constitution 
of Texas provides, in part, that "The Legislature shall have no 
power to grant. . . any extra compensation, fee or allowance 
to a public officer e . . after service has been rendered, or 
a contract has been entered into, and performed in whole or 
part. . .' This section was included primarily to prohibit 
counties or municipalities from doing that which the State 
is forbidden to do by Article III, Section 44 above quoted. 

You have also asked whether the Legislature can enact 
S. B. 418, Section 4, Sub--section E, 61st Legislature, it 
having previously passed into law House Bill 902, Acts 58th 
Legislature R.S. lg639 Chapter 524, p* 1372 (Article 6228a,, 
Sec. 3B3, V.C.S.), a portion thereof reading as follows: 

"Any person who on January 1, 1963, is an 
elective State official as defined herein, 
shall, before October 1, 1964, execute an 
election to become a member of the Retire- 
ment System as of January 1, 1963, or 
election not to become a member of the Re- 
tirement System. This election to become 
a member or not to become a member shall 
be filed with the State Board of Trustees 
on a form provided by the Board. The 
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election not to become a member will include 
a duly executed waiver of all present and 
prospective benefits which would otherwise 
inure to him on account of his participation 
in the System. Contributions shall be due 
and payable for the month of January 1963, 
and each month thereafter, and membership 
service shall begin as of January 1, 1963. 

"Any person who becomes an elective State 
Official by reason of election or appoint- 
ment after January 1, 1963, shall within 
six (6) months from the month in which he 
takes the oath of office or October 1, 1964, 
whichever date is later, execute an election 
to become a member of the Retirement System 
or hot,to become a member of the Retirement 
System. This election to become a member or 
not to become a member shall be filed with 
the State Board of Trustees on a form pro- 
vided by the Board. The election not to 
become a member will include a duly executed 
waiver of all present and prospective benefits 
which would otherwise inure to him on account 
of his participation in the System. Contrl- 
butions shall be due and payable for the 
month in which he takes the oath of office, 
and each month thereafter, and membership 
service shall begin with the first day of 
the month in which he takes the oath of office." 

The only portion of Section 16 of Article I of the Consti- 
tution that could be applicable to Senate Bill 418, is that 
portion thereof prohibiting the enactment of retroactive laws. 
Concerning this prohibition, however, it has long been estab- 
lished that not all retroactive legislation is prohibited. 
It is onlv that retroactive leajsla:tion that imvairs. destrovs 
or in any"manner divests or ad;ersely affects Gested rights- 
that is 
3 S.W. & 

rohibited. Mellinger v. City of Houston, 68 Tex. 37, 
2 9 (1887); McCain v. Yost, 15 5 Tex. 174 284 S.W.2d 

898 (19551. The Legislature has the power to a& both retro- _.. , 
spectively and prospectively. Article I, Section 1.6 of the 
Constitution only prohibits the Legislature from passing 
retroactive legislation that will impair or destroy vested 
rights. 
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Senate Bill 418 grants to certain individuals the op- 
portunity to become members of the Employees Retirement 
System. Because aright is created by Senate Bill 418, 
as opposed to destroying a vested right, such legislation 
does not violate Article I, Section 16 of the Constitution 
of the State of Texas. 

By its terms S.B, 418, Section 4, Sub-section E, 61st 
Legislature permits any person who was an Elective State 
Official and who has served not less than eight years in 
the Legislature of Texas to become a member of the Employees 
Retirement System upon certain conditions. This legisla- 
tion affects not only persons presently serving the State 
in one capacity or another but it also includes persons 
who were Elective State Officials. There is no requirement 
in the statute that in order to become a member of the Re- 
tirement System a person must be presently serving the 
State. 

There are numerous cases that characterize ensions as 
compensation*, B rd v. City of Dallas et al, 
6 S.W.2d 738 (l&) City of Orange v. Ch 

1 8 Tex, 28, E 

938 (Tex.Civ.App. 1459 
ante, 325 S.W.2d 

Departments v. City of'A%Tz 
. Austin Fi re and Police 

A 1949) reversed i 
2& S W 26 m (T 

t &d affiied in 
Cl 

Tg!: 101, ;?8 S.W.2d &5!a~rticlt III, Sec. 4 E 
ar?'l4;' 
of'the 

Constitution expressly prohibits extra compensation to be 
paid to any officer, agent, servant or public contractor 
after their public service has been performed. Inasmuch 
as S.B. 418, Section 4, Sub-section E, 61st Legislature 
would permit persons who are not serving the State in one 
capacity or another to become a member of the Retirement 
System, and thus draw extra compensation, such legislation 
as applied to persons not serving the State is in violation 
of Article III, Section 44 of the Constitution of Texas. 
This does not mean, however, that an individual who has, 
prior to the effective date of Article 6228a, Sec. 3B3, 
served the State (such as in S.B. 418 providing not less 
than eight years in the Legislature) may not be granted 
such prior service when he becomes an officer or employee 
of the State and a member of the Employees Retirement 
System. 

Although Article 16, Section 62 of the Constitution pro- 
vides that the Legislature shall have the authority to make 
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such reasonable inclusions in the State Retirement System as 
it deems advisable the power of.the Legislature 
elusions is limited by the following portion of 
Mona1 Article, to wit; 

to make in- 
such constitu- 

9, . and may make such reasonable in- 
ciuiions exclusions or classifications 
of offi&s and employees of this State 
as ‘it deems advisable." 

The power of the Legislature to make inclusions in the 
Retirement System is limited by the phrase "officers and 
employees of this State." Before a person can be included 
in the Retirement System he must be either an employee or 
officer of the State. Insofar as S.B. 418, Section 4, Sub- 
section E, 61st Legislature, attempts to make non-officers 
or employees of the State members of the System such legis- 
lation exceeds the power conferred by Article lb, Section 62 
of the Constitution and is unconstitutional. Since this Act 
contains a severability clause, the validity of the remaining 
portions of the Act are not affected and a person who is now 
or in the future becomes a state employee or elected official, 
if otherwise eligible, may qualify under the terms of this Act. 

It is the opinion of this office that the above quoted 
portion of House Bill 902, Acts of the 58th Legislature, R.S. 
1963, Chapter 524, p. 1372, in no manner restricts or limits 
the power of the Legislature to enact S.B. 418, Section 4, 
Sub-section E, 61st Legislature. Not only does the Legis- 
lature have the inherent power to amend prior acts, but also 
Article 16, Section 62, Sub-section A, of the Constitution of 
the State of Texas specifically confers on the Legislature 
the authority to make such reasonable inclusion of officers~ 
and employees of the State in the Ret.irement System as it 
deems advisable. 

SUMMARY 

Senate Bill 418, Section 4, Sub-section E, 
61st Legislature does not destroy or im- 
pair a vested right. Therefore such legis- 
lation is not such retroactive legislation 
as prohibited by Article I, Sec. 16 of the 
Constitution of the State of Texas. Senate 
Bill 418, Section 4, Sub-section E, 61st 
Legislature as applied to a person who is not 
serving the State in either an elective 
capacity or as an employee Is unconstitu- 
tional and is in violation of Article III, 
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Section 44 of the Constitution of the 
State of Texas, which prohibits extra 
compensation to be paid to an officer 
or employee of the State of Texas after 
his public service has been performed. 
Ii. B. 902, Acts 
1963, Chapter 92 2 

8th Legislature R.S. 
, p. 1372 does not 

prohibit the Legislature from passing 
Senate Bill 418, Section 4, sub-section 
E, 61st Legislature. 

/Y 

Prepared by Louis 0. Neumann I/ 
Assistant Attorney General 
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