
THE ATTCBRNEX GENERAL 

F EXAS 

June 18, 1969 

Honorable A. R. Schwartz 
Chairman 
Senate Committee on Rules 
Capitol Station 
Austin, Texas 

Dear Senator Schwartz: 

Opinion No. M-419 

Rer Questions concerning con- 
sideration by the Governor 
of Senate bills presented 
to him following passage 
by both Houses of the 
Legislature where the 
requisite constitutional 
formalities are questioned 
by him. 

Your request for an opinion asks the following ~questions: 

"1. 

"2 . 

Fully acknowledging the Governor's absolute 
right to veto any bill, does the Governor 
have a further right to refuse to accept 
a bill duly passed by both Houses of the 
Legislature which is presented to him for 
his consideration? 

Fully acknowledging the Governor's absolute 
right to veto any bill, what would be the 
legal status of a bill twenty days after its 
passage by both Houses, which Houses' Jour- 
nals reflect that the bill was signed in 
the presence of the respective Houses, dur- 
ing which twenty-day period the Legislature 
has adjourned, which bill has duly been pre- 
sented to the Governor for his consideration, 
and which has been refused to be accepted 
for consideration by the Governor? 
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"3 . Fully acknowledging the Governor's absolute 
right to veto any bill, does the Governor 
have a further right to refuse to accept 
a bill duly passed by both Houses of the 
Legislature, which Houses' Journals reflect 
that the bill was signed in the presence of 
the respective Houses, and which is presented 
to him for his consideration?" 

In view of the fact that we do not feel it appropriate to 
answer a question concerning the duties of the Governor unless 
he requests such advice, we decline to answer your first 
question. 

Section 38 of Article III provides as follows: 

"The presiding officer of each House shall, 
in the presence of the House over which he presides, 
sign all bills and joint resolutions passed by the 
Legislature, after their titles have been publicly 
read before signing: and the fact of signing shall 
be entered on the journals." 

In Ex parte Winslow, 164 S.W.2d 682 (Tex.Crim. 1942), it 
was held that the provisions of Section 38 of Article III were 
mandatory and when it is evidenced by a bill itself that the 
presiding officers of each House did not sign the bill, the 
bill is void. 

In Williams v. Taylor, 83 Tex. 672, 19 S.W. 156 (1892), the 
Supreme Court held that the signature of the presiding officers 
of each House on the bill constitutes conclusive evidence that 
the act has been passed in the manner required by the Constitution 
and that the courts are not authorized to look to the Journals 
in order to invalidate a ,statute. The court made the follow- 
ing observation: 

"The courts certainly have no power to revise 
or amend the statutes passed by the leqislature, and 
we think they should ponder well before undertakinq 
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to revise the proceedinss of either house of the 
legislature, and to declare its action void merely 
on account of its failure to observe some rule of 
procedure prescribed in the constitution . . . 
In those tribunals in which it has been held that 
the journals of the two branches of the legislature 
could be looked to in order to determine whether 
or not the requirements of the constitution had 
been observed in passing a statute, with a view to 
test its validity, the decision has been placed 
upon the ground that the constitution required 
each house to keep a journal of its proceedings, 
and that the object of that requirement is to pro- 
vide evidence by which the courts may determine 
whether the provisions of the constitution have 
been complied with or not. The constitution of our 
state does not declare such to be the object of re- 
quiring the journals to be kept, and we know of 
none that does. On the contrary, we think the more 
obvious purpose of the provision was to preserve a 
record of the action of the individual members of 
the house, to the end that these constituents 
should fix upon them a proper responsibility for 
their conduct. In the absence of some declaration 
or language fin the constitution showing that it 
was intended that the journals of the two houses 
should have a conclusive effect in determining whether 
the acts of the legislature have properly ripened 
into laws, we should hesitate long before conceding 
to them such an effect by remote implications. No 
one can allege ignorance of the law as an excuse for 
his conduct. He must determine the law for himself, 
and act upon it at his peril. The policy of modern 
legislation is not only to declare the statutory law 
with clearness and certainty, and to promulgate it 
with the greatest publicity, but also to stamp upon 
each statute evidence of unquestioned authority. 
That evidence at common law was the enrolled bill, 
and behind it the courts were not permitted to go. 

- 2094 - 



Honorable A. R. Schwartz, page 4 (M-419 

Rex v. Arundel, Hob. 110. Our constitution pro- 
vides, that after the passage of a bill it shall be 
signed by the presiding officer of each house, in 
presence of the house; and we are of the 'opinion 
that when a bill has been so signed, and has been 
submitted to and approved by the governor, it was 
intended that it should afford conclusive evidence 
that the act had been passed in the manner required 
by the constitution . . . It should be assumed 
that the highest officer in the body, who is 
sworn to support the constitution, and upon 
whom is devolved the important function of finally 
attesting the bill in presence of the house over 
which he presides, will bring to the discharge of 
that duty that judgment and circumspection which 
the occasion demands. . . The question is not a new 
one in this court. When the commission of appeals 
which was appointed under the act of March 30, 1887, 
assembled at Tyler to enter upon their duties, a 
question was suggested as to the validity of the 
act, by reason of the fact that the journal showed 
that an amendment had passed in one house which was 
not incorporated in the enrolled bill. We felt it 
our duty to determine the question before referring any 
cases to the commission. Our conclusion was that the 
bill as siqned by the president of the senate and the 
speaker of the house and approved by the governor was 
conclusive evidence of the law,,and that the act was 
valid. -The question subje'quently came before our 
court of appeals, and was'decided in the same way. 
Ex parte Tipton, 28 Tex. App. 438, 13 S-W. Rep. 610. 
The well-considered opinion in that case fully accords 
with our views. Our conclusion upon the point that we 
cannot look to the journals in order to invalidate the 
statute is decisive of both questions presented by 
this appeal . .." (Emphasis added.) 
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In James v. Gulf Insurance Co., 179 S.W.2d 397 (Tex.Civ. 
App. 1944) reversed on other grounds 143 Tex. 424, ,185 S.W.2d 
966 (1945), it was held that certified photostatic copies of 
a bill disclosing signatures of the President of the Senate and 
Speaker of the House afforded conclusive evidence of passage 
of the bill in accordance with the constitutional provision. 

In Hunt v. State, 22 Tex.App. 396, 3 S.W. 233 (1886), the 
Court held that where the Constitution expressly requires that 
the Journals shall show a particular fact or action by the 
Legislature in the enactment of a statute, as that the bill was 
signed by the presiding officer of each House, such fact or 
action must affirmatively appear in the Journals, or the statute 
will be invalid. In In Re Tipton, 13 S.W. 610 (Tex.Civ.App. 
1890) the Court held: 

"But, where there is no express constitutional 
requirement that the journals shall show affirmatively 
that a constitutional requirement has been observed, 
it will be conclusively presumed that such requirement 
was observed; and neither the journals, nor any other 
evidence, will in such case be allowed to impeach the 
validity of the statute." 

The Supreme Court in Williams v. Taylor, supra, specifically 
adopted the holding in In Re Tipton, supra, but did not expressly 
adopt or reject the holding in Hunt v. State, supra. The 
decision of the Supreme Court in Williams v. Taylor, supra, may 
be contrary to the decision of the Court of Appeals in Hunt v. 
State but under the facts submitted in the instant case, the 
bills in question would be validly passed under either decision. 

Section 14 of Article IV of the Constitution of Texas 
provides in part as follows: 

"Every bill which shall have passed both houses 
of the Legislature shall be presented to the Governor 
for his approval . . . If any bill shall not be returned 
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by the Governor with his ~objections within ten 
days (Sundays excepted) after it shall have been 
presented to.him, the same shall be a law, in like 
manner as if he had signed it, unless the Legislature, 
by its adjournment, prevent its return, in which case 
it shall be a law, unless he shall file the same, with 
his objections, in the office of the Secretary of 
State and give notice thereof by public proclamation 
within twenty days after such adjournment . .." 

In view of the foregoing, in answer to your second question, 
if a bill itself evidences that the presiding officers of each 
House did not sign the bill, the bill is void. 1,f the bill itself 
discloses signatures of the President of the Senate and the 
Speaker of the House and the Journals of each House reflects 
that the presiding officer of each House duly signed the bill 
in the presence of the House over which he presides, such matters 
constitute conclusive evidence of the passage of the bill in 
accordance with the Constitution. If the Governor does not 
actually veto the bill or bills bearing such signatures, they 
will become law twenty (20) days after adjournment of the Legis- 
lature whether accepted by the Governor or not. 

In answer to your third question, you are advised that 
if the Journals of each House reflect that the presiding officer 
of each House duly signed the bill in the presence of the House 
over which he presides and such bill or bills discloses the 
signature of the President of the Senate and the Speaker of the 
House, it constitutes conclusive evidence of the passage of the 
bill or bills in accordance with the Constitution. See Williams v. 
Taylor, supra. 

SUMMARY 

When it is evidenced by the bill itself 
that the presiding officers of each House did not 
sign the bill, the bill is void. When the bilr 
itself discloses the signature of the President 
of the Senate and the Speaker of the House and the 
Journals of each House reflect that the presiding 
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officer of each House duly signed the bill in 
the presence of the House over which he presides, 
such matters constitute conclusive evidence that 
the bill was passed by the Legislature in accordance 
with the Constitution. If the Governor does not 
veto the bill or bills duly passed both Houses of the 
Legislature bearing the signatures of the President 
of the Senate and the Speaker of the House, such 
bill or bills will become law twenty (20) days after 
adjournment of the Legislature. 

You&&y truly, 

Prepared by John Reeves 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
George Kelton, Vice-Chairman 

Harold Kennedy 
Alfred Walker 
2. T. Fortescue, III 
Bill Allen 

HAWTHORNE PHILLIPS 
Executive Assistant 
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