
.TroRpImY o-=II- October 27, 1969 

Hon. J. Silly Marley 
County Attorney 
Crosby County 
Crosbyton, Texas 

Opinion No. M-502 

Re: Whether, pursuant to 
Sections 1.91 and 1.92 
of the Texas Family Code, 
certain groups of under- 
age persons may declare 
themselves married by 
filing a declaration of 
informal marriage, and 

Dear Mr. Marley: related questions. 

Your recent letter requesting the opinion of this 
office concerning the referenced matter states, in part, as 
follows: 

"The County Clerk of Crosby County has 
requested that I obtain from you an opinion 
on the following questions dealt with by the 
statutes under the family section, to-wit: 

"(1) Under House Bill 53, Family Code 
(Adopting Title 1) Subsection E (Marriage 
without formalities): Can persons declare 
themselves married by said referred affidavit 
even though they may (one or both) be under 
18 or 19 (as the case may be) without 
parental consent? 

“(2) Reference to the same statute as 
above described: Can children...under 14 
(female) and 16 (male) make such a declara- 
tion . ..and be considered legally married by 
informal declaration without formalities? 

Code "(3) Under Sec. 103 (b) (4) of the Family 
: Do County Clerks and their deputies 
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Hon. J. Billy Marley, Page 2 (M-502) 

take at face value the statement of a person 
that they have been divorced for a period of 
six months or more, or must they require the 
said persons to show proof of such divorce period?* 

- The Family Code of Texas, which becomes effective on 
January 1, 1970, was enacted in House Bill Number 53 (Acts 
61st Leg. R.S. 1969, ch. 888, p. 2706). The Code provides 
two means by which persons may declare they are married: (a) 
ceremonial marriage, for which a marriage license, medical 
examination, and proper solemnization are required, or (b) 
declaration of informal marriage pursuant to the provisions of 
Sections 1.91 and 1.92 of the Code. The informal marriage 
procedure is designed to provide prima facie evidence of common 
law marriages. 

Common law marriages are recognized in Texas. 38 
Tex.Jur.Zd 4f, Marriage, Sec. 15. The Code does not change 
the law as to the validity of these marriages; in fact, it 
recognizes the validity of the continuing existence of such 
marriages in making provision for the declaration of informal 
marriage procedure; - 

Section 1.91 of the Code provides: 

" (a) In any 
other proceeding, - . 

judicial, administrative, or 
the marriage of a man and woman 

may ne proved by evidence that: 
- 

(1) a declaration of their marriage 
has been executed under Section 1.92 of this 
code; or 

(2) they agreed to be married, and 
after the agreement they lived together in 
this state as husband and wife and there 
represented.to others that they were married. 

"(b) In any proceeding in which a marriage 
is to be proved under Subsection (a) (2) of this 
section! the agreement of the parties to marry 
may be inferred if it is proved that they lived 
together as husband and wife and represented to 
others that they were married." (Rmphasis added.). 

Section 1.92 of the Code provides: 
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"(a) A declaration of informal marriage 
shall be executed on a form prescribed by the 
Bureau of Vital Statistics of the State Depart- 
ment of Health and provided by the county clerk. 
Each party to the declaration shall provide the 
information for which spaces are provided in 
the form. 

"(b) The declaration form shall contain: 
. . . . 
(2) spaces for each party's full 

name..., address, date of birth..., and race; 
(3) a printed declaration reading: 

'We, the undersigned declare that we are 
married to each other by virtue of the 
following facts: On or about (date) , we 
agreed to be married, and after that date we 
lived together in this state as husband and 
wife and in this state 'represented to others 
that we were married.'; 

(4) a printed oath reading: 'I 
SOLEMNLY SWEAR (OR AFFIRM) THAT THE ABOVE 
DECLARATION IS TRUE, THAT THE INFORMATION I 
HAVE GIVEN HC?.EIii IS CORRECT, THAT I AM NOT 
PRESENTLY MARRIED TO ANY OTHER PHRSON,.XiD 
THAT I AM NOT RELATED TO THE OTHER PARTY TO 
THE DECLARATION I!ITHIN THE DEGREES PROHIBITED 
BY LAW;'; 

(c) The county clerk shall: 
(1) determine that all necessary 

information is entered on the form; 
(2) administer the oath to each 

party i 
. . . . 

(d) The county clerk shall record the 
declaration, deliver the original of the 
declaration to the parties, and transmit a 
copy to the Bureau of Vital Statistics. 

(e) A declaration executed under this 
section is prima facie evidence of the marriage." 
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Sections 1.91 and 1.92, supra, nowhere provide for 
the county clerk's requiring proof of age, nor for an indication 
of parental consent, as regards the declaration of informal 
marriage form. These sections qlso mention no minimum age 
limit to be met by persons executing the declaration form. 

It is well settled that parties to common law marriages 
must possess the same criteria of competency to contract marriage 
that their ceremonial marriage counterparts are required to 
meet if their common law marriage is to be held valid. 38 
Tex.Jur.2d 51, Marriage, Sec. 15; accord: Hardy. v. State, 38 
S.W. 615 (Tex.Crim. 1897, no writ) Jackson v. Banister, 105 S.W. 
66 (Tex.Civ.App. 1907, no writ), Hinojos v. Railroad Retirement 
Board, 323 F.2d 227 (5th Cir. 196 
r6Tex.Civ.App. 1964, no writ). 

3),w.2382 

The rule as to common law marital competency is 
succinctly stated in Speer's Marital Rights in Texas (Vol. 1, 
3rd. Ed. 1961) as follows: 

"It will be observed that in common-l‘aw marriages, 
as in the case of statutory marriages, the, parties 
must be competent and that there must be no impediment 
by reason of statute or otherwise forbidding the 
marriage. w (Emphasis added.) Id. at p. 42. ,. 

Section. 1.51 of the Code sets forth the age requirc- 
ments for marriage as follows: 

"(a) A male under 16 years of age may not 
marry. A female under 14 years of age may not 
marry. 

"(b) Except with parental consent as pre- 
scribed by Section 1.52 of this code, the count 
clerk shall not issue a marriage license I --$7-d 
male applicant is under 19 years of age or if the 
female applicant is under 18 years of age." 
(Emphasis added.) 

It is to be noted that neither Section 1.51 (b), supra, 
nor any other section of the Code, prohibits conunon law marriages 
of males under 19 years of age, but over 16 years of age, and of 
females under 18 years of age, but over 14 years of age; 
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rather, that section adverts 
parental consent for persons 
for a ceremonial marriage is 

(M-502) (M-502) 

solely to the necessity of naving solely to the necessity of naving 
in the above age groups if a license in the above age groups if a license 
to be validly issued. to be validly issued. 

The consent of a parent or guardian nas never been 
necessary to validate a common law marriage. 35 Am.Jur. 193, 
Karriage , Sec. 21; 1 speer's Marital Rights in Texasll(3rd Ed., 
1961); Needam v. Needan, 33 S.E.Zd 288 (Va. Sup. 1945). 

Having forbidden males under sixteen and females 
under fourteen to marry, the Legislature surely did not intend 
to authorize such children to file declarations of marriage 
under Sections 1.91 and 1.92 of the Code. However, no such 
prohibition of marriage exists for males over sixteen and females 
over fourteen. 

Accordingly, as regards your first question, it is our 
opinion that males under 19 years of age, but over 16 years of age, 
and females under 18 years of age, but over 14 years of age, may 
file a declaration of infornal marriage as provided by Sections 
1.91 and 1.92, supra, for the reason that people in those age 
groups are not, and have not been, prohibited from entering into 
a common law marriage. 

Your second question is, however, answered in the negative. 
It is stated that: 

"(Bjefore a marriase will be sustained as 
a common-law marriage, it must be one not in 
violation of any law of this state, for no legal 
marriage can exist in violation of law. This is 
a solecism. It is but another method of restating 
the essential that there must be canable contractinc 
parties. Thus, a female under 14 years of age, or i 

Section 1.51 (a), supra, clearly forbids any marriage 
by either a male under 16 years of age, or by a female under 14 
years of age. This statutory prohibition would seemingly encompass 
common law, as well as ceremonial, marriages within its purview. 
However, a problem is presented by the fact that no age minimum is 
specifically required to be net by those executing the declaration 
of informal marriage form. 
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SeCtiOn 1.91 (a), supra, speak8 in terms of a "man" and 
a "woman" in describing those persons whose marriages may be declared 
The foregoing ambiguity opens the statute to construction in order 
that the legirlativg intent may be.ascertained. 

- . 
We do not believe the Legislature intended to include 

males under sixteen years of age and females under fourteen 
years of age within the provisions of Sections 1.91 and 1.92, 
supra. See, generally, 26 Words and Phrases 348-351, under "Man," 
and the numerous authorities cited therein holding a 'manw 
to be an adult and not a child or an adolescent. 

Furthermore, we feel that if the Legislature had 
intended to depart from the settled public policy of Texas that 
looks with disfavor on underage marriages (see, e.g., Walter v. 
Walter, 433 S.W.Zd 183, 193 (Tex.Civ.App. 1968, no writ), and 
authorities therein) it would have announced such a radical 
departure in clear, explicit terms. It has been stated that: 

"(A) statute should not be given a forced, 
fancy, strained, subtle, or technical construction, nor 
one that is nonsensical or unreasonable, in the 
absence of.compelling language found in the enact- 
ment." 53 Tex.Jur.Zd 188-89, Statutes, Sec. 126. 

,_ 
Nor do we believe it was the legislative intent, as 

regards Sections 1.91 and 1.92, supra, to sanction the violation 
of the express, unrestricted, and unambiguous prohibition of 
Section 1.51(a), supra, by males under 16 years of age and females 
under 14 years of age. We fully agree with the viewpoint that: 

"(W)here the language of a statute is 
ambiguous and the meaning of the act is un- 
certain, it is proper to consider the general, 
legislative, 'or public policy of the state with 
regard to-the subject involved....In particular, 
a steady and unbroken policy of the law of the 
state with respect to,a certain matter is to be 
kept in mind when construing a statute. 

. . . 

"The construction adopted should... be 
that which comports with public policy. All 
provisions of the statute must be considered, and 
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a narrow verbal construction vitiatory of the 
public policy must be avoided. And a radical 
departure from a settled policy will be decreed 
only when clearly required by the words or 
implications of a statute." 53 Tex.Jur.Zd 
255-56, Statutes, Sec. 176. 

By following the above reasoning, we feel the conflict . . .~. - - . between tne pronibition of underage marriages in Sec. 1.51 (a), 
supra, and the lack of a minimum age requirement in Sections 
1.91 and 1.92, supra, can be properly resolved. "It is presumed 
that several acts or provisions (in a statute) relating to the 
same subject were intended to be consistent and to operate 
in harmony." 53 Tex.Jur.2d 273, Statutes, Sec. 182. Thus, 

"(A)11 acts and parts of acts in pari 
materia will, therefore, be taken, read, and 
construed together, each enactment in reference 
to the other, as though they were parts of one 
and the same law. Any conflict between their 
provisions will be harmonized.... 

. . . 

"The rule proceeds on the supposition that 
several statutes relating to one subject are 
governed by one spirit and policy, and are 
intended to be consistent and harmonious 'in their 
several parts and provisions." 53 Tex.Jur.Zd 281-84, 
Statutes, Sec. 186. 

See, also, 53 Tex.Jur.Zd 288 et seq., Statutes, Sec. 189. 

It follows that it is not permissible to file a 
declaration of informal marriage when the underage condition 
of one or both of the parties violates the provisions of Section 
1.51 (a), supra. Therefore, when such facts of underage appear 
upon the face'of the declaration or are otherwise known to 
the county clerk,he shouldnot administer the oath or file the 
declaration for record. However, the clerk is not required to 
make independent inquiry nor is he authorized to require 
additional proof. 
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Your third question involves the 
provision in the Code: 

"Sec. 1.03 (b). The application 
marriage license) form ahall contain: - 

. . . 

following statutory 

(for 

(4) spaces for indicating whether 
each applicant has been divorced, and if so, 
whether the applicant has been divorced during 
the six-month period preceding the date of 
the application....* 

Provision is also made by Section 1.03 for the 
applicants to sign a-printed oath on the form whereby they swear 
to (or affirm) the vb2acity of the statements entered thereon. 

Applicants for a marriage license are only required 
to furnish the items set forth in Section 1.02 of the Code, 
which states as follows: 

"Persons applying for a marriage license 
shall: 

(1) appear together or separately before 
the county clerk: 

(2) submit for each applicant: 
(A) proof of identity and age as 

prescribed by Section 1.04 of this code; 
(B) a medical examination certificate... 

as prescribed by Subchapter B of this chapter; 
(C) if applicable, the county judge's 

order prescribed by Section 1.05 of this code; and 
(D) if required, the documents establishing 

parental codea&.-or a court order, as prescribed by 
Subchapter C of this chapter; 

(3) provide the information for which spaces 
are provided in the appli'cation for a marriage license; 
and 

(4) take the oath printed on the application 
and sign the application before the county clerk." 

Section 1.06 of the Code provides that: 
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"The county clerk shall: 

(1) determine that all necessary information... 
is entered in the (marriage license) application 
and that all necessary documents are submitted to 
him...." 

It is our opinion, in answer to your third question, 
that the "necessary information" and the "necessary documents" 
referred to in Section 1.06, supra, relate only the information 
and documents required by Section 1.02 (2), supra, and that the 
applicants are not required by law to produce any further infor- 
mation or documents relating to Section 1.03 (b) (4), supra. 
However., this opinion is given subject to the provision of Section 
1.07 (b) of the Code, which'states: 

"The county clerk shall not issue a 
license to the applicants if he knows any 
facts which would make the marriage void or 
voidable under this code." 

Thus, unless the county clerk is aware that a statement given 
in the license application concerning an 'applicant's marital 
status for the preceding six-month period is false, he need not 
require verification of the statement. 

It is, therefore, the opinion of this office that your 
questions be answered as follows: 

The answer to your first question is "yes"; 

The answer to your second question is "no", and 

The 
proof of 

answer to your third question is that no 
statements made under Section .1.03 (b) (4) of the -_ . 

Code is required, unless Section 1.07 (b) of the code is 
applicable. 

-2409- 



Hon. J. Billy Marley, Page 10 (M-502) 

SUMMARY ------- 

(1) Males undar 19 yeare of age, but over 
16 years of age, and females under 18 years of 
age, but over 14 years of age, whether or not they 
have parental consent, may execute a declaration 
of informal marriage pursuant to the provisions 
of Sections 1.91 and 1.92 of the Family Code. 

(2) Males under 16 years of age and females 
under 14 years of age may not execute a declaration 
of informal marriage pursuant to the provisions 
of Sections.l.91 and 1.92 of the Family Code; and 

(3) Applicants for marriage licenses are 
not required to furnish proof as to the veracity 
of their answers given on the application form 
pursuant to Section 1.03 (b) (4) of the Family 
Code, unless Section 1.07 (b) of the Family 
Code is applicable. 

General of Texas 
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Assistant Attorney General 
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