
Honorable W. Sale Lewis 
Commissioner, 

Opinion No. M-506 

Texas Savings and Loan Department 
P.O. Box 1089 
Austin, Texas Re: Whether state chartered 

savings and loan associa- 
tions may raise capital 
through deposit-type ac- 

Dear Commissioner Lewis: counts. 

In your recent request for an opinion from this office you ask 
whether a state chartered savings and loan association may lawfully 
accept “deposit-type” accounts, which you describe as a type of sav- 
ings deposit at a guaranteed rate of interest. No dividends will be 
declared but the depositor does become a voting member of the in- 
stitution entitled to a pass book or certificate under a debtor-creditor 
relationship. You point out that Section 6. 20 of Article 852a, Vernon’s 
Civil Statutes, enacted in 1969 by the 6lst Legislature, provides as 
follows: 

“Notwithstanding any provision of this Act 
to the contrary, an association may raise capital in 
the manner and form and pay dividends, earnings or 
interest thereon in the manner which the association 
could, if it were a federal association as defined in 
Section 1. 03(9) of this Act. ” 

At the time of the passage of Section 6. 20, federal associations 
were authorized to use the deposit-type account. 12 U.S. C. A., Section 
1464(b)( 1) provides in part as follows: 

“An association may raise capital in the form 
of such savings deposits, shares, or other accounts, 
for fixed, minimum, or indefinite periods of time 
(all of which are referred to in this section as sav- 
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ings accounts and all of which shall have the same 
priority upon liquidation) as are authorized by its 
charter or by regulations of the Board, and may issue 
such passbooks, time certificates of deposit, or other 
evidence of savings accounts as are so authorized. 
Holders of savings accounts and obligors of an associa- 
tion shall, to such extent as may be provided by its 
charter or by regulations of the Board, be members of 
the association, and shall have such voting rights and 
such other rights as are thereby provided. ” 

This statute has been further implemented by Section 545. l-2, et seq. , 
Rules and Regulations for Federal Savings and Loan Systems. 

In addition to Section 6. 20 of the Texas Savings and Loan Act, as 
quoted above, the Building and Loan Section of the Finance Commission 
has promulgated rules governing both savings accounts and deposit ac- 
counts. Rules and Regulations for Savings and Loan Associations, Ch. 9, 
as amended. 

It is our conclusion that a state-chartered association may raise 
capital through such deposit-type accounts as you contemplate. Our 
opinion is based on the provisions of the Texas Savings and Loan Act and 
the clear declaration of the legislative will in Section 6. 20 as quoted 
above. Section 4. 01 of the Texas Savings and Loan Act provides: 

“Every association incorporated pursuant to 
or operating under the provisions of this Act shall 
have all the powers enumerated, authorized and per- 
mitted by this Act and such other rights, privileges 
and powers as may be incidental to or reasonably 
necessary for the accomplishment of the objects and 
purposes of the association. ” 

Section 6. 01 provides: 

“There shall be no limit on the number and 
value of savings accounts an association may accept 
unless limits are fixed by its board of directors. ” 

Section 6. 03 provides, in part: 
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“Each holder of a savings account shall 
execute a savings contract setting forth s special 
terms and provisions applicable to such account. and 
the conditions upon which withdrawals may be made 
not inconsistent with the provisions of this Act . ” 
(Emphasis added. ) 

Section 6. 04 provides: 

“As evidence of each such savings account 
the associations shall issue to the holder of such 
account either an account book or certificate. ” 

When the above quoted statutes are considered as “in pari material’ 
(See 53 Tex. Jur. 2d 278, Statutes, Sec. 185), it becomes clear that Texas 
savings and loan associations are authorized to raise capital through such 
deposit-type accounts as hereinabove described by you. Our opinion, how- 
ever, is limited and confined to this premise. 

SUMMARY 

Deposit-type accounts may be accepted by 
state chartered savings and loan associations under 
the authority of Sections 4. 01, 6. 03, 6. 04 and 6. 20, 
Texas Savings and Loan Act. 

/7 

DC. MARTIN 
eneral of Texas 

Prepared by Ralph R. Rash 
Assistant Attorney General 
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