
: 

THE AITORNEY GENERAL 
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January 14, 1970 

Honorable Robert S. Calvert Opinion No. M- 553 
Comptroller of Public Accounts 
Capitol Building Re: Whether fraternal and 
Austin, Texas veterans organizations, 

operating clubs under 
the Locker System or 
the Pool System as those 
terms are defined in Article 
666-15(e), Vernon's Texas 
Penal Code, but such clubs 
not licensed as Private 
Clubs, are required to 
obtain Sales Tax Permits 
and report and remit the 
tax on the gross receipts 
received for the furnish- 
ing, serving or distribution 
of alcoholic beverages, set- 
ups, mix, food, soft drinks, 
etc., to their members and 
their guests; and, if so, 
may they furnish resale 
certificates at time of 
the purchase of such 
commodities in lieu of 

Dear Mr. Calvert: paying sales tax thereon? 

In 
you state 

your recent request for an opinion of this Office, 
the following facts and ask the following questions: 

"Prior to October 1, 1969 the Comptroller 
of Public Accounts required social clubs, 
fraternal and similar organizations operating 
on a membership basis to report and remit the 
sales and use tax upon the gross receipts for 
the furnishing and distribution to its members 
and guests of any tangible personal property, 
including set-ups, mixes, ice, meals or other 
food and drinks (other than alcoholic beverages 
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exempt under former Article 20.04(B)(2) of 
the Limited Sales, Excise and Use Tax Act). 

"Effective October 1, 1969, Article 6 of 
H.B. 4, 2d Called Session, 61st Legislature 
amended Section 15e, Article 1 of the Texas 
Liquor Control Act, as amended (Article 666-15(e), 
Texas Penal Code) by adding thereto Subsection 
6b. The new subsection exempts from the 
Limited Sales, Excise and Use Tax Act the 
preparation and/or serving of alcoholic 
beverages to the members and guests of pri- 
vate clubs licensed as such by the Liquor 
Control Board. A special private club ser- 
vice fee was imposed by the amendment in lieu 
of the sales tax in the amount of five cents 
for each serving of an alcoholic beverage by 
a private club. H.B. 4 eliminated the general 
exemption for alcoholic beverages from the 
sales tax formerly contained in Article 
20.04(B)(2). 

"Sales Tax Ruling No. 95-0.53 was issued 
effective October 1, 1969, to reflect the 
provisions of subsection 6b as it pertains 
to activities of licensed private clubs. It 
is the interpretation of the Comptroller that 
all other clubs and organizations which serve 
or distribute alcoholic beverages, including 
fraternal and veterans organizations, lodges 
and similar organizations, are subject to 
applicable provisions of the Limited Sales, 
Excise and Use Tax Act pertaining to retailers 
of tangible personal property. Consequently, 
such organizations are required to collect and 
remit the tax on the total charges or gratuities 
collected for each drink, beverage, set-up, mix, 
meal or other nonexempt food served, distributed 
or otherwise furnished to members and guests. As 
a retailer the organization is required to hold 
a Sales Tax Permit and is entitled to issue resale 
certificates in lieu of paying sales tax when 
purchasing such items from package stores, beer 
distributors, and other suppliers. 
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"Certain organizations have questioned the 
foregoing interpretation and alleged that with 
respect to beer and other alcoholic beverages 
the only responsibility of the unlicensed 
fraternal or veterans organization is to pay 
tax on such items at the time of their purchase 
thereof. 

'Your official opinion is respectfully 
requested whether the mentioned clubs and 
organizations that are not licensed by the 
Liquor Control Board as private clubs are 
required to obtain Sales Tax Permits and report 
and remit the tax on the gross receipts received 
for the furnishing, serving or distribution of 
any taxable items including drinks, food and 
other nonexempt items mentioned above which are 
furnished to such members and guests. In the 
event your answer is in the affirmative, your 
official opinion is requested whether such 
organizations may furnish resale certificates 
in lieu of paying sales tax at time of purchase 
of alcoholic beverages and other items pur- 
chased for the purpose of furnishing them to 
members and guests." 

Though you do not so state, we make the reasonable assump- 
tion in the premises that the operations of the organizations 
Inquired about are in conformity with one of the systems defined 
In Section 1, Article 666-15(e), Vernon's Texas Penal Code, i.e. 
a Locker System or Pool System. 

The controlling question evolving from your request seems 
to'be whether the exem tlon from the provisions of the Limited 
Sales, Excise and uEiTkT ct added to Section 1 of Article 
666-15(e), Vernon's Texas Penal Code by the 6lst Legislature in 
1969, and numbered Subsection 6b, which became effective October 
1, 1969, extends in favor of fraternal or veterans organizations 
operating private clmccording to the definitions and terms 
of said Sec. 1 of Art. 666-15(e), but not holding Private Club 
Registration Permits prescribed by said Sec. 1 of Art. 666-15(e). 
Subsection 6b of Sec. 1, Art. 666-15(e) appears as follows: 

"6b. Neither the preparation and/or serving 
of alcoholic beverages by a private club to its 
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members and guests, nor 
gratuities from members . _ 

the collection of 
and guests shall be 

considered as a sale for consideration and 
shall be completely exempt from the provisions 
of the Limited Sales, Excise and Use Tax Act, 
as amended. In lieu of the tax imposed by the 
Limited Sales, Excise and Use Tax Act, as 
amended, there is hereby imposed a special 
private club service fee in the amount of five 
cents ($0.05) for each individual serving of 
an alcoholic beverage by such club. Such fee 
shall be Imposed at the time of the delivery 
to the member or guest of the container con- 
taining any of said beverages. The special 
private club service fee shall be added to 
the club's other charges for service of the 
alcoholic beverage and shall be an obligation 
of and collected from the person receiving 
the service. The Board shall have power to 
make such rules and regulations as are neces- 
sary for the collection of this service fee." 

This office has previously held that an act of the 57th 
Legislature in 1961 exempting fraternal and veterans organiza- 
tions from the application of Art. 666-15(e) as it then existed, 
clearly and unambiguously relieved fraternal and veterans organi- 
zations from the operation of such law and from any duty or 
liability to qualify under same, and the clubs operated by such 
organizations were thereby authorized to serve the members' liquor 
to them and receive a service charge therefor under Article 
666-15(e), through the use of the locker or pool system, without 
obtaining a permit, such method not being deemed a sale within 
the ambit of the statute. (Opinion No. c-693, May 26, 1966.) 
The exemption of fraternal and veterans organizations was amended 
but not materially changed by the 61st Legislature in 1969; such 
amendment restricting the exemption to fraternal and veterans 
organizations any pa& of whose property is exempt, or would be 
exempt, from taxation under Article 7150, Revised Civil St atutes 
of Texas, 1925, as then or later amended. 

Thus, from this Opinion we find that the major thrust of 
our prior holdings in this re ard is that the exempt organizations 
so treated in said Article 66 t -15(e) are not excluded but are 
exempted from the Act; In other words, as a favored class they 
are permitted to participate in the operations allowed under said 
law without fee or permit; that any other ruling would necessarily 
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declare that the fraternal and veterans organizations were 
entirely excluded from the rights and privileges afforded 
by the said Article 666-15(e) and not entitled to operate 
a private club, thereby rendering that portion of the law 
unconstitutional because of being unreasonable and arbitrary 
class legislation In violation of the "equal protection of 
laws" provisions of both State and Federal Constitutions. 
Sec. 3, Article I, Constitution of Texas; Fourteenth Amend- 
ment to the Constitution of the United States; 12 Tex.Jur.2d 
457, Constitutional Law, Sec. 110. Also see the other author- 
ities cited in said Opinion No. c-693. 

We find the principles of law stated in said Opinion 
still valid and applicable to the questions now before us. 
Fraternal and veterans organizations being permitted by law 
to operate private clubs In the same manner as Permittees 
under the terms of Art. 666-15(e), it then follows that such 
organizations are entitled to all the benefits and 
bestowed upon Permittees by such Article, including%%&%? 
plete exemption therein contained from the provisions of the 
Limited Sales, Excise and Use Tax Act insofar as the prepara- 
tion and/or serving of alcoholic beverages by a private club 
to its members and guests, and the collection of gratuities 
therefor, is concerned. As to the non-exempt items mentioned 
In your request, the preparation and/or serving of same by 
such clubs operated by fraternal and veterans organizations 
is subject to the provisions of the Limited Sales, Excise and 
Use Tax Act, and as to such items the clubs are Retailers 
under such Act and required to obtain sales tax permits and 
remit the tax on the total charges or gratuities received 
therefor. 

In reference to the question posed by the last sentence 
of your request, in view of our foregoing ruling that the 
alcoholic beverages in question can be served or dispensed by 
any of such clubs only under the terms and methods prescribed 
by said Art. 666-15(e), it is apparent that the final sale 
of the liquor In question for which any sales tax would accrue 
would occur at the time of its purchase from the dealer. In 
this connection it is pointed out that subsection 6b of Sec. 1, 
of said Art. 666-15(e) expressly prohibits from consideration 
as a sale, the preparation and/or serving of alcoholic beverages 
by su=lubs to their members and guests, and the collection 
of gratuities therefor. Furthermore, this office has hereto- 
fore held in said Opinion No. c-693 that the use of the "Locker 
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System" or 'Pool System" as provided for in Art. 666-15(e), 
Vernon's Penal Code, does not constitute a sale. Therefore, 
our answer to that part of such question pemning to the 
alcoholic beverages purchased for such purposes is that no 
resale certificates are authorized. In reference to the non- 
exempt items also Inquired about, our answer is that the laws 
authorizing retail certificates in lieu of the tax upon the 
purchase of non-exempt items for resale are available to such 
clubs as they are to any Retailer under the Limited Sales, 
Excise and Use Tax Act. 

SUMMARY 

r'raternal and veterans organizations 
operating Private Clubs in accordance with 
the definitions and terms of Sec. 1 of 
Art. 666-15(e), Vernon's Texas Penal Code, 
but not holding Private Club Registration 
Permits prescribed by said Article, are 
within the exemption from the provisions 
of the Limited Sales, Excise and Use Tax 
Act as to the preparation and/or serving 
of alcoholic beverages to their members or 
their guests, and the collection of gra- 
tuities for services. As to set-ups, mix, 
food, soft drinks and other non-exempt 
ccmmodities so served, such organizations 
are amenable to said Limited Sales, Excise 
and Use Tax Act and obligated to comply 
therewith. No resale certificates in lieu 
of sales tax are authorized on behalf of 
purchaser of the liquor in question from 
the dealer. Resale certificates are 
authorized for the purchase of the non- 
exempt items so served. 

General of Texas 

Prepared by R. L. Lattimore 
Assistant Attorney General 
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