
E GENERAL 

January 13, 1970 

Hon. J. H. Kultgen, Chairman 
Board of Regents 
Texas State Technical 

Institute 
Waco, Texas 76705 

Dear Mr. Kultgen: 

Opinion No.M-554 

Re: Whether Article 2615f-la, 
Vernon's'Civil Statutes 
authorizes the ~Texas 
State Technical Institute 
to accept a fee-simple 
donation of facilities 
in Nolan County, Texas, 
to operate its program, 
and related questions. 

By recent letter you have requested an opinion concerning 
the above stated matter. We quote from your letter as follows: 

"Item 13 of the current appropriation to the 
Texas State Technical Institute (page IV-74, House 
Bill 2, Acts of the 61st Legislature, 2nd Called 
Session, 1969) provides a contingency appropriation 
for authorized programs, with a proviso as follows: 

'The funds appropriated in item 13 above, 
may be used only to finance programs offered 
pursuant to Section 7(a)(3) of House Bill 
No. 137, 61st Legislature, Regular Session, 
1969. It is specifically provided that such 
funds be used in Nolan County, Texas, in the 
event appropriate facilities are provided in 
such county.' 
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"There exists no junior college district in 
Nolan County. If certain specified technical and 
vocational programs have obtained the necessary 
approval of the State Board of Vocational Edu- 
cation as required by Section 7(a) of said 
House Bill 137, if such programs are officially 
requested by the local officials of Nolan County 
and have the approval of the Board of Vocational 
Education as provided by Section 7(a)(3) of House 
Bill 137, if appropriate facilities are offered 
in Nolan County, if the remaining requirements of 
the general appropriation act are met, and further 
assuming that the necessary instructors will be 
supplied from the Waco campus and other available 
sources and that the facility will be operated as 
a branch or extension of the Waco campus rather 
than as a separate campus, then is Texas State 
Technical Institute authorized to accept a fee- 
simple donation of the facilities and properties 
in Nolan County for the purpose of operating such 
approved programs? 

"In the event legislative approval is con- 
sidered necessary under Section 9(c) of House Bill 
137, then does the appropriation and the provision 
quoted above from the general appropriation act 
constitute such approval?" 

The pertinent provisions of Section 7 of House Bi 
(Article 2615f-la) are quoted as follows: 

I1 137 

ical "The role and scope of the Texas State Techn 
Institute shall be to: 

(a) Provide occupationally oriented programs 
in highly technical and vocational areas to include 
field or laboratory work and remedial or related 
academic and technical instruction related thereto. 
Particular emphasis will be on industrial and 
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'technological manpower needs of the state. 
Technical and vocational programs shall be subject 
to the approval of the State Board of Vocational 
Education, and related academic instruction shall 
be subject to the approval of the Coordinating 
Board, Texas College and University System: 

1. . . . . 
2. . . . . 
3. Where there is a county, or a portion of said 

county, in this state that is not in an operatinq 
public junior colleqe district, then the institute 
may, if requested by the local government and with 
the approval of the Board of Vocational Education, 
offer the proqrams so approved as set forth hereint ',' 

(b) Provide training programs for technical 
teachers, counselors, and supervisors which shall be, 
subject to prior and continuing approval of the 
State Board of Vocational Education: 

(c) Conduct manpower development and utiliza- 
tion research programs for identification of train-, ,~ 
ing and retraining needs and projections, and for 
curriculum development, either individually or in " 
cooperation with other public and private institutions." 
(Emphasis added.) 

It seems clear that Section 7 (quoted above) authorizes 
the Texas State Technical Institute, in cooperation with other 
State agencies, to offer any or all of its program to students 
in any county not in a junior college district, including 
Nolan County: and such program includes both field and 
laboratory work, which, by necessity would require facilities 
for holding laboratory classes. 

Since the Institute may operate its program within Nolan 
County it is our opinion that it may be, done by an extension or 
branch of its Waco campus, and in doing so accept the facilities 
offered in Nolan County to carry out its program. 
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In light of the above answer to 'your first question, we 
deem it unnecessary to answer your second question. " 

SUMMARY 

Pursuant to Section 7(a)(3) of Article '. 
2615f-la, Vernon's Civil Statutes, the Texas 
State Technical Institute may operate an 
extension or branch of its Waco campus in 
NolanCounty in facilities offered by said 
county for the Institute's programs; 
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