
February 2, 1970 

I-Ion, W. Ii. Eyssen, Jr. Opinion No, M- 569 
County Attorney 
Howard County Re: Questions concernfng the 
Big Spring, Texas 79720 assumption of the assess- 

ment and collection of 
taxes on behalf of the 
City of Big Spring by 
the Tax Assessor-Collector 

Dear Mr. Eyasen: of Howard County. 

In your request for an opfnfon, you state the following: 

"It fs presently contemplated by the City 
Commlssfon of the Cfty of Big Spring, Howard. 
County> Texas, and by the County Commfssfoners 
of Howard County, Texas2 that it would be mutually 
advantageous to coinbfne the assessment and collecp' 
tfon of taxes on behalf of said City of Big Spring 
Into the office of the County Tax Assessor-Collector 
and In connectfon with the proposed combination it 
would appear that the .followfng problems are 
presented which requfre answer by your offfce, 

'Before statfng the problems it would probably 
be well to outlfne the facts as they now exist, At 
the present tfme both the City and the State and 
County Assessors-Collectors are usfng identical 
100s valuatfons on property located both fn the 
Cfty and the County for appraisal purposes, For 
taxfng purposes0 however9 the County is usfng 2% 
of such lOO$ valuation ffgures and the City fs 
using 60% of such IOO$ valuatfon, Each tax 
assessor-collector applies the 2O$ and/or 60% 
rate> as.the,,case ma$be, tk arrive at the final 
valuation u~pon',w~Lch'~be:appYfcabPe tax rate fs 
based and to arrive at the,amount of tax assessed 
and payable, 
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“1 D The first question, therefore, 1.8, und&l( 
th;! provfsfons of Article 7359 VATS, fn the event 
the two taxing offices are combfned would ft be 
permfsEfble for the County Assessor-Collector 
to use9 fn makfng the tax aases~sment on property 
located wfthfn the corporate limits of the City, 
the 60s 

if 
actorfng of the 100% valuation for the @sty 

tax and contfnue to us,e the 20% factoring of the 100% 
valuation fn connection with the assessment of the, 
county tax on identical property. 

"2. The City of Big Spring Is a home-rule city 
and various provisions of the charter are 'as fo$lowsa 

"Artfcle VI, Section 1, Until otherwise pro-~, 
vfded by the city commission, the appolntive offfcers 
of the city shall consfst of the city manager, tht? chief 
of police, city secretary and tax collector, city 
attorney, city ffre chief, city tax assessor,,and 
city treasurer, In the discretion of the city 
commission, and under the lfmftations imposed by 
law, two or more of the above offices may be con- 
solidated into one, 

'"Article IV, Section 12, The city commfssfc& 
shall create appofntfve offices when the same is 
deemed expedient and may divide the admfnfstratfon 
of the cfty"s affairs into such departments as 
they may deem advfsable, and may discontinue any 
such appofntfve offfce or department at thefr 
dfscretfon, except the office of city manager. 

"Article VI, Seetfon 6. Cfty Secretary D D D 
AS tax collector, he shall collect all taxes 
due to the city, and shall pay the same over at 
least weekly to the city treasurer. 

'"Article VI, Section 9. Tax Assessor. The : 
city t;ax a~ssessor shall make up the assessment 
of property taxed by t.he cfty; and make duplicate 
rolls thereof, one of which when completed, shall 
be delivered to the city secretary, 

“Article VIP a The cfty shall have the poxer 
to annually levy and collect taxes on the assessed 
valuation of all real estates personal and mfxed 
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property wfthfn the city limits, not exempt from 
taxation by the constitution and laws of the 
state, provided that the total levy for all pur- 
poses shall not exceed the statutory limitation, 

“Article VII, Section 8, The City commission 
shall at fts first meeting Pn June or as,soon there- 
after as practfcable levy the annual tax for such 
year, but specfal taxes or assessments may be levied, 
assessed and collected at such time as the commission 
may provide. 1000 

%nder tiie above articles, If the City is other- 
wise debirous of havfng-the County Tax Assessor- 
Collector handle the assessment and collectfon of 
the City taxes can this be accomplished without 
necessfty of charter amendment or would it be 
essentfal that the Cfty Charter be amended to 
abolfsh the offke of Tax Assessor-Collector and 
the tax assessfng and collecting functions stated 
therein. 

“3 * If the City elects to take the actions 
outlined above with whom would it be appropriate 
for the Cfty to contract with regard to the services 
of the County Tax Assessor-Collector; furthermore, 
to whom should the 1% be pafd. by .the Cbty.. Further, 
could the Cfty provfde services and pay a portion 
of the costs of operatfng the combfned tax offfce 
proposed above in addition to the l$iO” 

Articles 1042b and 735g9 Vernon’s Cfvil StStUteS, ex- 
pressly authorize any incorporated cftyp by ordinance or by proper 
resolutfon, to enter fnto a contract authorizing the County Tax 
Assessor-Collector to act‘as Tax Assessor-Collector for such City, 
Each of these statutes~ expressly provides that the property situated 
within the city shall be assessed at the same value as ft fs assessed 
for county and state purposes, Further, the charter of the City of 
Big Spring provides that the City commission may discontinue any 
appolntfve office, such as Tax Assessor-Collector, at their dfs- 
cretfon, Therefore 9 ft would not appear to be necessary to amend 
the city charter since both the charter and the statutes,empower 
the city to enter into the contract authorfzfng the county official 
to act for and on behalf of the city, 

Said Article 1042b provfdes that for performing the re- 
qufred services the County Tax Assessor-Collector shall receive an 

-2720- 



Hon. W, H, Eyssen, page 4(M-569) 

amount to be agreed upon by the governfng body of the incop- 
porated city and the Commfssfoners Court of the county fn which 
such city fs sftuated, not to exceed l$ of the taxes so collected. 
The statutes provfde that such fee shall be paid to the County 
Tax~Assessor-Collector, 

SUMMARY 

Where a cfty and a county enter into a 
contract for the County Tax Assessor-Collector 
to act in such capacity for the city, the 
property situated within such city shall be 
assessed at the same value as It was assessed 
for county and state purposes, Articles 1042b 
and 7359, V,C,S, Under the provisions of said 
statutes and of the charter of the City of Big 
Sprfng, it does not appear necessary that the 
city charter be amended in order to enter into 
the proposed contract. The County Tax Assessor- 
Collector shall receive an amount to be agreed 
upon by the governing body of the city and the 
Commissioners Court of the county 'not to exceed 
l$ of the taxes collected. 

Attorney General 

Prepared by Jack Sparks 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chafrman 
Bill Allen 
Jerry Roberts 
Z. T, Fortescue 
Bill Craig 

MEADE F, GRIFFIN 
Staff Legal Assfstant 

NOLA WHITE 
First Assfstant 
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