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Re: Can new owner of 
store operate until 

Dear 

upon 

current license expires 
without a transfer of 
same on Comptrollerls 
records, and does 
Comptroller have author- 
ity to transfer store 
license when presented 
after its expiration 

Mr. Calvert : date? 

By recent letter you request of this office an opinion 
the following stated facts and questions: 

In the case of Hurt et al vs. Cooper et al, 
110 S.W.2d 896, the Court reached the conclusion 
that the Store-Tax Law I.e. Chapter 17, Title 
122A, Taxation-General, V.A.T.S. was an occupa- 
tion tax. The Comptroller allowed a transfer of 
the Current License where a firm was purchased 
during the year to the new ownership. 

Cur opinion is requested on the following: 

1. Can the new owner operating the purchased 
place of business continue to operate under the old 
owners license for the current year without the cur- 
rent license being transferred on the Comptroller's 
record prior to expiration. 

2. Does the Comptroller under the Store Tax 
Law have the authority to transfer a Store License 
when presented after the expiration date of the 
license. 
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The Texas Supreme Court case referred to by you, Hurt et al. 
v. Cooper et al., 130 Tex. 433, 110 S.W.2d 896 (1937), definitely 
established that our original Chain Store Tax Law* as then com- 
piled in Article lllld of Vernon's Annotated Penal Code of Texas, 
was a constitutionally valid levy of occupation taxes, although 
denominated therein as license fees. The principle relied upon 
by such Court to sustain this was their determination that the 
primary purpose of the fees provided in such statute was raising 
of revenue and not regulation. 

This occupation tax law, substantially unchanged, was 
carried forward as Chapter 17, Title 122A, Taxation-General 
V.C.S. in a rearrangement of certain of the taxation statutes 
by the 56th Legislature at its Third Called Session in 1959. 

Articles 17.01 - 17.06 of said Chapter 17 provide require- 
ments for licenses; applications and fees for stores and mer- 
cantile establishments coming within the purview of said Chapter, 
but no provisiohs are set out for the transfer of a license from 
the original licensee to a subsequent purchaser of the business. 
Nevertheless this particular transaction Is provided for in 
Articles 7055 and 7056, of Vernon's Civil Statutes. Such statutes 
are in par1 materia with the occupation tax law in question, and 
they must be, construed with reference to each other. said Arti- 
cles appear as follows: 

"Art. 7055. Any person, firm, corporation, 
or association of persons, who shall be the 
legal owners or holders of any unexpired occu- 
pation license issued in accordance with the 
laws of this State, may transfer the same on 
the books of the officer by whom the same was 
issued. Acts 1885 p.27; G.L. vol. 9 p.647." 

“Art. 7056. The assignee or purchaser of 
such unexpired occupation license shall be author- 
ized to pursue such occupation under such unexpired 
license for 'and during the unexpired term thereof, 
provided that such assignee or purchaser shall, 
before following such occupation, comply in all 
other respects with the requirements of the law 
provided for in the original applications for such 
licenses. Nothing in this law shall be so construed 
as to authorize two or more persons, firms, corpora- 
tions or associations of persons to follow the same 
occupation under one license at the same time. When- 
ever any person, firm, corporation or association 
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of persons following an occupation shall be closed 
out by legal process, the occupation license shall 
be deemed an asset of said person, firm, corporation 
or association of persons, and sold as other prop- 
erty belonging to said person, firm, corporation, or 
association; and the purchaser thereof shall have the 
right to pursue the occupation named in said license, 
or transfer it to any other person; provided, such 
occupation license shall under no circumstances be 
transferred more than one time." 

A full compliance with'the requirements of the law pro- 
vided for in the original applications for such licenses," 
as required of the purchaser or assignee by said Art. 7056, 
would seem to be reasonably satisfied by the purchaser or 
assignee of such unexpired license making an application 
or request to the Comptroller for a recognition of a valid 
transfer or assignment of such license, giving the Comptrol- 
ler the information required by him to determine the identity 
and qualifications of the new holder of the assigned license 
and the name and location of the business or businesses to be 
operated by such assignee. However, we fail to find any pro- 
visions of said statutes authorizing the Comptroller to force 
the new owner to make such application or request, nor can we 
find any penalty specifically prescribed for failing to make 
such application or request. It should be observed that the 
application or request by the new owner by purchase or asslgn- 
ment for transfer of an unexpired license is not the aoplication 
contemplated or required by said Article 17.02 for the issuance 
of an original license. We are not authorized to enlarge the 
scope of said Article 17.02 so as to make it comprehend a request 
or application growing out of an assignment or transfer of an 
unexpired license. See Attorney General Opinion No. o-1673 (1939 1. 

On the particular point raised by your question No. 1, 
we find the holding in the early case of Faulkner et al v. 
Cassidy, 87 S.W. 904 (Tex.Civ.App. 1905 err.ref.) to be strongly 
persuasive if not controlling. In this case the failure of a 
purchaser of an unexpired liquor license to have the transfer 
made on the books and to file an application designating the 
particular house in which he proposed to conduct his business, 
and to have such designation made in the license, did not 
render his bona void. The statutes then in effect concerning 
the transfer of occupation licenses were identical in terminol- 
ogy with Articles 7055 and 7056. The Court stated in Its opinion 
that: 

"The criterion by which the validity of the 
bona In such cases is to be determined seems to 
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be, would the license under which the liquor 
dealer sold protect him from a criminal pros- 
ecution for selling liquor without a license?" 

In holding the transferred license in question to be 
valid in the face of non-compliance with the statutes con- 
cerning the transfer of such license, the recording of same 
on the books of the officer by whom it was Issued and non- 
compliance in other respects with the requirements of the law 
provided for ln the original application for such license, 
the Court, in Faulkner v. cassiay (supra) in effect, ruled 
that such requirements are merely directory and not of such 
dignity or import as to vitiate the rights otherwise confer- 
red by such statutes on the purchasers or assignees of such 
unexpired licenses transferred for the first time. 

In view of the foregoing, it is our opinion that the 
cogent reasoning of such authority is applicable and decisive 
of the matter posed in your first question, and such question 
is thereby answered in the affirmative. 

All licenses issued to operate stores or mercantile 
establishments in this State pursuant to said Chapter 17, 
expire by the terms of Article 17.04 on the thirty-first day 
of December of each year, and on or before that date the holders 
thereof are required to apply for renewal licenses for the next 
ensuing calendar year. Any holder of such a license which was 
assigned to him during the current year, who seeks to have such 
license duly transferred on the Comptrollerls records during 
the time the law provided for him to seek a renewal thereof, 
is entitled to such transfer, and the Comptroller is authorized 
to make the same on his records. Penalties are provided by 
Article 17.04 if applications are made after such due date, or 
not made at all, There is also prescribed in Article 17.09 of 
said Chapter 17, Title 122A a criminal misdemeanor penalty for 
anyone operating such stores or mercantile establishments with- 
out having displayed in a conspicuous place in such store or 
mercantile establishment the license fee receipt for the current 
year. 

It is apparent from the foregoing that the Legislature 
in enacting the provisions contained in said Articles 17.02 and 
17.04 regarding fees and/or penalties for belated or omitted 
original and renewal applications, had the purpose of collection 
of revenue rather than regulatory measures foremost in mind, and 
thereby gave the Comptroller wide powers and authority in the 
exercise of his duties to collect such taxes and civil penalties. 
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Unlike a strictly regulatory occupation tax, there are no 
express provisions in said Chapter 17, Title 122A, for the 
forfeiture of a license. On the contrary the entire thrust 
of the statutes seem to require the holding of a license by 
all who come within the purview of this law. 

In view of the clear mandate of the statutes in question 
to the Comptroller to secure license fees from all such store 
operators, whether or snot application is made by such store 
operators, it reasonably would appear to follow that the Comp- 
troller, after collecting the fees and penalties, if any due, 
shall then issue renewal licenses to such store operators. 
This necessarily entails the recognizing and recording of a 
license transfer previously made by the original licensee to 
the present store operator, in order to issue a proper renewal 
license. This is so regardless of how late the application or 
request is made, or whether, in fact, it is made at all, but 
the Comptroller is not empowered to waive the civil penalties 
accruing by virtue of the recalcitrance of such store operator. 
It may be pointed out here that the actual transfer of a right 
or privilege to conduct the business under the original current 
license necessarily occurs before the license expires. This 
is done by the seller at the time he assigns the license to the 
purchaser. It is only the recording of such previous transfer 
that remains to be done by the Comptroller. If the Comptroller 
determines that no such transfer occured, then he can issue only 
any original license to the applicant upon the payment of the pro- 
per fees. It is in this sense that we consider the matters in- 
volved in this second question. 

Therefore, your second question is also answered in the 
affirmative. 

A person can purchase a business operated 
under an occupation license issued pursuant to 
Chapter 17 of Title 122A, Taxation-General, 
Vernon's Civil Statutes, and operate same until 
the license expires without such transfer being 
recorded in the Comptroller's records for the 
current year, provided such license is trans- 
ferred or assigned to the purchaser along with 
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the business; and the Comptroller has the author- 
ity to recognize and record such transfer in his 
records after the expiration of s* license. 

s 

y General of Texas 
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Assistant Attorney General 
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