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CRAWFORD C. MARTIN

ATTORNEY GENERAL

March 30, 1970

Honorable Joe Resweber Opinion No. M-604

County Attorney

Harris County Courthouse Re: Whether Section 1.05 of the
Houston, Texas 77002 " Texas Family Code empowers

a county Jjudge to waive those
portions of the Code requiring
marriage license applicants to
furnish information concerning
prior divorces, and related
question.

Dear Mr. Resweber:

Your recent letter requesting the opinion of this office
concerning the referenced metter states, in part, as follows:

"Please render your opinion on the
following questions:

1. Does Section 1.05 of the Family
Code empower the county judge to waive
those portions of subchspter A of chapter
one, of the Code which would require the-
marrlage license applicents to furnish.
informetion ta the county clerk concerning
any prior divorces and the.dates thereof?

2. When it has been revealed to:the
county clerk that one of the marrlage 1li1-
cense applicants has been divorced from
a third party during' the six-month period
preceding the date of the application, does
Section 1.05 of the Family Code empower the
county Jjudge to waive the requisites of
Section 1.07(c) which would require the
applicants to show the county clerk that the
proposed marriage within the six-month period
1s permitted under Sedtion 3.66 of the Code?"
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Section 1.05 of Chapter 1 of the Code provides as follows:

"Any. information pertaining to an appli-
cant (for a marrlage license), other than the
applicant's name, may be omitted from the app-'
lication, and any formality requiréd by Sub-
chapters A, B, and D of this chapier may be
waived on the county Jjudge's written order,
issued for good cause shown,and submitted
to the county clerk at the time the appli-
cation is made." (Emphasis added.)

Section 1.02 of Subchapter A of Chapter 1 of the Code pro-
vides, in part, as follows:

"Persons applying for a marriage license
shall: :

"

L B N

"(2) submit for each applicant:

"

"(¢) if applicabdle, the county judge's
order prescribed by Section 1.05 of this
code...

"(3) provide the information for which spaces
are provided in the application for a marriage
license...."

Section 1.03(b)(4) of Subchapter A of Chapter 1 of the Code
provides that:

"The (narriage license) application form
shall contain....spaces for indiceting whether
the applicant has been divorced during the six-
month period preceding the date of the appli-
cation...." :

Section 1.07(c) of Subchapter A of Chapter 1 of the Code pro-
vides &8s follows:
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"If it 1s revealed that either appli-
cant (for a marrlage license) has besen di-
vorced during the six-month period pre-
ceding the date of the application, the
county clerk shall not issue the license
unless it 1s shown that the subsequent
marriage within the six-menth perliod is
permifted under Section 3.6b of this code."
{(Emphagis added.) o K

Section 3.66 of the Code states that:

"Neither party to a divorce may marry
a third party for a periocd of six months
inmediately following the date the divorce
is decreed, but the parties divorced may
marry each other at aeny time. The court
granting the divorce, for good cause shown,
Eﬂ% at the time of the divorce or thereafter
walve the prohibition of this section as to
eJther or both parties.” (Emphasis added.)

Section 1.05 speaks of "any information" and "any formality"

in terms of the requirements for a marrisge license that masy be
walved by the county judge. Thias language would certainly en-
compass the information ss to a prior divorce required to be
furnished in Section 1.03(b)(4), supra.

. It is our opinion that Section 1.05 empowers the county judge
to waive the requirements of Section 1.03(b)(4), provided the
county judge's written order to that effect is submitted at the
time the applicants apply for a marriage license, .in accordance
with Section 1.02(2)(C), supra. ' . :

We are further of the opinion that the requirements of Sec-
tion 1.07(c), supra, are neither "information" nor the "formality"
that may be waived by a county Jjudge pursuant to Section 1.05.
Rather, we view Section 1.07(c) as a-provision of substantive law.
To allow a county judge to waive the requirements of that Section
would ‘result in an accretion to the Section whereby its plain pro-
vigions could be circumvented.

Therefore, if the county judge's weiver of the requirements

-2880~



Honorable Joe Resweber, page U4 (M-604)

of Section 1.03(b)(4) is submitted at the time the application is
made for a marriage license, the information concerning prier di-
vorce need not be a part of thé application. However, even though
such wailver of the county Jjudge is timely presentedf the clerk is
prohibited from issuing the license if it has been "revealed" to
him or if he knows (Art. 1.07(b)) that either of the parties has
been divorced within the past six months and he can only issue the
license if the waiver of the district court, as provided for in
Sect%o? 3.66, is procured and presented to the clerk. Art. 1.07(b)
and (c). ' '

Therefore, the County Judge may not walve the six-month waiting
period as required by Section 3.66, and our answer to question No. 2
is "No".

Accordingly, your first question is answered in the affirmative
and your second question is answered in the negative.

SUMMARY

(1) Section 1.05 of the Texas Family Code
empowers a county judge, for good cause shown,
to walve those portions of the Code requiring
marriage license applicants to furnish infor-
mation concerning prior divorces. This waiver
must be submitted at the time the application
for merriage license 1s made.

(2) Section 1.05 of the Code does not
empower a county Jjudge to walve the require-
ments of Section 1.07(c) of the Code, once
information concerning a prior dlvorce has
been revealed to the County Clerk, or 1s
known to him.

Very/truly yours,

TIN
Attorfiley General of Texas

Prepared by Austin C. Bray, Jr.
Assistant Attorney General
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