
T~~ATTOWNEY GENERAL 
OF TEXAS 

CaAWWRD ‘3:. MARTEN AUSTXN. TEXAS 7t3711 
*-mNlcY calWmRA& 

April 27, 1970 

Honorable G. R. Close opinion NO. ~-618 
County Attorney 
Ochiltree Caunty Courthouse Re: Certain queetions relating 
Perryton, Texas 7 9070 to construction of Wticle 

lOUrn, V.C.S., dealing with 
Regional Planning Commission. 

Dear Mr. Cloeer 

Your recent letter requests the opinion of this office 
concerning ten questions involving the construction of hrt- 
icle 1011~~ Vernon'0 Civil Statutee, dealing with Regional 
Planning Ccmmieeione. 

Your firat queation aaksr 

"1. Is there a legal difference between 
a regional planning commission, council of 
gwernments, and area development councils and, 
if so, please explain the difference.” 

In answer thereto, you are advised that insofar as the 
subject entities are formed and derive their pwers under 
Article 1Ollm there is no substantial legal difference in 
powers, provided organizational recorde clearly show that 
such entity is organized under that statutory authority. 
Bach entity, however, may be formed for different purposes 
and have different objectives. See Section 2 of Article 
1Ollm: Attorney General Opinion No. M-510 (1969). 

Your second question poses the following questiona 

" 2. Are any of the above mentioned organiza- 
tiona, (the Potter and Randall Countiea Regional 
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Planning Commirsion 01 Council of Gwernntents) 
maa any mupervimion, either directly or in- 
directly, ,by the Federal Government or an agenay 
of the tederal Government." 

This question does not involve a legal question but a 
question of fact, which may be determined by a factual in- 
vestigatien with the federal agencies mentioned. Sinae under 
Section 4 of Article 1Ollm the entity "shall be a political 
subdivision of the state,* and no authority is granted by the 
rtatute for rwch en entity to be supervised by the federal 
governmnt or any federal agency, it is the opinion of this 
office that any such supervision would be unauthorired. m 
'y. Sundberq, 5 Tex. 410 (1849); Attorney General OpinionHo. 
W-610' (1970). 

Your third question, insofar as it covers state agencies, 

“3. hre any of the above mentioned organi- 
sation under any type supervisions from other 
Federal -ate mtions, and, if so, please 
explains (Rmphamim added. 1, 

cannot be answered, as it involves a factual matter rather #an 
a legal question. Inquiry should be made of the Director of the 
Division of Planning Coordination in the Gwernor's Office as 
to such matters, including any contracts with other member gw- 
ernments which the entity may have entered into pureuant to 
Section 4 of Article 1011m. Inquiry might also be made as to 
Interstate Commissions under Section 7 ana activity under Sec- 
tion 8 of Article 1Ollm in international areas. 

We quote your fourth and fifth questions: 

“4. Is there any requirement that under any 
of the above mentioned organizations that repre- 
sentation from lw income and minority group 
members bs am8ured?" 
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.!5. At ths present time, is there a require- 
ment~that~the.visnm of established citisens groups, 
low inccme citizens and minority gMup members 
mst MI solicited before adoption of 'my majar work 
prograrrr, pooposals.ar'planniug documents...: 

We regret we are unable to answer these faalxml questions, 
which call for an investigation of the agreesnmte which have 
been l nt%red into. A lw income and minority 'groeps does not 
constitute a political entity as such; however, Section 5 of 
Article 101&a permits the cooperating governmental units to 
determine by agreement their numb8r, gualifications, and the 
means and smthod8 of operation. Conseguently, this is a mat- 
ter left to the discretion of 8uch units by the statute. There 
is no statutory requirement for representation from any partic- 
ular group. euch as "law income or minority groups mmnber8,m or 
for solicitation of their views before adoption of work programs, 
proposal8 or planning documents. 

Your sixth inguiry reaasr 

“6. Can Potter Counky, Randall County, the 
City of Wuuillo and the City of Canyon include 
all Panhandle aounties in their Council of Gwem- 
aunt....* 

In our opinion, they may do SO under the authority of at- 
icle 1Ollml prwided, hwever, the governing bodies to be in- 
cluded mutually agree thereto, as required by Section 3, Article 
lOllm, and meet the conditions prescribed in Section l.D, Art- 
icle 101lm. Under the bylaws of the Panhandle Planning Commis- 
sion all counties in the panhandle are expressly declared to be 
eligible fQr membership if the county so elects. 

We nw quote your seventh and ninth guestiohe: 

*7. On the other hand, may a city, like the 
City of Perryton, a Ochiltree County, which do-ES0 
not adjoin Potter or Randall County, if it should 
desire, join the Potter and Randall County Council 
of Government? 
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-9. Way counties that have mutual problems, 
but axe not contiguous, form a council of gwerp- 
ments ox a rsgionalplauuing aommission. For ex- 
ample, QQuld Ochilttee County and Eansfoxd County,- 
form a coancil of gwexuments with Pioberts and 
Armstrong CountiesPg 

These gsestiens must bs answered in the negative. Art- 
icle lOllm, Sestion 1.0, declares that: 

*'Region', 'Area', or 'Regional' means a 
geographic area consisting of a county or part 
thereof, Tao ox moxe a- counties ox a- 
joininq-parts thereof, which have camWon pxob- 
lelM....' (knphasis added.) 

,We now consider your eighth question, 

“8. Is it pemissible for the regional 
planning coanaission or council of gwsrnments 
to have written into its by-laws that the 
governing body, or council, shall be camposed 
of only elected officials who Were elected at 
an eleotion,held under the Texas Election Code?* 

We answer this question in the affirmative, as it is 
within the authority given the gwerning bodies of the coop- 
erating governmental units under Section 5 of Article 1Oll.m. 

Your final tenth question is a0 follws: 

'10. Finally, at the present time, Ocbiltree 
County doe8 not belong to the Amarillo Council of 
Gwermaents or any other regional planning cosunission 
or coma11 of gwernments. If Ochiltree County should 
want to make application for State and/or Federal Funds, 
w0ula its application bs required to bs screened or 
approved by the &sarillo Council of Gwernments, since 
they have included twenty-five of the Panhandle counties, 
including Ochiltrw County, TeXaB, in their area?” 
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We find nothing in ~the'statute which requires such an 
applieatiou to bescreened ox approved by .the &sari110 Council 
of Gwernments: 

We regret that we axe unabls to answer this guestion as 
posed, for it involves guestions of administrative policy and 
of fact, involving feasibility and fact finding by a etate 
agency i This~office has no authority to determine a factual 
guestion. 

(1) There is no legal difference between 
regional planning cosuaission, councils of gwern- 
ment, ana area Uevelopment councils organized pur- 
suant to the terms of Article lOllm, Vernon's Civil 
Statutes. 

(2) Regional planning coaanissions may not 
legally be supervised by the fedexal gwernment ox 
its agencien. 

(3) Representation from lw income and minority 
groups on regional planning cosu@Ws~is not a stat- 
utory prereguisite to the establishment ox operetion of 
such commisBions. 

(4) A county cannot be incluaea in a x&gional 
planning commission without it0 assent to joining Sm, 
although under the bylaws of the Panhandle Planning 
Commission all counties in the panhandle are expressly 
declared to be eligible for membership if the comnty 
so elects. 

(5) Two counties cannot form a regional planning 
commission unless they w each other. 
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(6) It is permissible for a regional planning 
coauaissiea to stipulate in its by-laws that the govern- 
ing body of such caamission shall be composed only of 
officials that were elected at an election held pur- 
suant to the terms of the Texas Eleation Code. 

(7) We fina nothing in the statute which re- 
guimsanch au a~licatien to be screenedor approved 
by then &sax1110 Council of GoJornments. 

neral of Texas 

Prepared by James Swearingen and Austin C. Bray, Jr. 
4ssistant Attorneys General 
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