
May 5, 1970 

Hon. Martin D. Eichelberger 
District Attorney 
McLennan County Courthouse 
Waco, Texas 

Dear Mr. Eichelberger: 

Opinion No. M- 624 

Re: Disposition of the $1.00 
service charge collected 
by county tax assessor- 
collectors as authorized 
by Article 6675a-11, 
Vernon's Civil Statutes. 

By recent letter you have requested an opinion from 
this office in regard to the above stated matter. Accompanying 
your request, you enclosed a letter from your county auditor, 
and we quote from the auditor's letter as follows: 

"There Is some disagreement between the County 
Auditor and the County Tax Assessor and Collector 
regarding the proper handling and accounting for a 
$1.00 service charge now provided for the handling 
and mailing of automibile license plates in McLennan 
County. 

"The Tax Assessor-Collector has been collecting 
the service charge as provided in Article 6675a-11 
but has not been reporting such collections to the 
County Clerk and discharging himself from the 
accountability by delivering such funds to the 
County Treasurer and receiving therefor the County 
Treasurer's receipt. Instead, the Tax Assessor- 
Collector has been paying these moneys directly 
to the Postmaster for postage to the extent of 
the postage Incurred in the mailing of automobile 
license plates, with the unused balance of collec- 
tions being retained by the Tax Asstssor-Collector 
for disposition at some later date. 

"1. Is it permissable for the County Tax 
Assessor-Collector to spend these funds for postage 
by a method which excludes the approval of the 
County Auditor and the Commissioners Court as well 

-2984- 



Hon. Martin D. Elchelberger, page .2 (M-624) 

as the signature of the County Treasurer and the 
County Clerk and the counter-signature of the 
County Auditor which is normally required on other 
payments by the county? 

"2. Is the Tax Assessor-Collector required to 
report service charges to the County Clerk and de- 
liver the moneys to the County Treasurer for deposit 
in the County Treasury? 

"3. If Question One is answered in the affirma- 
tive, is it within the scope and authority of the 
County Auditor to require that such funds be de- 
posited in the County Treasury and warrants be 
drawn on the County Treasurer for the payment of 
the postage and handling in connection with the 
mailing of auto license plates if he deems it 
necessary to the proper checking and accounting 
of these fees?" 

your question necessitates an analysis of Article 6675a- 
11, Vernon's Civil Statutes, which was amended by the Texas Legis- 
lature in 1969. 

Article 6675a-11 is quoted as follows: 

"As compensation for his services under the 
provisions of this and other laws relating to the 
registration of vehicles , each County Tax Assessor- 
Collector shall receive a uniform fee of sixty-five 
Cents (65k) for each of. the first five thousand 
(5,000) receipts issued by him each year pursuant 
to said laws; he shall receive a uniform fee of 
Fifty-five cents (55qi) for each of the next ten 
thousand (10,000) recei 

P 
ts so issued. and. a uniform 

fee of Fifty Cents (504 for each of the balance of 
said receipts so issued,during the year. Said com- 
pensation shall be deducted weekly by each County 
Tax Assess&-Collector from~the gross collection 
made pursuant to this Adt and. other laws relating 
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applicant desiring to register or reregister by 
mail. This service charge shall be used to cover 
the cost of handling and postage to mail the regis- 
tration receipt and insignia to the applicant. Th 
Highway Department may issue and promulgate procedkes 
to cover the timely application for and issuance of 
registration receipts and insignia by mail." (Bm- 
phasis added.) 

The above quoted Article represents an amendment ~of 
Article 6675a-11 by House Bill 768, Acts of the 61st Legislature, 
1969, pages 1657 and 16.58. 

Section 4 of said House Bill reads as follows: 

"The fact that the number of motor vehicle 
registrations made by the County Tax Assessors- 
Collectors has steadily increased, and the fact 
that labor and material costs and other adminls- 
,trative expenses which are necessary in the is- 
suance of such registrations have materially ln- 
creased, and the fact that there has been no 
Increase in t e h 
11 t for performing this service . . .v 

(&p~~s~?added.) 

Section 4 Indicates a general intent on the part of the 
Legislature to increase the fees of the Tax Assessors and Col- 
lectors to meet the ever rlslng costs of issuing license plates 
over the counter or through the mall. 

The percentage fee authorized to be collected was in- 
creased by this amendment and the Tax Assessors-Collectors were 
authorized to collect a $1.00 'service charge" In addition to the 
percentage fees to cover costs of mailing the license plates. 
The collection of "service charge" appears to be discretionary 
with the Tax Assessors-Collectors since the Legislature provided, 
"the County Tax Assess$rs-Collectors rns collect an additional 
service charge. . . e , however, the use of such money is not 
discretionary since the Legislature further provided: 

"This service charge shall be used to cover 
the cost of handling end postage to mall the regis- 
tration receipt . . . (Bmphasls added.) 

The mere legislative designation of the $1.00 charge as 
a "service charge" rather than a 'fee" will not control the de- 
termination of the character of the charge. ffreer v. Hunt County, 
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249 S.W. 831, 832 (Ctmm.App. 1923, opinion adopted by Sup.Ct.), 
wherein it was said . . . that merely calling the compensation 
a salary or calling it commissions is not necessarily controlling." 

Fees are defined as "compensation for particular services 
rendered at Irregular periods, payable at the time the services 
are rendered." See Wichita County v. Robinson, 155 Tex. 1, 276 
S.W.2d 509, 513 (1955). 

Article 6675a-11, when read as a whole, evidences an 
intent to provide for an %ddltlonal service charge by the colifnty 
tax assessors-collectors as compensation for his services. 
This is clearly distinguishable from his salary compensation. 

Article XVI, Section 61 of the Constitution of Texas, 
provides, in part: 

"All district officers in the State of Texas 
and all county officers in counties having a pop- 
ulation of twenty thousand (20,000) or more, accord- 
ing to the then last preceding Federal Census, shall 
be compensat,ed ,on a salary basis. '. .' 

"All fees earned by dlstrlct, county, and pre- 
cinct officers shall be paid into the county treasury 
where earned for the account of the proper fund. . . 

The purpose of the above constitutional amendment was 
to abolish the fee system of compensating the officers named and 
to place them on a salary basis , and consequently as to all officers 
on a salary basis all types of fees of office other than salary 
would become mvable to the treasura out of which salaries are 
paid. Wichita County v. Robinson, supra; Banks Administrator v. 
State of Texas, 362 S W 2d 134 Tex.Civ.App. 1962 
State 170 S:W:2d 470 

f) 

lb7 S.W.2d 96 * Settegast v. Harris County, 159 S.W.2d 543 
(Tex.Civ.Api. $2, error ref.). 

Tex.Civ.App. 1943: %zg Ezf:,' 

It is our opinion that the service charge type of fee 
must be handled in the same manner as the other fees collected 
by the Tax Assessor-Collector pursuant to Article 6675a-11. 
Such fees must be deducted weekly and deposited in the proper 
fund of the county. See Attorney General Opinion No. O-5453 
~;~~~)f~~;ling with the procedure for handling certificate of 

. 

In our construction of Article 6675a-11, we must give 
effect to the rule that where a statute is subject to two 
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constructions, one of which would~ favor the claim that the 
charge in question is a fee to be placed in the treasury and 
the other to the contrary, the former construction must be 
adopted. Modden v. Hardy, 92 Tex. 613,'50 S.W. 926, 928 (1899); 
Allen v. Davis, 333 S.W.2d 441, 444 (Tex.Civ.App. 1960, no writ); 
Eastland County v. Hagel, 288 S.W. 518 (Tex.Clv.App. 1926, error 
ref.). 

In the light of the above discussion.and conclusions, 
we would answer your first question "No", and your second ques- 
tion "Yes", and in light of our answer to your first two ques- 
tions we believe the third question to be moot. 

SUMMARY 

Article 6675a-11 as amended in 1969 authorizes 
an increase in fees for the Tax Assessor-Collector 
including a $1.00 service charge for handling mall- 
in orders. Such fees including the $1.00 fee must 
be weekly deducted from the gross sales and accounted 
for as a fee of office and deposited in the proper 
county fund, and the expenses incurred paid as are 
the other expenses of the 

Ve 
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Assistant Attorney General 
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