
Honorable Joe Reaweber Opinion No. ~-711 
County Attorney, Harris County 
Harris County Courthouse Re: Whether it is permissible 
Houston, Texas 77002 to use in the general 

election voting machines 
having a straight ticket 
lever connecting arm 
between the contested 
race columns and the un- 

Dear Mr. Resweber: contested race columns. 

Your recent letter to this office requests our opinion 
upon the above matter. The factual basis for your opinion re- 
quest is stated in your letter which we quote as follows: 

"The effect of the use of the 'straight 
ticket lever connecting arm' as presently in- 
stalled on voting machines to be used in the 
forthcoming General Election is that when a 
person wishing to vote a straight Democratic 
Party ticket pulls the 'straight ticket lever,' 
or as is sometimes called the 'party lever,' 
for Democratic Party candidates in the column 
of contested races, the pulling of such lever 
also triggers the mechanism for also register- 
ing his vote for all, the Democratic Party candi- 
dates in a aeparat,e and different column con- 
taining only the names of candidates in all of 
the non-contested races. In this separate and 
different column of non-contested races, there 
are only DemoCratic Party candidates, there be- 
ing no Republican Party candidates who are run- 
ning-%opposed or in any non-contested race. 

"Thus, a voter wishing to vote a 'straight' 
Democratic Party ticket need only pull the 'straight 
ticket lever,' or 'party lever,' above the column 
of Democratic Party candidates In the contested 
races, and he thereby registers his vote for all 
Democratic Party candidates who are running for 
election, in both the contested as well as the 
non-contested race columns." 
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The situation which you pose for our consideration is 
governed by the provisions of Section 8 of Article 7.14 of the 
Texas Rection Code. Although you point out that there are only 
Democratic candidates in the uncontested races, the Texas Election 
Code makes no specific provision for this situation and it must 
be considered as though the persona in the uncontested race column 
are not all of the same party affiliation. Section 8 of Article 
7.14 reads as follows: 

"Sec. 8. Form of ballots on voting machines. 
All ballots shall be printed in black ink on white 
clear material, of such size as will fit in the 
ballot frame, and in as plain, clear type as the 
apace will reasonably permit. In all elections, 
general, special, or primary, a designating 
letter and number may be affixed to the name 
of each candidate. In general elections, the 
party name may be affixed to the name of each 
candidate, and the names of all candidates of one 
political party shall be so arranged that a voter 
may be able to cast his ballot for such candidates 
as he may desire or to cast one ballot for all the 
candidates of that political party. In primary 
elections, however, the ballot shall be so arranged 
and the lever so locked as to prevent the voting 
of straight tickets. Should there be so many 
candidates and/or propositions to be voted upon 
in any election as to exceed the capacity of one 
machine, more than one machine shall be provided 
for each polling place, but in all cases where 
more than one machine la necessary to list the 
entire ballot, the names of all candidates for any 
particular office shall be placed on one machine. 
In lieu of using an additional machine for listing 
the ballot, uncontested races may be placed in a 
separate column headed 'Uncontested Races,' with 
the name of each candidate appearing under the 
title of the office for which he is a candidate, 
and if the election is one at which party columns 
appear on the ballot, the party affiliation of the 
candidate shall be indicated by printing the name 
of the party which nominated him (or the word 
'Independent' if he is an independent candidate) 
after the candidate's name; and all such uncontested 
races shall be voted on as a block, and the require- 
ment of this section that the ballot in general 
elections be so arranged that the voter may be able 
to vote a straight ticket for all candidates of one 
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political party shall not apply to candidates ap- 
pearing in the uncontested column. However, in 
no election may the ballot be so arranged that a 
voter is able to vote as a block on propositions. 

"If the authorities charged with holding the 
election determine, in their discretion, that more 
than one voting machine is necessary to accommodate 
the number of voters voting in an election precinct, 
then as many voting machines shall be used for each 
precinct as such authorities deem necessary, and 
the same form of ballot containing the names of 
all candidates and/or propositions arranged in the 
same manner shall be provided for each machine." 
(Emphasis added.) 

From the underscored portion of the statute just quoted 
it is clear that all uncontested races "shall" be voted on as a 
block. We construe this to mean that a voter must vote for all 
candidates in the uncontested column or none at all. The statute 
proceeds further to provide that the requirement that in general 
elections the ballot be so arranged that a voter may be able to 
vote a straight ticket for all candidates of one party is not 
applicable to the uncontested race column. Taking these two re- 
quirements together, we conclude that a voter must vote for all of 
the uncontested candidates or for none of them, and that a straight 
ticket lever is not authorized for the uncontested race column. 

You are therefore advised that in our opinion a connect- 
ing arm lever from the straight party lever in the contested race 
column to the uncontested race column is not authorized by the 
Texas Election Code, and in fact it is specifically prohibited by 
the underscored provisions of Section 8 of Article 7.1'1 quoted 
above. 

This opinion is not to be construed as passing on the 
validity of that portion of Section 8 of Article 7.14, aupra, 
which requires that, 

II . . . all such uncontested races shall be 
voted on as a block, . . ." 

SUMMARY 

Section 8 of Article 7.14, Texas Election Code, 
prohibits the use of a connecting arm between the 
straight party lever in the contested race column 
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to the uncontested race column. 

Prepared by John Reeves 
Assistant Attorney General 
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