
November 3, 1970 

Hon. Joe Resweber 
County Attorney 
Harris County Courthouse 
Houston, Texas 71002 

Opinion No. M-717 

Re: Authority of a county 
clerk to issue a 
marriage license to 
persons presently 
legally married to each 
other, and related 

Dear Mr. Resweber: question. 

Your recent letter requesting the opinion of this 
office concerning the referenced matter states, in part, as 
follows: 

"The following are questions which have been 
posed by Mr. R. E. Turrentine, Jr., County Clerk 
for Harris County, relating to his duties under 
the Texas Family Code: 

"1. Does the County Clerk have authority 
to issue a second marriage license to persons who 
are presently legally married to each other? 

“2. If the answer to question number one (1) 
be in the affirmative, does the County Clerk have 
authority to issue the license under such circum- 
stances without requiring that the respective ap- 
plicants provide medical certificates?" 

The Chief Deputy County Clerk of Harris County has 
further advised us of the fact situation upon which your request 
is based. He stated that your request does not pertain to a 
situation wherein a marriage license was lost, mutilated or 
destroyed, as was the case in Attorney General's Opinion No. 
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C-407 (1965). Rather, the request for our opinion was occasioned 
by two fact situations: in the first, a married couple had been 
issued a marriage license, had been married in a civil ceremony, 
and thereafter desired a license to be issued so they could be 
married in a religious ceremony: in the second, the husband and 
wife of a common law union (evinced by the filing of a declara- 
tion of informal marriage filed pursuant to Section 1.92 of the 
Texas Family Code) sought the issuance of a marriage license 
so that they could be married ceremonially. The common law 
couple, though under the age limits for a marriage license set 
by Section 1.52 of the Code, asserted a valid cormnon law marriage 
between them by virtue of the holding of Attorney General's 
Opinion No. M-502 (1969). 

Section 1.03(b)(5) of the Code provides that applicants 
for a marriage license shall execute an application form contain- 
ing the following oath: 

"I SOLRMRLY SWEAR (OR AFFIRM) THAT THE INFOR- 
MATION I HAVE GIVEN IN THIS APPLICATION IS CORRECT, 
THAT I AM NOT PRESENTLY MARRIED, AND THAT I AM NOT 
RELATED TO THE OTHER APPLICANT WiTHIN TEE DEGREES 
PROHIBITED BY LAW." (Emphasis added.) 

Section 2.22 of the Code provides, in part, that: 

"A marriage is void if either party was pre- 
viously married and the prior marriage is not dissolved." 

Section 1.07(b) of the Code provides: 

"The county clerk shall not issue a license to 
the applicants if he icncws any facts which would 
make the marriage void or voidable under this code." 

However, Section 1.05 of the Code provides as follows: 

"Anyinformation pertaininq to an applicant, 
other than the applicant's name, may be omitted from 
the application, and any formalitv required bv Sub- 
chapters A, B, and D of this chapter may be waived on 
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the countv iudqe's written order, issued for good 
cause shown, pnd submitted to the countv clerk 
at the time the application is made." (Emphasis added,) 

We believe that Sections 2.22, 1.03(b)(S), 1.07(b), 
supra, are not applicable to persons presently and validlv 
married to each other. This is in keeping with the Code Con- 
struction Act, Article 5429b-2, Section 3.03, Vernon's Civil 
Statutes. 

We are further of the opinion that the portion of the 
oath contained in Section 1.03(b)(5), supra, reading "that I am 
not presently married", does not apply to persons presently 
validly married to each other and this may be waived by the 
county judge pursuant to Section 1.05, supra, and that persons 
currently married to each other may, by securing such waiver, 
be issued a marriage license. This opinion is given subject 
to the proviso that marriage license applicants who allege a 
common law union between them, cannot, even with the judge's 
waiver as set forth above, be granted a marriage license unless 
the requirements of age and/or parental consent provided by 
Section 1.52 of the Code are met. 

In answer to your first question, therefore, we are of 
the opinion that a county clerk may not issue a marriage license 
to persons presently married to each other, unless (a) a waiver 
from the county judge pursuant to Section 1.05, supra, waiving 
the recitation by the parties of that portion of the oath re- 
quired by Section 1.03(b)(5), wherein they state they are not 
presently married, is obtained, and (b) both of the parties 
fulfill the age and/or parental consent requirements of Section 
1.52. 

With reference to your second question, we note that 
Section 1.02(2) of the Code provides, in part, as follows: 

"Persons applying for a marriage license shall: 

(2) submit for each applicant: 

. . . . . 
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. 

(B) a medical examination certificate or 
an exemption order as prescribed by Sub- 
chapter B of this chapter: 

(C) if applicable, the county judge's order 
prescribed by Section 1.05 of this code ...II 

Section 1.21 of the Code provides that: 

"Except as provided by Section 1.22 of this 
code, the county clerk shall not issue a marriage 
license unless each applicant submits at the time 
of the application a medical examination certificate 
as prescribed by this code." 

Section 1.22 of the Code states that: 

"On the joint application of both applicants 
for a marriage license, the judge of any county 
or district court of the county in which the license 
is to be issued may issue a written order exempting 
the applicants from the medical examination require- 
ments of this chapter if he is satisfied by proof that 
sufficient grounds exist for the exemption and that the 
exemption will not adversely affect the public health 
and welfare. The hearing on the application shall be 
private, and all records relating to the application 
shall be held in absolute confidence and shall not be 
opened to public inspection." 

In view of the foregoing, and in answer to your second 
question, we are of the opinion that a county clerk does not 
have authority to issue a marriage license to persons entitled 
to same by virtue of our answer to your first question, without 
requiring that the parties provide medical certificates, unless 
the parties have obtained one of the exemptions from presenting 
such certificate pursuant to Subsections (B) or (C) of Section 
1.02(2), supra, or Sections 1.22 and 1.05, supra. 
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SUMMARY 

(1) A county clerk does not have the authority 
to issue a marriage license to persons who are 
presently legallv married to each other unless (a) 
such persons meet the age and/or parental consent 
requirements of Section 1.52 of the Texas Family Code, 
and (b) a waiver of that portion of the oath required 
by Section 1.03(b)(5) of the Code reading "that I am 
not presently married" is obtained from the county 
judge pursuant to Section 1.05 of the Code. 

(2) A county clerk does not have authority to 
issue a marriage license to persons entitled to 
one by virtue of the exceptions set forth in para- 
graph (1) of this Summary unless such persons either 
(a! present the medical certificate required by 
Section 1.02(2)(B) of the Code, or (b) obtain an 
exemption from presenting such certificate pursuant 
to Subsections (B) or (C) of Section 1.02(2), 1.05, 
or Section 1.22 of the Code. 

neral of Texas 

Prepared by Austin C. Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 
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