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Dear Mr. Granger 8 

Re: Applicability of the six- 
month waiting provision of 
Section 3.66 of the Texas 
Family Code to a person 
seeking to obtain a Texas 
marriage license within 
six months after his 
divorce in another state. 

your recent letter requesting the opinion of this 
office concerning the referenced matter states, in part, as 
follows: 

"If a husband and wife obtain a divorce in 
another state which does not have the six-month 
waiting period similar to the one in Section 3.66 
of the Texas Family Code, may a county clerk's 
office in a Texas county properly issue a marriage 
license to one of the parties who moves into Texas 
prior to the expiration of the six-month waiting 
period required by the Texas statute?" 

In our answer to your question, we assume that the 
out-of-state divorced party seeking a Texas marriage license 
has received neither the waiver of the six-month remarriage 
prohibition of Section 3.66 of the Texas Family Code that is 
provided in that Section, nor a waiver by the county judge, 
pursuant to Section 1.05 of the Code, of the necessity of fur- 
nishing information to a county clerk concerning prior divorces 
(cf. Attorney General's Opinion No. M-604 (1970)). 

Section 3.66 of the Texas Family Code provides as 
follows: 

"Neither party to a divorce may marry a 
third party for a period of six months immediately 
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following the date the divorce is decreed, but ,' 
the parties divorced may marry each other ate any 
time. The court urantinq the divorce, for good 
cause shown, may at the time of the divorce decree 
or thereafter waive the prohibitionof this section 
as to either or both parties." (Emphasis added.) 

While the issue posed by your question is one of first 
impression in this State, the applicable law has been stated as 
follows: 

"Sometimes a remarriage in one state follow- 
ing a divorce obtained in another state is attacked 
on the ground that the law of the marrying state, 
or of some third state! contained a prohibition 
against remarriage that should be applied., regard- 
less of whether the divorcing state had such a 
prohibition. Courts considerinq'this .auestion 
have qenerallv concluded that statutorv prohibitions., 
aqainst remarriaqe after divorce are limited to 
divorces qranted within the state havinq such pro- 
hibition, and will not be aoolied to persons 
divorced in other states, althouqh there is‘some 
authoritv to the contrarv." 52 Am.Jur.2d 942, 
Marriage, Sec. 91. (Emphasis added.) 

See, also, 27A Corpus Juris Secundum 770-71, Divorce, Sec. 182, 

The majority view, that statutory prohibitions against 
remarriage after divorce are limited to divorces granted by the 
state having such prohibition, is supported by the following 
authorities: In Re Kinkead's Estate, 57 N.W.2d 628 (Minn, Sup. 
1953); In Re Donlav's Estate, 111 N.Y.Supp.Zd 253, (N.Y. App, 
Div. 1952); Lembcke v. United States, 181 F.2d 703 (2nd Cir. 
1950); Pickard v, Pickard, 45 N.W.Zd 269 (Iowa Sup. 1950): 
Fitzqerald v, Fitzqerald, 246 N.W. 680 (Wise. Sup, 1933): Smith 
v. Goldsmith, 134 So. 651 (Ala. Sup. 1931); Reqer v. Reqer, 293 
S.W. 414 (MO, Sup. 1927); Sparks v. Sparks, 284 S.W. 1111 (Ky, 
Sup. 1926); Farrell v. Farrell, 181 N.W. 12 (Iowa Sup. 1921): 
State v. Bentlev, 53 Atl. 1068 (Vt. Sup. '1903); and Phillins v. 
Kadrid, 22 Atl. 114 (Me. Sup. 1891). 
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The minority view, which sanctions the application of 
a marrying state's prohibition on remarriage to persons divorced 
in other states, is set forth in the following authorities: In 
Re Naturalization of Mavall, 154 F.Supp. 556 (E.D.Pa. 1957); 
Mosholder v. Industrial Commission, 160 N.E. 835 (Ill. Sup. 1928); 
Stevens v. Stevens, 136 N.E. 785 (Ill. Sup. 1922); Smith v. Wood- 
worth, 44 Barb. 198 (N.Y.); and Kalmbacher v. Kalmbacher, 63 Pa. 
D & C 195 (Pa.). 

While your question does not present a genuine choice- 
of-law situation, it is apposite to note that the applicable 
conflict of laws rule is that prohibitions against remarriage 
after divorce are generally construed to have no extraterritor- 
ial effect. See, =.q., Louahran v. Loushran, 292 U.S. 216, a. 
denied, 292 U.S. 615 (1934): Vickers v. Faubion, 224 S.W. 803 
(Tex.Civ,App. 1920, no writ). 

In our view, the substance of your question is: Does 
the wording of Section 3.66 of the Texas Family Code, quoted 
supra, apply to a person seeking a Texas marriage license who 
has received an out-of-state divorce within the six months pre- 
ceding the date of his license application? 

The broad language of the Section does not exempt from 
its prohibition a person who obtained an out-of-state divorce, 
nor does the language of the Section that is underscored exempt 
the recipient of an out-of-state divorce from obtaining the 
waiver, However t the underscored portion of the statute could 
logically apply only to persons divorced in the courts of this 
State, as that underscored language can have no effect on the 
divorce laws of other states, as shown by the authorities cited 
next above. 

After an examination of the authorities cited herein- 
above in support of the majority and minority views concerning 
the issue posed by your question, we are of the opinion that the 
reasoning of the majority of the courts that have considered your 
question is the sounder and more cogent. We are further of the 
opinion that it was the intent of the Legislature that the pro- 
hibition contained in Section 3.66 was to be applicable only to 
pers'ons who obtain divorces in this State. 
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Pursuant to Section 1.03(b)(4) of the Family Code, the 
application form for a marriage license contains a space to be 
filled in by the applicant in which he indicates if he has been 
divorced within the preceding six-month period. Section 1.07(c) 
of the Code provides: 

"If it is revealed that either applicant has 
been divorced during the six-month period preceding 
the date of the application, the county clerk shall 
not issue the license unless it is shown that the 
subsequent marriage within the six-month period is 
permitted under Section 3.66 of this code." 
;, 

This provision refers only to those persons divorced 
in Texas, and thus you are advised that, in view of the require- 
ments of Sections 1.03(b)(4) and 1.07(c), supra, the following 
procedure should be followed by a county clerk when a license is 
issued to a person who has obtained an out-of-state divorce, The 
person must complete the marriage license application form in full, 
answering in the affirmative in the space relating to a prior di- 
vorce D The clerk shall then issue a license to the applicant, 
in consonance with the holding of this Opinion and our construal 
of Section l.O7(c)'s lack of application to the situation pre- 
sented by your question. 

Accordingly, your question is answered in the affirmative, 

SUMMARY 

The six months prohibition on remarriage 
after a divorce that is contained in Section 3.66 
of the Texas Family Code applies only to persons 
who have secured a divorce from a Texas court. 
The prohibition does not apply to a person seeking 
a marriage license in Texas who, within the six- 
month period preceding the date of his marriage 
license application, has been divorced in another 
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state. Such person may, therefore, be issued a 
marriage license by a Texas county clerk at any 
time after his divorce, in any state other than 
Texas, has become final. 

/ 
Very /i ruly yours, / .I - 

General of Texas 

Prepared by Austin C. Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 
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