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courts. 
Dear Mr. Allen: 

Your request for an opinion asks whether: 

A juvenile court has jurisdiction to declare 
a child delinquent when trial begins when the 
child (male) is sixteen but is not completed 
until after the child's seventeenth birthday. 

According to the fact statement in the opinion request, 
the juvenile court began trial when the youth in question, 
a boy, was still sixteen years of age but the trial was then 
continued for about a month, during which time the boy became 
seventeen. After the continuance the boy was found delinquent. 

The jurisdiction of the juvenile court is set by Section 
5 of Article 2338-1, Vernon's Civil Statutes, as follows: 

"Section 5(a) The juvenile court has ex- 
clusive original jurisdiction in proceedings 
governing any delinquent child. . . . 

"(c) When the juvenile court obtains jur- 
isdiction of a delinquent child, its jurisdic- 
tion continues until the child is discharged 
by the court or until he becomes twenty-one 
years of age, unless committed to the control 
of the agency of the state charged with the 
care, training, control of, or parole of 
delinquent children. . . .'I 

A "child" is defined in Article 2338-1, Section 3, as " . . . any female person over the age of ten years and under 
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the age of eighteen years and any male person over the age 
of ten years and under the age of seventeen years." A 
"delinquent child" is defined in Section 3 as a child who 
violates one or more of several provisions listed. 

The Courts held that the age of a youth at the time of 
trial rather than the time of the alleged offense determines 
whether the juvenile court has jurisdiction to hear the case 
against the youth. Dendy v. Wilson, 142 Tex. 460, 179 S.W.2d 
269, 274-276 (1944). Since Article 2338-l limits the original 
jurisdiction to include only the age limits specified, a male 
child who reaches age seventeen or a female child who reaches 
age eighteen without being found delinquent is beyond the jur- 
isdiction of the juvenile court. State v. Ferrell, 209 S.W.Zd 
642, 644 (Tex.Civ.App., 1948, error ref., n.r.e.); Dillard v. 
State, 439 S.w.2d 460 (Tex.Civ.App., 1969, error rer., n.r.e.). 
Thecontinuing jurisdiction over a child to age twenty-one 
specified in Section 5(c) does not arise until the child is 
adjudged delinquent. Dillard v. State, .supra. 

While the juvenile court in the fact situation pre- 
sented in this opinion request clearly had jurisdiction 
when the trial began, our opinion is that the juvenile court 
lost jurisdiction to proceed when the boy became seventeen 
before being declared delinquent. 

SUMMARY 

A juvenile court is without jurisdiction 
to declare a child delinquent after the 
child reaches the seventeenth birthday, if 
a male, or the eighteenth birthday, if a 
female, even if the trial began prior to 
these birth anniversary dates. 

Yours very truly, 

Crawford C. Martin 
Attorney General of Texas 

ti& . 
BY 
NOLA WHITE 
First Assistant 
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