
July 29, 1971 

Bon. Frank M. Jackson 
Executive Secretary 
Teacher Retirement System 

of Texas 
Lowich Building;Third Floor 
314 West Eleventh Street 
Austin, Texas 78701 

Dear Mr. Jackson: 

Opinion No. M-914 

Re: Whether,, - * 
Section 3.25(b), Texas 
Education Code, a retired 
public school teacher may 
return to teaching and 
again qualify for retire- 
ment so that his additiona 
years of teaching are com- 
puted in calculating his 
new retirement status. 

Your recent letter requesting the opinion of this office 
concerning the referenced matter states, in full, as follows: 

"We request your opinion on the following ques- 
tion : 

"'Does Section 3,25(b) of the Texas Education 
Code (Chapter 889, 61st Texas Legislature, 
Regular Session, 1969) as amended by House Bill 
279, 62nd Texas Legislature, Regular Session, 
1971, permit a teacher who has retired to re- 
turn to teaching in Texas, work five, (5) con- 
secutive years and repay the amount of retire- 
ment benefit which he had received plus interest 
'and membership fees, and again become a member 
of the Retirement System so that the additional 
years of teaching service after retirement would 
be used in recalculating his retirement benefit?' 

"The Teacher Retirement System has interpreted 
Section 3.25(b) to permit reinstatement of membership 
service which was terminated by withdrawal of deposits 
or by absence from service but not to permit a person 
who had already retired and begun receiving retirement 
benefits to again reinstate his membership. 
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"Mr. *, retired under the provisions of the 
Teacher Retirement Act from the Teacher Retirement 
System on May 31, 1968, and three (3) months later 
returned to full-time teaching in the * Indepen- 
dent School District, thereby forfeiting his retirement 
benefits during the time he was employed. He has con- 
tinued to work for three (3) consecutive years. Mr. 

* contends that after he has returned and worked 
forve (5) consecutive years, he should, under the 
provisions of Section 3.25(b) of the Texas Education 
Code, be permitted to make deposits for these five (5) 
years of teaching since retirement, repay the amount 
of retirement benefits received, and have his retirement 
recalculated. 

"The Board of Trustees of the Teacher Retirement 
System has disallowed Mr. * request but agreed 
to ask for an official interpretation of Section 3.25(b). 

"The Board's decision to deny the request was based 
in part on the following points: 

"1. The Teacher Retirement Law provides that 
the date for retirement for any eligible member shall 
be the last day of any month in which he makes written 
application to the State Board of Trustees. 

"2 . The Attorney General has ruled in Opinion No. 
C-201, dated January 10, 1964, that after the effective 
date, retirement is an accomplished fact and that the 
retirement provisions are binding, certain and effec- 
tive on that date. 

"3. The Board of Trustees has adopted as part 
of their codified Rules and Regulations, Section 
15.63 which states: 

"'The 'Application for Retirement and Option 
Selection' form must be filed with the Teacher 
Retirement System on or before the date of 
retirement for standard annuity. An applica- 

* Specific identification omitted in this opinion. 
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tion for retirement may be revoked at any 
time before the retirement date. The option 
selection cannot be changed after the last 
date for filing except by revoking the re- 
tirement. It can never be changed or the 
application revoked after the 'date of retire- 
ment.' 

"4. Section 3.37 of the Texas Education Code 
appears to definitely prohibit a retired person from 
returning to teaching, receiving additional retire- 
ment credit and having his benefits recalculated." 

The Texas Education Code, as amended by House Bill 279, 
62nd Legislature, Regular Session, 1971, provides, in its relevant 
sections, as follows: 

Sec. 3.25, subdivision,(b): 

"Any person who terminates or has terminated 
membership in the retirement system by withdrawal 
of deposits or by absence from service shall have 
the privilege of reinstating such terminated mem- 
bership by rendering service for five subsequent 
consecutive creditable years and. depositing the 
amount withdrawn plus membership fees for the years 
during which membership was terminated plus a rein- 
statement fee of two and one-half percent per annum 
from the date of withdrawal to date of redeposit. 
The reinstatement fees shall be credited to the state 
contribution account." 

Sec. 3.37: 

"EMPLOYMENT AFTER RETIREMENT.~ (a) Any person 
receiving a service retirement benefit from the 
retirement system may be employed in the public 
schools of Texas: 

"(1) on a part-time day-to-day basis only not 
to exceed 80 school days in any one sachool year as 
a substitute for an employee who is absent from duty: 

"(2) as a substitute in a vacant position until 
such position can be filled, but not to exceed 30 
days, but any substitute employment in a vacant posi- 
tion shall be deducted from the 80 days permitted as 
a substitute for an absent employee; or 

-4457- 



Ron. Frank M. Jackson, page 4 (M-914) 

"(3) on as much as a one-third basis if the 
retired member is over age 60. 

"(b) This employment will not affect any person's 
rights to any benefits under the retirement system. 
However, it will not entitle a person to additional 
creditable service under the retirement system and 
the person so employed shall not be required to make 
further contributions to the system. 

,I . . . 

"(d) a person receiving a service retirement 
benefit from the retirement system who is employed 
in any position in the public schools of Texas except 
as provided in this section, shall forfeit all retire- 
ment beinefits for any month in which such employment 
occurs. Employment which begins as substituting may 
become permanent employment. A person who substitutes 
on a day-to-day basis in a regular position for an 
absent employee for more than 80 school days or for 
more than 30 school days in a vacant position and 
then continues in the' same position shall be con- 
sidered to have been a regular employee since the 
first day of employment and forfeits his retirement 
benefits for all months of employment in that posi- 
tion." (Emphasis added.) 

We are of the opinion that the provisions of Section 
3.25(b) and Section 3.37, both quoted, supra, can be harmoniously 
construed. Using such rule of construction, we hold that the 
provisions of Section 3.25(b) governing reinstatment of member- 
ship in the Teacher Retirement System'after the rendering of ser- 
vice for five consecutive creditable years are not applicable to 
persons who have retired from teaching and are eligible to'receive 
retirement benefits. 

Therefore, Mr. ? claim must be determined on the 
basis of the provisions of Section 3.37. Section 3.37(b), 
quoted supra, clearly states that retired persons teaching in 
Texas schools are not entitled to additional creditable service 
under the Teacher Retirement System. 

Accordingly, you are advised that the additional years 
of teaching service rendered by Mr. after his retirement 

* See this note, supra. 
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cannot be used for purposes of recalculating his retirement 
benefits. 

SUMMARY 

Section 3.25(b), Texas Education Code, providing 
for reinstatement of terminated membership in the 
Teacher Retirement System after the rendering of 
service for five subsequent consecutive creditable 
years, is not applicable to persons who have retired 
from the System and who are drawing retirement benefits. 

Section 3.37(b), Texas Education Code, does not 
entitle a formerly retired teacher who is now teach- 
ing again to have the additional years of teaching 
service rendered after the date of his retirement 
used in recalculating his retirement benefits. 

Yo very truly, 

Prepared by Austin C. Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 

James McCoy 
Scott Garrison 
John Banks 
Jack Goodman 

MEADE F. GRIFFIN 
Staff Legal Assistant' 

ALFRED WALKER 
Executive Assistant 

NOLA WHITE 
First Assistant 

-4459- 


