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Honorable David Wade, M. D. Opinion No. M-G23

Commissioner

Texas Department of Mental Re: Construction of Article
Health and Mental Re- 6252-9a, Vernon s Civil

tardation ’ Statutes.
P.O. Box 12668, Capitol Station :
Austin, Texas 78711

Dear Dr. Wade:

Your request for an opinion on the above subgect rmatter reads in
part as follows: -

"Employees of this Department occasionally
rec¥ive offers to serve in other nonelective offices -
or pasitions of honor, trust or profit under this state.
In this situation Section 2 of Article 6252-9a, ‘sets out
the procedure to be followed to obtain a finding that
the requirements of Section 1 of this Act have been ful-
filled. o -

"However, when the sequence of employment

is reversed, i.e., an individual not employed directly

by the state but rather is employed for example by a

city or county in a nonelective position seeks or is of-

fered employment with this Department, a quesation

arises as to what procedure should be followed in order
 to determine whether this individual may accept the -

position with the Department and come within the author-

ization of Section 1 of Article 6252-9&. Vernon's An-

notated Cw;l Statutes.

"Wherefore, your opinion and advice with respect
to the following question is respectiully requested.
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""Before an individual who holds a nonelective
cffice or position of honor, trust or profit under this
state although not er-ployed directly by the state may
accept an offer of employment with this Department,
what procedure is to be followed in order to determine
whether such proposed dual employment would come
within the authorization of Section 1 of Article 6252-9a,
Vernon's Annotated Civil Statutes?"

Article 6252-92, Vernon's Civil Statutes, provides:

"Sec. 1. A nonelective state officer or employee
may hold other nonelective offices or positions of honeor,

. trust, or profit under this state or the United States, if
his holding the other offices or positions is of benefit to
‘the State of Texas or is required by state or federal law,
and if there is no conflict between his holding the oiffice
or position and his holding the original office or position
for which the officer or employee receives salary or com-

- pensation. :

"Sec. 2. Before a nonelective state officer or em-
ployee may accept an offer to serve in other nonelective
offices or positions of honor, trust, or profit, the officer
or employee must obtain from the governing body, or if
there is no governing body, the executive head of the agency,
division, departrment, or institution with which he is associated
or employed, a finding that the requirements of Section ) of
this Act have been fulfilled. The governing body or executive

' head shall make an official record of the finding and of the
cornpensation to be received by the nonelective officer or em-

" ployee from such additional-nonelective office or position of
honor, trust, or profit including specifically salary, bonus,
per diem or other type of compensation. ‘

"Sec. 3. The governing body or executive head shall

promulgate rules and regulations necessary to carry out the
purposes of this Act. "
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The above statute implements Section 33 of Article 16, Constitu~
tion of Texas, which prohibits certain dual office holding. However, the
Constitution expressly makes exception for the Legislature to prescribe
restrictions and limitations under which non-elective state officers and
employees may hold other non-elective offices or positions of honor, trust,
or profit under this State or the Umted States, and provided the other of-
fices'or positions are of benefit: ta ﬁhe ‘State of Texas or are required by
State or federal law, .and there is ng conflict with the original cffice or
positmn for which he receives salary or ‘compensation. This Section of the
Constitutian prov:des those abgalute requirements but does not make pro-
vision as to whether the preaent or ‘prospective employer is to make such
findings. No procedure by the prospective employer covering the second
employment is therein set out. '

We must read the Constitution and statute together to determine the
requirements, and we have concluded that while no statutory procedure is ex-
pressly provided for the governing body or executive head to make an official
record of the compensation and finding that the above statutory and constitu-
tional requirements have been fulfilled, compliance with such requirements
is equally binding on the prosepctive employer. Consequently, in offering
the employment, it is incumbent on the prospective employer to have satis-
fied himself that the holding of the second office or position by the employee
is of benefit to the State of Texas or is required by state or federal law, and
there is no conflict of duties or interest involved in the holding of the two of-
fices or positions. In addttmn, the governing body or executive head with.

. which the employee is already assocmted must make a finding that the re-

' quirements of Section 1 of Artlcle 6252-9a have been fulfilled and make an
official record of the finding and of the compensation to be received by the
non-electwe qiﬁcer or ei-nplqyte from the second position, as provided in .
Secnpn 2 af that statiste. T}zere is not:hmg in the law which requires that the
finding of one departmpnf ar. ;ge{tcy ot political subdivision is necessarily
bindmg on another tndependent agpncy. department or subdwuion

' [

i MARY

'When an agsnt, fr\pnmlwtwn atate ofﬁcer, or .ap-
pointee who is employed by the state or one of its political
subdivisions seeks a.nothe;- employment with the atate, it is
necessary thut tha gpvermng body or execufive head of the
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agency or department make the findings and records re-
quired by Sections 1 and 2 of Article 6252-9a, V.C,S.;
also, it is necessary that the prospective employer offer-
ing the second non-. ‘ective office or employment be satis-
fied that the constitutional and statutory requirements for
the holding of the second office or position have been ful-
-filled; that is, that it is of benefit to the State of Texas or
is required by state or federal law, and there is no con- '
flict of duties or interests involved in the holdmg of the
two offices or pos:tmns

YotxYs very truly,

Attor, ey General of Texas

Prepared by Kerns Taylor
Assistant Attorney General
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