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Dear Mrs. Mitchell: 

You have requested our answer to the question which we rephrase, 
as follows: 

‘Eoes the definition of ‘professional services’ in House 
Bill 76, Acts 62nd Leg., R. S., 1971* apply to landscape 
architects licensed by the Board of Landscape Architects 
pursuant to Article 249c, V. C. S. ?” 

The definition referred to is a portion of Section 2 of the new legislation 
(hereinafter referred to as the Act) which reads as follows: 

‘Sec. 2. For purposes of this Act the term ‘professional 
services’ shall mean those within the scope of the practice 
of accounting, architecture, optometry, medicine or pro- 
fessional engineering as defined by the laws of the State of 
Texas or those performed by any licensed architect, optom- 
etrist, physician, surgeon, certified public accountant 
or professional engineer in connection with his professional 
employment or practice. ” (Emphasis added. ) 

Further, Section 3 reads, in part, as follows: 

“Sec. 3. No state agency, political subdivision, county, 
municipality, district, authority or publicly-owned utility 

* Codified by Vernon as Art, 664-4, V. C. S., shown at p. 72, Vernon’s 
Session Laws, 62nd Leg., R. S., 1971. 
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of the State of Texas shall make any contract for, or engage 
the professional services of, any licensed physician, optom- 
etrist, surgeon, architect, certified public accountant or 
registered engineer, or any group or association thereof, 
selected on the basis of competitive bids submitted for such 
contract or for such services to be performed, . . . ” 
(Emphasis added, ) 

Your question resolves itself into a determination of whether the Act 
exempts landscape architects from the State’s competitive bidding require- 
ments along with the other named professions. Our answer is that landscape 
architects are not included in the Act. 

Initially, it should be noted that architecture and landscape architecture 
are not synonymous. The architect profession is administered by the Board 
of Architectural Examiners in accordance with Article 249a, V. C. S. The 
Texas State Board of Landscape Architects is a separate administrative 
body regulating landscape architecture, established by Article 249c, V. C. S. 
Entry requirements of the professions as required by the statutes are quite 
different. The definition of landscape architecture in Article 249c, Section 
l(b) provides in part as follows: 

“Such services [of a landscape architect] shall not include 
any services or function within the definition of the practice 
of Engineering, Public Surveying, or Architecture as de- 
fined by the laws of this State. ” 

Therefore, the use of the word “architect” in the Act does not include land- 
scape architects within its meaning. 

Examination of the Act reveals a legislative intent to confine the Act’s 
operation to named professions, i. e., accounting architecture, optometry, 
medicine and professional engineering. The Act is silent on the inclusion 
of other professions under a broad or generic listing. That portion of 
Section 3 listing the professions covered by the Act, followed by the state- 
ment “or any group or association thereof”, is related to the grouping of 
members of the named professions. 

It is fundamental that there is no room for judicial construction when the 
statute and its meaning are clear and unambiguous. Fox v. Burgess, 157 Tex. 
292, 302 S. W. 2d 405 (1957). As stated in 53 Tex. Jur. 2d 175, Statutes, Sec. 
123: 
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“In other words, a court is not authorized to indulge in 
conjecture as to the intention of the legislature, or to look 
to the consequences of a particular construction, unless 
the meaning of the statute is doubtful. ” 

The above holding is appropriate here, since the Act is not subject to 
more than one interpretation. Had the Legislature intended to cover other 
professions in the Act, it could have so provided. Its failure to do so pre- 
vents the inclusion of landscape architects in the Act. 

SUMMARY 

The Professional Services Procurement Act, House Bill 76, 
Acts 62nd Leg., R. S., 1971, is not applicable to landscape 
architects licensed by the Board of Lydscape Architects 
pursuant to Article 249c, V. C. S. ,..,,~,. 

,,i 
V&y truly yours, 

era1 of Texas 

Prepared by Thomas F. Sedberry 
Assistant Attorney General 

APPROVED 

OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
Bill Allen, Co-Chairman 

Ed Esquivel 
Ken Nordquist 
Dick Chote 
Dunklin Sullivan 

MEADE F. GRIFFIN 
Staff Legal Assistant 

NOLA WHITE 
First Assistant 

-4520- 


