
Ronorable Preston smith 
Governor Of Texas 
8tate Capitol 
Auatin, Texas 

Dear Governor 8mitha 

Opinion NO. ~-928 

Rer several queetions relating 
to membership and operation 
of Regional Planning Com- 
mirrions resulting from 
8-B. 242, Acts 62nd Leg;, 
R.S., 1971. RQ 1037. 

You have requested our opinion on questions pertaining 
to Article lOllm, Vernon's Civil Statutes, and its amendment by 
Senate Bill 242 passed by the 62nd Legislature as follows: 

"1. Gection 1, Subsection B, defines 'govern- 
mental unit' as a county, city* town, village, 
authority, district or other political subdivision 
of the State. However, it is not clear if this 
definition is actually intended to.limit Commission 
membership to 'governmental units', as defined. 
There are references in the Act to 'participating 
governmental units' and Section 3, Subsection (a) 
limits the creation of a Connnisdon to ‘two or more 
general purpose governmental unite'. Is there any 
limitation however, on what organization, public or 
private, may become members after the.Commiasion is 
organized? A8 an example, can a state supported 
college or university become a 'member' of a Com- 
mis6ion? 

"2, What is the definition of 'gwerning body'? 

"3 . Is there any provision in the Act which 
clarifies who may be considered 'elected officials 
of general purpose governmental units'? 
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“4. Are regional planning commissions, either 
by Article 1Ollm or any other Act, required to 
provide their employees with workmen's compensation 
benefits? If not mandatory, is there any provision 
which would preclude a Commission from voluntarily 
providing such benefits?" 

In answer to part of your first question, we do not 
believe that a private organization may become a member of a 
Commission either at the time of the Commission's creation or 
thereafter. There is no authority in Article 1Ollm or its 
amendment that .confers this privilege on a private institution. 
Further, there is logic to the argument that such has not been 
the legislative intent. Section 4 (a) of Senate Bill 242, carried 
Over in part from the same section in Article lOllm, Section 4, 
states in part as follows: 

"Section 4. Powers.. (a) Under this Act, a 
Regional Planning Commission shall be a political 
subdivision of this State, . . . l 

If a private organization were allowed to become a mem- 
ber of the Commission, the private organization would achieve a 
status and possible.benefits to which~it. would. not otherwise be 
entitled under the law. 

The creation of a commission, as ret out in Section 3 
of the act is limited to ' e , ; two or more general purpose 
units.. Section 1 P states: 

"'General purpose. gOVernmenta unit' means a 
county or incorporated municipality.' 

. It is a well established principle of law that a statute 
shall be construed so as to accomplish its purpose rather than to 
defeat such purpose. Texas Co. v. Schrieweg, 38 S..W. 2d 141 (Tex. 
Civ.App. 1931), mod. on other grounds 53 9.W. 2d 774: Red vz Bounds, 
122 Tex. 614? 63 S.W. 2d 544 (1933). 
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Sections 3 and 1 P must therefore be read in light of 
the purpose of the act set out in Article lOlla, Section 2, as 
follows: 

"The purpose of this &ct is to encourage and 
permit&&units of wtd join and cooper- 
ate with one another to improve the health, safety 
and general welfare of their citisenep.,to plan for 
the future development of communities, areas, and 
regions to the end that transportation systems may 
be more carefully planned; that communities, areas, 
and regions grow with adequate street, utility, 
health, educational, recreational, and other essen- 
tial facilities; that needs of agriculture, business, 
and industry be recognized; that residential areas 
provide healthy surrounding8 for family lifer that 
historical and cultural value be preserved8 and that 
the growth of the communities, areas, and regions is 
commensurate with and promotive of the efficient and 
economical use of public funds." 

Governmental units are defined in Article lOllm, Section 
1 B as follows: 

"'Governmental Unit' means any county, city, 
town, village, authority, district or other political 
subdivision of the state." 

We therefore hold that the creation of a commission is 
limited to general purpose governmental units, to wit: counties 
or incorporated municipalities. Thereafter ths membership in the 
commission may be offered to those governmental units as defined 
in Article lOllm, Section 1 B above and in Section 5 wherein it 
states in part as follwsr 

II . . . The joint agreement may allow for the 
addition of other sovernmental units to the cooper- 
ative arrangement&" (Emphasis added.) 
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In answer to your second question, we find no definition 
of "governing body" in the act or amendment. The 'conduct of the 
internal affairs of the commission IS set out in Section 5 which 
reads as follws: 

"Operations, The cooperating governmental units 
may through joint agreement determine the number and 
qualifications of the gwerning body of the Coannission. 
The governing body of the Conrmission shall consist of 
at least sixty-six and two-third8 percent (66-2/3%) 
elected officials of general purpose governmental units. 
The joint agreement may provide for the manner of co- 
operation and the means and method of the operation of 
the Commission. The joint agreement may prwide a 
method for the employment of the staff and consultants, 
the apportionment of the cost and expenses, and the 
purchase of property and materials. The joint agreement 
may allow for the addition of other governmental units 
to the cooperative arrangement." 

Your letter relates that each commission has a general 
membership body and an executive board of directors. Such organ- 
ization is not specified by the statute, but we believe it is 
allowed at the discretion of the cooperating governmental units: 
they m . . . provide for the manner of cooperation and the means 
and method of the operation of the Commission" as set out in 
Section 5. The term "governing body' therefore means whatever 
the cooperative governmental units agree that it means. 

fn answer to your third question, we find that there is 
no limitation in the act as to which elected officials of general \ purpose governmental units are to be members of the governing body. 
We assume that each general purpose governmental unit will appro- 
priately designate its desired "elected official" or "officials" 
to represent that unit on the commission. 

Answering your fourth question, we find that it is not 
mandatory that a regional planning commission provide its employees 
with workmen's compensation insurance. In the event a regional 
planning commission desires to provide workmen's compensation in- 
surance for its employees, there is an abundance of authority to 
support its decision. 
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It is observed that Section 4 of Senate Bill 24.2, as 
such section of Article 1Ollm it amends, declares that a Regional 
Planning Commission shall be a political subdivision of the State. 
Article III, Section 60, Constitution of the State of Texas. gives 
authority for the legislature to pass laws enabling II . . other 
political subdivision8 of the State to provide Workmeus Compen- 
sation Insurance . . . 'I. 

It is also noted that Senate Bill 242, Section 3(a) 
reads in part as follows: 

"(a) Any two or more general purpose govern- 
mental units may join in the exercise. performance, 
and cooperation of planning power. duties, and 
functions as provided by law for any or all such 
governmental units." 

Iraonuch ii9 counties are authorized 5:: statute to provide 
Vorkncn * s Cor;pcnsati.on Insurance for their employees. Article 2333 
C, as are cities, Article 3309 e. the component governmental units 
and the Regional Planning Commission may likeT~:ise provide c::ployees 
with Workmen's Compensation Insurance coverage. 

SUMMARY 

Regjonal Planning Commissions may be created by 
two or more counties and/or incorporated municipalities. 

After a Regional Planning Commission is created, 
membership may be extended to other counties, cities, 
tovms, villages, authorities, districts or other pol- 
itical subdivisions of the state. 

Private organizations, as opposed to public organ- 
izations, may not become members of a Regional Planning 
Commission. 

The governing body of a Regional Planning Commis- 
sion is determined by agreement between its members. 
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"Elected officials of general purpose govern- 
mental units," extends to any person elected to office 
in a county or city government. 

Regional Planning Commissions are not required 
to provide Workmen's Compensation Insurance cwerage 
for its employees, but have authority to do so if the 
commission so desires. 

Prepared by Melvin E. Corley 
Assistant Attorney General 
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