
Ronrrable Bob Armstrong 
Commissioner 
General Land Office 
Austin, Texas 78701 

Opinion No. M-984 

Re: Related questions concern- 
ing compensation and 
accumulation of annual 

Dear Mr. Armstrong: leave for State employees. 

You request our opinion on the proper amount of annual 
leave for State employees employed on an annual basis with 
fifteen years or more of service, and a determination of how 
many days of annual leave an employee may carry forward. 

You specifically ask if an employee, upon completion 
of fifteen years of service, has at that time earned fifteen 
days of annual leave, or if at that time he only begins to 
accumulate fifteen days, prorated throughout the following 
year so that the fifteen days of annual leave are not actually 
earned until the completion of his sixteenth year of employment. 

The language contained in the General Appropriation Bill 
of the Sixty-first Legislature and the Sixty-second Legislature 
is identical and this opinion will only refer to the present 
appropriation bill. 

The current General Appropriation Bill, ' in its Article 
V, Sec. 7(a), page V-35, reads, in part) 

"EMPLOYEES VACATION AND LEAVES. a. Annual 
emolovees of the State shall, without deduction 
in-salary, be entitled to a vacation of two 
normal work weeks in any one fiscal year, such 
entitlement to be accrued proportionately for 
each month of service during the year. 

'S-B. 11, Acts 62nd Leg., R-S., 1971, as amended by S.B. 7, 
1st C.S., 62nd Leg., 1971. 
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"Annual employees with fifteen (15) or 
more years of employment with the State shall 
be entitled to two normal work weeks plus 
five (5) additional normal working days of 
vacation in any one fiscal year. 

"Annual employees with twenty (20) or 
more years of employment with the State shall 
be entitled to two normal work weeks plus ten 
(10) additional working days of vacation in 
any one fiscal year." 

Our interpretation of this provision is that State 
employees accrue vacation entitlement monthly according to 
length of service as follows: 

LENGTH OF STATE SERVICE MONTHLY VACATION ACCRUED 

Less than 15 years 

From 15 through 19 

20 years and over 

years 

6-2/3 hours 

10 hours 

13-l/3 hours 

The language is definite that an annual employee who 
completes fifteen years or more of employment shall be entitled 
to two normal weeks plus five additional normal working days 
of vacation in any one fiscal year. If there be any doubt or 
ambiguity in the statute calling for construction, it should 
be resolved in favor of the beneficiary under the well settled 
canon which demands a liberal construction in favor of encourag- 
ing State service by State employees. Attorney General Opinion 
No. C-679 (1966); 50 Am.Jur. 420, Statutes, Sec. 396. Our 
opinion is that an annual employee who has completed fifteen 
years of service is entitled to fifteen normal working days of 
vacation. 

Thus, the employee who is beginning his fifteenth year 
of employment with the State must complete his fifteenth year 
in order to become entitled to fifteen days of vacation. 

An analogous situation is the provision in the Appropria- 
tion Bill that provides that no beginning employee shall be 
allowed any paid vacation entitlement until he has had continu- 
ous employment with the State for six months. Under the terms 
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of this provision, the beginning employee who has worked only 
four months has not earned any vacation entitlement. However, 
if the employee completes six months of employment, then he 
becomes entitled to five days of vacation. 

However, in the event an employee dies or terminates 
his employment during his fifteenth year, then for the purpose 
of computing his accrued vacation, the vacation entitlement 
would be based on vacation accrued at the rate of 6-2/3 hours 
for each month of employment and not 10 hours, since the pre- 
requisite of working the full fifteen years has not been met. 
We followed this reasoning in our Opinion No. M-731 (1970). 

Our holdings relative to an employee during his fifteenth 
year of service and at completion of fifteen years of service 
are likewise applicable to an employee during his twentieth 
year of service and at the completion of twenty years. 

You further ask how many total days of annual leave 
an employee may carry forward without taking the vacation or 
losing the time. The applicable portion of the current General 
Appropriation Bill pertinent to this question is that portion 
of Sec. 7(a) which reads as follows: 

,I . . . 

"Total accumulated leave to any employee 
may never exceed the equivalent of his earned 
vacation entitlement for the preceding two- 
year period. No employee shall be allowed any 
paid vacation entitlement until he has had 
continuous employment with the State for six 
(6) months. 

0 II 
. . . 

The act is quite clear that an employee may not accumulate 
vacation entitlement exceeding the preceding two years. Our 
opinion is that an employee may carry forward from one fiscal 
year to the next no more than an accumulation of two years 
vacation, and that at the conclusion of the third fiscal year 
he must have used at least one year or lose that portion of 
total accumulated vacation that exceeds the accumulated vaca- 
tion for the preceding two-year period. 
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Stated another way, an employee during any one fiscal 
year may use vacation entitlement accumulated during the 
preceding two-year period, plus the accrued vacation for the 
current year. 

This Office is mindful of Subdivision g of Section 7 
of the current General Appropriation Bill, which provides as 
follows: 

'lg. The State Auditor shall provide a 
uniform interpretation of the provisions herein 
contained on employee vacations and leaves, and 
shall report to the Governor and the Legisla- 
ture any exceptions practiced by the various 
entities of the State Government." 

This Office has construed this provision to mean that 
the State Auditor may provide a uniform interpretation of the 
provisions on employee vacations and leaves, but such interpreta- 
tion would be advisory in nature only and not a final deter- 
mination because the Legislature has specifically delegated to 
the Attorney General the responsibility of interperting legis- 
lative intent as it relates to the General Appropriation Bill. 

SUMMARY 

An annual employee upon completion of his 
fifteenth year of service is entitled to fifteen 
normal working days of vacation. 

An employee during any one, fiscal year may 
use vacation entitlement accumulated during 
the preceding two-year period, plus the accrued 
vacation for the current year. 

7 
Very truly ygurs, 

Prepared by Linward Shivers 
Assistant Attorney General 

(&L$&h& 
Att ney General of Texas 
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