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January 17, 1972 

Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 
State of Texas 
Austin, Texas 

Dear Mr. Calvert: 

Opinion NO. M-1043 

Re: Refund of portion of 
Texas Motor Vehicle 
Sales and Use Tax 
paid on amount of 
Federal Excise Tax 
calculated under re- 
pealed United States 
Statute. 

Your recent letter asks the effect on certain taxes 
collected under the Texas Motor Vehicle Sales and Use Tax law 
by the recent Act of Congress. This Act repealed the 7% 
excise tax on new passenger automobiles as of August 16, 1971 
and the 10% excise tax on light-duty trucks of gross weights 
of 10,000 pounds or less as of September 23, 1971, on these 
vehicles purchased on or after their respective dates. H.R. 
10947 was approved by the President of the United States on 
December 10, 1971. 

The specific question posed by you is quoted as follows: 

"Must the State Comptroller refund the State's 
portion of the 4% Texas Motor Vehicle Sales Tax paid 
on the amount of the Federal Excise Tax when a valid 
refund claim is filed by the purchaser of a motor 
vehicle?" 

Chapter 6, Title 122A, Taxation-General,Vernon's Civil 
Statutes, is referred to as the Motor Vehicle Retail Sales and 
Use Tax law. Article 6.01 of this Chapter 6 levies a tax 
equal to four per cent (4%) of the total consideration paid or 
to be paid at retail sale for every motor vehicle sold in the 
State of Texas. Article 6.03 of this chapter defines the term 
"total consideration" as used therein to mean, insofar as per- 
tinent to your question, the amount paid or to be paid for 
every motor vehicle sold at retail in this State without s 
deduction for the amount of manufacturers' or importers' ex- 
else tax imposed upon the motor vehicle by the United States. 
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Although our State tax accrues on the amount of Federal 
excise tax imposed on a sale of a motor vehicle, in the pre- 
sent instance there is no Federal excise tax imposed on the 
vehicles in question because of the retroactive effect of 
the Congressional Act. This Act further provides for re- 
funds of any Federal excise tax paid during the periods in 
question on the applicable vehicles. 

Therefore, your question is answered in the affirmative. 

SUMMARY 

That portion of the Texas Motor Vehicle Sales 
Use Tax paid on the Federal excise tax collected on 
retail sales of vehicles since the beginning of the 
retroactive effect of the Congressional Act, H.R. 
10947, is subject to,a valid claim for refund filed 
by purchasers of such vehicles with the State Comp- 
troller. 

Verytruly yours, 

RD C. MARTIN 
General of Texas 

Prepared by S. J. Aronson 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 

John Banks 
Harriet Burke 
James Broadhurst 
Bob Lattimore 
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