
Hon. John F. Boff 
Executive Director 
Texas Board of Examiners in the 
Fitting & Dispensing of Hearing 
Aids 

Penthouse Apts., Room 105 
1212 Guadalupe 
Austin, Texas 78701 

Dear Mr. Boff: 

Opinion No. M- 1063 

Re: Questions relating to 
authority to act out of 
Texas under a Texas li- 
cense issued by the Texas 
Board of Examiners in the 
Fitting and Dispensing of 
Hearing Aids, reciprocity 
and renewal of such a 
license. 

In your letter requesting an opinion from this office, 
you ask the following questions: 

1. When a person licensed by this Board, 
while visiting or residing in another State, 
conducts his business in such a way as to be 
in violation of Article 4566 of Vernon's Civil 
Statutes, Sections 1.01 or 1.14 or 1.15, can 
the Board proceed against this person for his 
actions even though they took place outside of 
the State of Texas? 

2. In granting reciprocity with another 
State can the Board stipulate that reciprocity 
will be granted if the person has obtained his 
license in that State by way of a 'Grandfather 
Clause' or an examination but not if it was ob- 
tained by reciprocity? 

3. After the Board has exercised its au- 
thority under Article 4566-1.13(d) and has can- 
celled a license for non-payment of annual 
renewal fees, may the Board refuse to issue 
a new license after a licensee pays all pre- 
vious unpaid annual fees. 
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We will answer your questions in the order in which they are 
presented. 

The Texas Board of Examiners in the Fitting and Dis- 
pensing of Hearing Aids was created by the provisions of Articles 
4566-1.01 through 4566-1.22, Vernon's Civil Statutes. Article 
4566-1.10 authorizes the Board in its discretion to refuse to 
issue a license to any applicant. Under this Article also it may 
cancel, revoke or suspend the operation of any license it has granted 
for any of 24 enumerated reasons; number (6) of these is that "The 
applicant or licensee has violated any of the provisions of this 
Act." The provisions of Article 4566-1.14 specify certain duties 
of a licensee under the Act. Article 4566-1.15 of the Act lists 
additional prohibited acts. 

Article 4566-1.16 provides a criminal penalty for viola- 
tion of any provision of the Act. Generally, the State courts have 
no jurisdiction to try and punish a person for a crime against its 
laws committed by him outside the State's boundaries. 16 Tex.Jur. 
2d 352, Criminal Law, Sec. 196; McKenzie v. State, 32 Crim.R. 568, 
25 S.W. 426 (1894). Put another way, "common law tradition and 
the local policy of common law states have . . . given rise to a 
rule that the criminal law of a state does not usually apply to 
acts and events occurring abroad. . . II Stumberg, Conflict of Law, 
57 (2nd Ed. 1951). Consesuentlv, it is our oprnion that a person 
who.is visiting or residing outside the boundaries of the State 
of Texas and violates any provision of Articles 4566-1,Ol through 
4566-1.22, Vernon's Civil Statutes, is not subject to criminal 
prosecution in the courts of this State under the penal provisions 
of Article 4566-1.16. 

On the other hand, our opinion is that a licensee who 
by reason of his Texas license, conducts his Texas business in 
such a way that he violates Sections 1.01, 1.14, or 1.15, Article 
4566, while outside the boundaries of the State, may, in the dis- 
cretion of the Board, where pertinent and applicable, have his 
license ordered suspended or revoked after due notice and hearing 
pursuant to Article 4566-1.11 of the Act. However, this is not 
to say that if what the licensee does in another state is legal 
there and it does not constitute a part of his Texas business 
performed pursuant to his Texas license, Article 4566 would be 
necessarily violated. Acts of the licensee regarding his per- 
sonal conduct and integrity, however, as contemplated in Article 
4566-1.10, whether relating to his practice of his profession or 
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not, and irrespective of where they may occur, may be suf- 
ficient grounds, if declared so by statute, for cancellation, 
revocation, or suspension of his license. In 36 Texas Juris- 
prudence 2d 641, Licenses, Section 55, is this statement: 

"Subject to constitutional proscriptions 
against unreasonable or arbitrary action, the 
state at its pleasure may revoke a license 
granted by it." 

See also 53 C.J.S. 624 note 13, Licenses, Section 33, and the 
same text and volume at page 635 note 22, Section 38. 

The procedure for revocation or suspension of a license 
issued under authority of these Articles is provided for in 
Article 4566-1.11. This procedure is an administrative civil 
proceeding and an appeal from the Board's order refusing, can- 
celling, revoking or suspending a license is civil in nature. 
A licensee under the Act is subject to the jurisdiction of the 
Texas Board of Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing 
Aids, an agency of the State of Texas, regardless of his residence 
or domicile. We have found no provision in the Act which would 
prevent the Board from enforcing the licensing provisions of the 
Act to suspend or revoke the license of any person practicing the 
profession of a fitter and dispenser of hearing aids within the 
territorial limits of the State of Texas. 

Your second question concerns reciprocity between this 
State and other states and territories. Article 4566-1.08 pro- 
vides, in part, as follows: 

"(a) Upon proper application, the Texas 
Board of Examiners in the Fitting and Dispensing 
of Hearing Aids shall grant a license to fit and 
dispense hearing aids without requiring an ex- 
amination to licentiates of other states or 
territories having requirements equivalent to 
or higher than those in effect pursuant to this 
Act for fitting and dispensing hearing aids. 

II . . . (Emphasis added). 

The basic requirements for a license are contained in 
Article 4566-1.06, the pertinent portion of which reads as follows: 

1, . . . 
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"(b) The applicant shall make applica- 
tion, furnishing to the Secretary-Treasurer 
of the Board on forms to be furnished by the 
Board, sworn evidence that he has attained 
the age of 18 years, is of good moral character, 
is free of contagious or infectious disease, 
and has graduated from an accredited high 
school or equivalent, and such other informa- 
tion as the board may deem necessary for the 
enforcement of this Act." 

It is our opinion that under the provisions of Article 
4566-1.08 the Board is required to grant a license, without an 
examination, to any licensee of another state or territory which 
has equivalent or higher requirements than those specified in 
Article 4566-1.06(b). Consequently, it would not be material 
whether the licensee of another state had obtained his license 
in that state by way of a "Grandfather Clause", examination or 
reciprocity with another state. 

The answer to your third question is found in Article 
4566-1.13, paragraph (d) which reads as follows: 

"(d) After the Board shall have cancelled 
a license for non-payment of the annual renewal 
fee, the Board may refuse to issue a new license 
until such fitter and dispenser of hearing aids 
has paid all previous unpaid annual fees." 

Under this Section, the function of renewing the license 
upon payment of all delinquent fees would be a ministerial function 
only. Therefore, the Board would have no discretion in this re- 
gard. It is our opinion that when an applicant for a new license 
has paid all previous unpaid annual fees he is entitled to be 
issued a new license by the Board of Examiners in the Fitting and 
Dispensing of Hearing Aids as a matter of right. 

SUMMARY 

1. A person who is visiting or residing 
outside the boundaries of the State of Texas 
and violates any provision of Articles 4566-1.01 
through 4566-1.22, Vernon's Civil Statutes, is 
not subject to criminal prosecution in the courts 
of this State under the penal provisions of 
Article 4566-1.16. 
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A licensee under Articles 4566-1.01 
through 4566-1.22 who, by reason of his 
Texas license, conducts his Texas business 
in such a way that he violates any of these 
licensing provisions while outside the 
boundaries of the State, may, where pertinent 
and applicable, in the discretion of the Board, 
have his license suspended or revoked after due 
notice and hearing pursuant to Article 4566- 
1.11 of the Act. 

2. Under the provisions of Article 4566-1.08 
the Board is required to grant a license without 
an examination to any licensee of another state 
or territory which has the equivalent or higher 
requirements than those specified in Article 
4566-1.06(b). 

3. After the Board has cancelled a license 
for non-payment of the annual renewal fee, and 
an applicant for a new license has paid all pre- 
vious unpaid annual fees, he is entitled to be 
issued a new license bye the Board as a matter of 
right. 

n 

<if 
ry truly yours, 

n 

Prepared by Ivan R. Williams, Jr. 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 
James McCoy 
Scott Garrison 
John Banks 
Mike Stork 
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SAM MCDANIEL 
Staff Legal Assistant 

ALFRED WALKER 
Executive Assistant 

NOLA WHITE 
First Assistant 
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