
Hon. Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Opinion No. M- 1109 

Re: Construction of Articles 3.50 
and 3.51 of the Texas Insurance 
Code with reference to the 
meaning and applicability of 
“group” to permit payroll 
deductions for insurance pre- 

Dear Mr. Calvert: miums for state employees. 

Reference is made to your letter of February 15, 1972 (as 
clarified by your letter of February 29, 1972) which requested an 
opinion from this office as to the above captioned matter. The following 
questions were asked: 

“(1) Under the provisions of Article 3.50 of the 
Insurance Code, what is the definition of a ‘group’ 
which will allow payroll deductions and also’ the 
State paying a portion of the premium for a State 
employee? 

“(2) Under the provisions ‘of Article 3.51 of the 
Insurance Code, what is the definition of a ‘group’ 
which will allow payroll deductions and also the 
State paying a portion of the premium for a State 
employee? 

“(3) Under the provisions of Article 3.50 of the 
Insurance Code, could a payroll deduction be legally 
made for or the State contribute premiums for an 
employee on a policy of wholesale, franchise, or 
employee life insurance? 
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“(4) Under the provisions of either Article 3.50 
or Article 3.51 of the Insurance Code, could a 
payroll deduction be legally made for or the State 
contribute premiums for an employee on a policy 
contracted for by the employee and issued to that 
employee under permission of the Department Head? 

“(5) Under the provisions of Article 3.50 of the 
Insurance Code, Section 1, Subsection (3) and also 
Sections 2 and 3 seem to be all of the provisions 
that would apply to group insurance for State em- 
ployees which authorize payment by the State for an 
employee for group life insurance, is this correct, 
or would other provisions apply, and if so, what 
provisions7 

“(6) Under the provisions of Article 3.51 of the 
Insurance Code, does Section 2 of this Article make 
the provisions of Article 3.50 of the Insurance Code, 
as set out in Question No. 5 above, applicable to 
insurance policies contracted for under Article 3.51 
of the Insurance Code?” 

Question No. 1 asks for the definition of a group under Article 3.50 of 
the Texas Insurance Code so as to allow payroll deductions and also the 
state paying a portion of the premium for a state employee. A group, for 
the purpose of group life insurance under Subsection (3), Section I of Article 
3.50 of the Texas Insurance Code, is a class of designated employees, of 
not less than 10 nor less than 75% of the eligible employees (excluding any 
employee as to whom evidence of individual insurability is not satisfactory 
to the insurer) of any association of state employees or employees of any 
department or agency of the state. 

Question No. 2 asks for the definition of a group under Article 3.51 of 
the Texas Insurance Code so as to allow payroll deductions and also the 
State paying a portion of the premiums for a state employee. Under the 
provisions of Article 3.51 there is no definition of a group as can be found 
in Article 3.50 and the provisions of Article 3.50 may not be used in this 
connection. See Attorney General’s Opinion No. V-1374 (1951). For the 
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purposes of Article 3.51, a group may consist of any number of employees 
in excess of one, as determined by the contract between the department 
head and the insurer, this being a matter of discretion with the department 
head. See Attorney General’s Opinion No. M-394 (1967). 

Question No. 3 asks whether a payroll deduction can be legally made 
for or the State cant ribute premiums for an employee on a policy of 
wholesale, franchise, or employee life insurance. Your questions appears 
to assume that ,a policy of wholesale, franchise, or employee life insurance 
can be issued to a group of state employees. Under the provisions of 
Subsection (3), Section 1 of Article 3.50, the department head of the state 
government or the association is deemed to be the policyholder for purposes 
of group life insurance. Subsection (6), Section 1 of Article 3.50 states that: 

“(b) Wholesale, franchise, or employee life 
insurance may be issued to (1) the employees of 
a common employer or employers, covering at 
date of issue not less than five employees;. . . ” 

Thus, Subsection (6) does not provide for issuance of a wholesale, 
franchise, or employee life insurance policy to a department head or 
association as the policyholder but rather directly to the employees. It 
is the opinion of this office that policies of wholesale, franchise, or employee 
life insurance cannot be issued to state employees under Article 3.50 of 
the Texas Insurance Code and payroll deductions cannot be legally made 
for such premium payments nor can the state contribute premiums for a 
state employee insured under wholesale, franchise or employee life insurance 
policies. 

Question No. 4 asks whether, under the provisions of either Article 
3.50 or Article 3.51 of the Texas Insurance Code, a payroll deduction can 
be made or the State contribute premiums for an employee on a policy 
contracted for by the employee and issued to that employee under permission 
of the department head; 

Subsection (3), Section 1, Article 3.50 of the Texas Insurance Code 
states, in part, as follows: 
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“(3) A policy issued to. . . any association of 
state employees. . . and any department of 
the state government which employer or asso- 
ciation shall be deemed the policyholder. . .” 

Subsection (2), Section 1 of Article 3.51 of the Texas Insurance Code, 
states, in part, as follows: 

“Sec. 1. (a) The State of Texas and each of its 
political, government, and administrative sub- 
divisions, departments, agencies, associations 
of public employees, . . . are authorized to pro- 
cure contracts with any insurance company doing 
business in this state insuring their respective 
employees,. . .” 

In light of the above quoted statutory language, your question must 
be answered in the negative. Under the provisions of Article 3.50, the 
insurance policy must be issued to the department and under the provisions 
of Article 3.51, only the department head has the authority to procure the 
contracts of insurance. 

Question No. 5 asks whether the provisions of Article 3.50 of the 
Texas Insurance Code, Section 1, Subsection (3) and also Sections 2 and 3, 
are the only provisions that apply to group insurance for state employees 
which authorize payroll deductions and premium payments by the State for 
an employee for group life insurance. Your question is answered in the 
affirmative. 

Question No. 6 asks whether the provisions of Subsection 2 of Article 
3.51 of the Texas Insurance Code makes the provisions of Article 3.50 
of the Texas Insurance Code, as set out in Question No. 5, applicable to 
insurance policies contracted for under Article 3.51. Question No. 6 is 
answered in the negative. See Attorney General’s Opinion No. V-1374 
(1951). 
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SUMMARY 

Under the provisions of Subsection (3), Section 1 
of Article 3.50 of the Texas Insurance Code, a group is 
a class of designated employees, of not less than 10 nor 
less than 75% of the eligible employees (excluding any 
employee as to whom evidence of individual insurability 
is not satisfactory to the insurer) of any association of 
state employees or employees of any department or 
agency of the state. 

For the purposes of Article 3.51 of the Texas 
Insurance Code, a group may consist of any number of 
employees in excess of one, as determined by the con- 
tract between the department head and the insurer. 

Policies of wholesale, franchise, or employee 
life insurance cannot be, issued to state employees so 
as to authorize payroll deductions or the State to contri- 
bute premiums. 

Neither a payroll deduction or a state contribu- 
tion for premium payments can be made under Article 
3.50 or Article 3.51 where an employee contracts for 
an insurance policy and the policy is issued to that employee. 

Section 1, Subsection (3) and Sections 2 and 3 of 
Article 3.50 of the Texas Insurance Code are the only pro- 
visions that apply to group insurance for state employees 
which authorize payroll deductions and premium payments 
by the State for an employee for group life insurance. 

The provisions of Subsection 2 of Article 3.51 of 
the Texas Insurance Code do not make the provisions of 
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Article 3.50 applicable to insurance for public employees 
procured under Article 3.51. 

D C. MARTIN 
eneral of Texas 

Prepared by James Hackney 
Assistant Attorney General 
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