
May 10, 1972 

Honorable Ted Butler Opinion No. M-1123 
Office of Criminal District 

Attorney Re: Authority of County 
Bexar County Courthouse Taxing Authority to 
San Antonio, Texas 78204 Levy a Fee on a Mixed 

Beverage Late Hours 
Permit and Caterer's 
Permit Pursuant to 
Article 666-15al 

Dear Mr. Butler: Texas Penal Code 

You have requested our opinion concerning the following 
question as presented: 

"Do County taxing authorities have the authority 
to levy a fee on a Mixed Beverage Late Hours Permit and 
a Caterer's Permit pursuant to Article 666-15a1, Texas 
Penal Code as amended, effective April 21, 19711 

Article 666-15, Vernon's Penal Code, (Texas Liquor Control 
Act) pertains to the classification of permits under the Texas 
Liquor Control Act. Subsections 22 through 25 were added to 
Article 666-15 by Acts 1971, 62nd Legislature, Page 687, Chapter 
65, Section 8, effective April 21, 1971. Subsection 24 provides 
for a Mixed Beverage Late Hours Permit, and specifically pro- 
vides: 

"All Sections of this Act which apply to a Mixed 
Beverage Permit also apply to a Mixed Beverage Late 
Hours Permit." 

Article 666-15a1, Texas Penal Code, authorizes the Commis- 
sioner's Court of each County in the State and the City or Town 
wherein the licensed premises are located to levy a fee equal to 
one-half the State fee on permits issued under the Texas Liquor 
Control Act. This same statute excepts certain named permits, 
including Mixed Beverage Permits, during the first, second and 
third years of their existence. 
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The holders of Mixed Beverage Permits under the Texas Liquor 
Control Act are therefore specifically exempted from paying 
fees to cities, towns or counties during the first, second and 
third years of the existence of the permits; and the statute 
creating the Mixed Beverage Late Hours Permit specifically de- 
clares that all sections of the Act which apply to a Mixed 
Beverage Permit also apply to a Mixed Beverage Late Hours Per- 
mit. 

Subsection 25 of Article 666-15 provides for a Caterer's 
Permit allowing mixed beverage permittees to sell mixed bever- 
ages on a temporary basis at a place other than the premises 
for which the Mixed Beverage Permit is issued. Subsection 25 
(c) specifically provides that: 

“A Caterer's Permit is auxiliary to the primary 
Mixed Beverage Permit held by the permittee." 

and, 

"All provisions of this Act applicable to 
the primary permit not inconsistent with this 
Subsection apply to the Caterer's Permit." 

Subsection 25(b), states, 

"The provisions of this Act which apply to 
the application and issuance of other permits 
do not apply to the application and issuance of 
a CatererRs Permit," 

Those provisions of the Texas Liquor Control Act dealing with the 
application and issuance of a Mixed Beveraqe Permit are specifi- 
cally stated not to apply to the application and issuance of a 
Caterer's Permit. This would seem to explain why Subsection 25 
states that all provisions of the Texas Liquor Control Act appli- 
cable to the primary permit apply to a Caterer's Permit except 
those that are inconsistent with Subsection 25 itself, Being 
auxilliary to the specifically excepted Mixed Beverage Permit, 
the Caterer's Permit was thus evidently intended likewise to be 
exempt from taxation, 

Article 666-15 as amended, clearly states that all the 
provisions of the Texas Liquor Control Act that apply to a 
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Mixed Beverage Permit also apply to a Mixed Beverage Late 
Hours Permit and a Caterer's Permit, except the provisions 
indicated above with reference to the Caterer's Permit. The 
holders of Mixed Beverage Late Hours Permits and Caterer's 
Permits are therefore exempted from fees levied by the County 
taxing authorities during the first, second and third years of 
the existence of the permits. 

SUMMARY 

County taxing authorities do not have the 
authority to levy a fee on a Mixed Beverage Late 
Hours Permit and a Caterer's Permit during the 
first, second, and third years of the existence 
of the permit, pursuant to Article 666-15, Sub- 
sections 24 and 25, Vernon's Penal Code, and 
Article 666-15a1, Vernon's Penal Code. 

VerS")truly yours, 

,/ &%.g(,J :_ ". 9 T{z 

C. !4ARTIN 
General of Texas 

Prepared by William R. Travis 
Assistant Attorney General 
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