
TEEE A EWEY GENERAL 
OFTEXAS 

AUSTXN. TEXAl3 78711 

May 23, 1972 

Mr. George W. McNeil 
State Auditor 
Sam Houston Building 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. McNeil: 

Opinion No. M- 1129 

Re: Application of Section 54.051(m), 
Texas Education Code, to tuition 
charges for vocational-technical 
courses at public junior colleges 
and related questions. 

You have requested an opinion of this office regarding 
specific applications of Chapter 54, Texas Education Code, to public 
junior colleges. You ask the following: 

"1. Do the provisions of Subsection (m), 
Section 54.051 of the Texas Education Code, 
requiring twenty-five cents out of each hourly 
char e in Subsection (b) [resident students]~ 
and ! 1.50 out of each hourly charge in Sub- 
section (c) [non-resident students] of this 
Section to be placed in a scholarship fund at 
each institution apply to tuition charges for 
vocational-technical courses at Public Junior 
Colleges? 

"2. If the answer to question number 1 
is in the affirmative, how is this to be ac- 
complished in instances where the vocational- 
technical courses are not equated in terms of 
semester credit hours? 

"3 . If the answer to question number 1 
is in the negative, may scholarships be paid 
from this scholarship fund to students taking 
some or only vocational-technical courses? 

"4. Do the scholarship fund provisions 
of Subsection (m), Section 54.051 of the Texas 
Education Code requiring $1.50 out of each 
hourly charge in Subsection (c) of this Section 
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apply at Public Junior Colleges in view of 
exception found in Subsection (jj, Section 
54.051 of the Texas Education Code? 

“5 o If the answer to question number 4 
is in the affi,rmative, does the scholarship 
fund provision also apply in instances where 
a Public Junior College has elected to charge 
an amount of tuition that is not greater than 
the amount so required by law on January 1, 
1971, as is provided in Subsection (b)(4), 
Section 130.003 of the Texas Education Code? 

“6 e If the answer to question number 4 
is in the negative, may scholarships be paid 
from this scholarship fund to out-of-state 
students? 

II 7. May scholarships be paid from this 
scholarship fund to students who are citizens 
of any country other than the United States of 
America?” 

We answer your first question in the affirmative. 

Section 54.051(m), Texas Education Code, provides as 
follows : 

“(m) Twenty-five cents out, of eac,h hourly 
charge in Subsection (bj and $1.50 out ofeach 
hourly charge in Subsection (cj of this Section 
sh,all be placed in a scholarship fund at each 
institution to be administered by that institu- 
tion to award scholarships to needy students. 
Standard for determining need shall be formulated 
by each institution. No more than 10 percent of 
said scholarship funds may be allocated to out- 
of-st,ate students.” [Emphasis added.) 

Section 54.051(b) and (cj , referred to in the foregoing, 
provides for the following: 

“(b) Tuition for resident students, except 
as otherwise hereinafter provided, is $4 per 
semester credit ho=, but the total charge shall 
be not less than $50 per semester. 
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"(c) Tuition for non-resident students, ex- 
cept as otherwise hereinafter provided, is $40 
per semester credit hour." (Emphasis added.) 

Section 54.051(b),(c), and (m), quoted above, is a 
part of Chapter 54, Texas Education Code. Chapter 54 (pertaining 
to tuition and fees and scholarship funds at institutions of higher 
education) provides, in Sec. 54.002: 

"The provisions of this chapter apply to 
all institutions of higher education, except 
that as to junior colleges this chapter applies 
only to the extent provided by Section 130.003(b) 
of this Code." (New) (Emphasis added.) 

by v 
part 

We find Sec. 54.051(m) to apply to public junior colleges 
irtue of the language in Sec. 130.003(b), which provides, in 
, as follows: 

"Sec. 130.003. 

"(a) . . . 

"(b) To be eligible for and to receive 
a proportionate share of the [state] appro- 
priation, a public junior college must: 

II . . . 

"(4) collect, from each full-time and 
part-time student enrolled, matriculation and 
other session fees in the ameunts required and 
provided by law for other state-supported in- 
stitutions of higher education, except that 
the amount charged non-residents need not be 
greater than the amount so required by law on 
January 1, 1971; and 

"(5) grant when properly applied for, the 
scholarships and tuition exemptions provided 
for in this code; and 

I, D . . " (Emphasis added.) 

Thus we see that scholarship funds are intended to be 
provided for in junior colleges as well as for other institutions 
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of higher education; but, the applicable provisions of Chapter 54, 
Texas Education Code, implementing the funding for such scholarships, 
refer to the transference of a portion of tuition fees received on 
the basis of semester credit hours. 

For sc,holarship purposes, the Code makes no distinction 
between tuition received for academic courses (normally measured 
by semester credit hours) and tuition received for vocational- 
technical courses (sometimes measured by contact hours generated). 

Therefore the pivotal question to answer in response to 
your first inquiry is: “Did the Legislature intend to restrict 
the scholarship funds at public junior colleges by excluding that 
proportionate part of tuition fees received for courses that are 
offered in terms other than semester credit hours?” 

Sec. 130.003 is explicit in its requirements that a junior 
college must meet in order to qualify for State appropriations. 
That section expressly states that a junior college must grant when 
properly applied for, the schola,rship and tuition exemptions provided 
for in the Texas Education Code. Sec. 130.003(b) (5) supra. The 
mere fact that funding in Chapter 54 for such scholarships is based 
upon amounts received as tuition for semester credit hours is in- 
sufficient argument not to give an effect to these Code provisions 
in such a manner as to reach the purposes and objects intended; 
namely, to help qualified needy students with their financial 
burden of obtaining an education. 

It should be noted herein that since September 1, 1969, 
vocational-technical courses have been funded from the State’s 
General Revenue Fund plus certain Federal funds, all under the 
administration of the Texas Central Education Agency, with alloca- 
tions to the respective schools following a formula developed by 
the State Board for Vocational Education based on the cost of each 
program and the number of contact hours generated. Only institu- 
tions and programs approved by the State Board of Education or the 
Coordinating Board, Texas College and University System, are 
eligible for the distribution of such funds. Section 31.40, Texas 
Education Code. 

Texas laws pertaining to education were codified by the 
61st Legislature into the Texas Education Code which became ef- 
fective September 1, 1969. Regarding construction of civil statutory 
enactments of Texas, Article 10, Vernon’s Civil Statutes, provides, 
in part, that : 
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"8. The rule of' common law that statutes 
in derogation thereof shall be strictly construed 
shall have no application to the Revised Statutes; 
but the said statutes shall constitute the law 
of this State respecting the subjects to which 
they relate; and the provisions thereof shall 
be liberally construed with a view to effect 
their objects and to promote justice." (Emphasis 
added.) 

To strictly construe the term "semester credit hour" for 
scholarship fund purposes would cause an unjust and absurd result 
which would defeat scholarships to needy students in vocational- 
technical fields. Our courts will construe a statute to reach a 
just and reasonable result if at all possible. Cramer v. Sheppard, 
140 Tex. 271, 167 S.W.2d.147 (reh.den. 1943); Rai$z;ad Commission 

., 443 S.W.Zd 71 ( C' 196 
Bank of Midlan~\:'%*S.W.~~ 

The Texas Code Construction Act, effective since September 
1, 1967, was enacted to provide rules to aid in the construction of 
codes enacted pursuant to the state's continuing statutory revision 
program and applies to all codes enacted by the 60th or a subsequent 
Legislature. The Texas Education Code is one of these Codes. The 
Code Construction Act provides that in enacting a statute, it is 
presumed that a just and reasonable result is intended. Art. 
5429b-2, Sec. 3.01(3), V.C.S. In construing a statute, a court 
may consider among other matters the consequences of a particular 
construction. Art. 5429b-2, Sec. 3.03(S), V.C,S. 

In view of these considerations, it is our opinion that 
those portions of Chapter 54 pertaining to tuition, fees and scholar- 
ships for other institutions of higher education also apply to public 
junior colleges in accordance with the provisions of Sec. 130.003(b). 

Your questions 2: 4, and 5, all pertaining to the applica- 
tion of a portion of certain tuition fees to a scholarship fund, are 
answered collectively as follows: 

In consonance with the result reached in answer to your 
first question, namely, that a portion of tuition fees collected 
for vocational-technical courses should be set aside into a scholar- 
ship fund, it is noted that mathematically the twenty-five cents for 
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each hourly charge for resident students (at $4 per semester credit 
hour) is equivalent to 1/16th of same; and, that the $1.50 for each 
hourly charge for non-resident students (at $40 per semester credit 
hour) is equivalent to 3/80ths of that charge. A fair and equitable 
result would be reached regardless of the tuition amounts received 
by an institution for a particular type of course or by what method 
the institution measured the credit for a course if, from the tuition 
fees collected, 1116th of that portion received from resident students 
and 3/80ths of that portion received from non-resident students, were 
set aside into the scholarship fund. 

The same just and fair result would be reached by applying 
this method even in those instances where a junior college elected 
to charge only those tuition fees which were in effect on January 1, 
1971, under the provisions of Sec. 130.003(b)(4) supra, by virtue of 
Sec. 54.051(j) which provides: 

“(j) Tuition for nonresident students 
registered in a public junior college is as 
provided in Subsection (b), Section 130.003, 
of the Texas Education Code,” 

Accordingly, you are advised that the aforementioned 
scholarship fund provisions do apply to tuition fees collected 
for vocational-technical courses, whether they are offered on a 
semester credit hour basis, and the funding of same from such tuition 
fees collected is to be accomplished by application of the fractional 
figures as aforesaid. 

In answer to your third question, you are advised that 
students taking some or only vocational-technical courses may be 
granted tuition scholarships if they are otherwise qualified. The 
Code puts no limitation on funds to be payable only to students 
taking academic courses. The law being silent in this regard, it 
is presumed the Legislature did not intend to make the type or types 
courses being taken a criterion for eligibility to the scholarship 
fund referred to. 

Your sixth inquiry asks whether scholarships may be paid 
to out-of-state students. Set e 54.051(m) (quoted supra) provides 
also that “No more than 10 percent of said scholarship funds may be 
allocated to out-of-stat,e students,” You are accordingly advised 
that by the plain language of the statute up to 10 percent of such 
scholarship funds may be allocated to “out-of-state” students. 
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Your final question asks whether students who are 
citizens of any country other than the United States may be 
paid scholarships from the funds set aside under Sec. 54.051(m). 

The pertinent language in the section provides that 
the funds at each institution shall be administered by that in- 
stitution to award scholarships to needy students, the standard 
for determining need to be formulated by each institution. Other 
than the "need" referred to, no other restriction is placed upon 
the institution except that no more than 10 percent of said scholar- 
ship funds may be allocated to "out-of-state" students. However, 
since the Legislature has specifically provided for special funds 
to be appropriated by the Legislature in the biennial appropriations 
act for tuition scholarships to needy resident and alien students 
elsewhere in the Code (Sec. 54.101) and, since Sec. 54.051(m) makes 
no provision for any part of tuition fees received by aliens to be 
set aside into the scholarship fund created by operation of said 
subsection, it would be unreasonable to assume the Legislature 
intended that such funds would be available for distribution to 
alien students. 

In other words, the tuition scholarship fund provided for 
by Sec. 54.051(m) comes from tuition fees received from resident and 
non-resident students, not alien students. Tuition rates for aliens 
is determined by Sec. 54.051(h) at the rate of $14 per semester 
credit hour, but subsection (m) requires none of this amount to be 
placed in a scholarship fund. Therefore, no part of the scholarship 
fund created by Sec. 54.051(m) may be paid to students who are 
citizens of any country other than the United States of America. 
This is not to be confused with other scholarship funds made availab 
to needy alien students under the provisions of Sec. 54.101. 

SUMMARY 

1. Sec. 54.051(m) of the Texas Education 
Code, requiring certain amounts of tuition fees 
to be placed in a scholarship fund, applies to 
tuition charges for vocational-technical courses 
at public junior colleges. 

2. An amount equal to 1/16th of the tuition 
received from resident students and 3/80ths of 
the tuition received from non-resident students 
is to be placed into the scholarship fund pro- 
vided for by Sec. 54.051(m) of the Texas Educa- 
tion Code. 

le 
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3. Scholarships may be paid from the fund 
to students taking some or only vocational- 
technical courses at public junior colleges. 

4. An amount up to 10 percent of the fund 
may be paid to out-of-state students; but, no 
part of the fund may be paid to alien students. 

Prepared by Bill Campbell 
Assistant Attorney General 
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