
June 5, 1972 

Mr. David P. Bell Opinion No.M-1142 
Executive Director 
Industrial Accident Board Re: Whether students partici- 
State Finance Building pating in a Federal College 
Austin, Texas 78711 Work-Study Program,at a 

Texas college or university 
may be deemed to be employees 
under the Texas Workmen's 

Dear Mr. Bell: Compensation Act. 

We have your request for an opinion regarding the 
captioned matter which specifically asks the following question: 

"Are students participating in a Federal 
College Work-Study Program at a Texas college 
or university considered to be employees under 
the Texas Workmen's Compensation Act so as to 
be entitled to the benefits of that Act?" 

The Federal College Work-Study Program, 42 U.S.C. 2751 
et seq., provides federal funds to eligible educational insti- 
tutions employing needy students for part-time work as classroom 
assistants, laboratory and library assistants, clerks, main- 
tenance men, etc. The participating students are restricted to 
working not more than an average of fifteen hours per week and 
they do not receive pay checks from the institution. Rather, 
their earnings are credited to their accounts with the insti- 
tution for the cost of their tuition, room and board, books, etc. 
Up to 80 percent of the cost for such program is provided for by 
federal funds. 

Except insofar as they may be classified as "workmen" 
at particular institutions as hereinafter discussed, these stu- 
dents are not covered by the Workmen's Compensation Act and are 
not entitled to benefits thereunder. 

While employees of private employers are now governed 
by the general workmen's compensation statute, Article 8306, 
et seq., Vernon's Civil Statutes, this general law is not appli- 
cable to state-supported colleges or universities, who are governed 
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by special laws pertaining only to certain colleges and uni- 
versities, except insofar as particular parts of the general 
law have been expressly adopted and incorporated in the special 
acts. Matthews v. University of Texas, 295 S.W.Zd 270 (Tex.Civ. 
App. 1956, no writ). 

In 1936, the Constitution of Texas authorized the 
Legislature to provide for workmen's compensation insurance for 
State employees and further to provide for the payment of all 
costs, charges and premiums on such policies of insurance. 

Section 59 of Article III of the Constitution of Texas 
provides: 

"The Legislature shall have power to pass 
such laws as may be necessary to provide for 
Workmen's Compensation Insurance for such State 
employees, as in its judgment is necessary or 
required; and to provide for the payment of all 
costs, charges, and premiums on such policies of 
insurance: providing the State shall never be re- 
quired to purchase insurance for any employee." 

Pursuant to the above quoted constitutional amendment, 
the Legislature has authorized workmen's compensation coverage 
of employees at only three Texas colleges and/or universities; 
namely, the Agricultural and Mechanical College of Texas (Art. 
8309b, V.C.S.), The University of Texas (Art. 830962, V.C.S.) 
and Texas Technological College (Art. 8309f, V.C.S.). The above 
three statutes cover various campuses and branches of the re- 
spective institutions in addition to the main college or university 
as provided in each particular Act. 

No other state-supported colleges and universities 
being statutorily authorized to provide workmen's compensation 
insurance for its employees,the scope of this opinion is neces- 
sarily limited to consideration of your question only as it may 
pertain to the three above mentioned institutions. 

The definition of a "workman" is identical in the Acts 
covering The University of Texas and Texas Tech. Art. 8309d, 
Sec. 2, Subd. 2, and Art. 8309f, Sec. 2, Subd.2, V.C.S. We 
quote the definition out of the Act for Texas Tech as follows: 

1'2 . 'Workman' shall mean every person in 
the service of Texas Technological College under 
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any appointment or expressed contract of hire, 
oral or written, whose name appears upon the 
pay roll of Texas Technological College except, 

"(a) Administrative staff including of- 
ficials of administration; 

"(b) Teaching staff who are not required 
by their teaching or research duties to handle 
or work in close proximity to dangerous chemicals, 
materials, machinery or equipment; 

"(c) Research staff who are not required to 
handle or work in close proximity to dangerous 
chemicals, materials, machinery or equipment; 

"(d) Clerical and office employees not re- 
quired by their duties to regularly travel or 
work in a dangerous area; 

"(e) Supervisory staff whose duties are 
predominantly administrative and clerical and 
who do not participate in manual labor, or work 
in a dangerous area: 

"(f) Persons paid on a piecework basis, or 
any basis other than by the hour, day, week, month, 
or year. 

"Provided further, that no person shall be 
classified as a 'workman' nor be eligible to any 
compensation benefits under the terms and pro- 
visions of this Act until he shall have submitted 
himself first to a physical examination by a regu- 
larly licensed physician or surgeon designated by 
Texas Technological College to make such examina- 
tion and thereafter been certified by Texas Tech- 
nological College to be placed on the pay roll of 
Texas Technological College." 

The definition for a workman set out in the Act for 
Texas A&M, Article 8309b, Sec. 2, Subdivision 2, provides: 

"2 . 'Workman' shall mean every person em- 
ployed in the service of any institution as de- 
fined above, whose name appears on the payroll 
thereof, except clerical and office employees 
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not required by their duties to travel or work 
away from their offices. No person in the 
service of such institution who is paid on a 
piece-work basis, or on any basis other than 
by the hour, day, week, month, or year shall 
be considered an employee nor shall be entitled 
to compensation under the terms and provisions of 
this Act." 

The relation of employer and employee exists between the 
hiring institution and the student working part-time under its 
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direction and control. Wise v. Texas Employment Insurance As- 
ciation, 402 S.W.Zd 228 (Tex.Civ.App. 1966, error ref. n.r.e.). 
Id see Goodnight v. Zurich Insurance Company, 416 S.W.2d 626 

>P * 1967, error ref. n.r.e.); and Sanchez v. Leggett, 
463 S.W.Zd 517 (Tex.Civ.App. 1971). 

The manner of remuneration to the student, i.e. as 
a credit to his account at the school rather than his receipt of 
a pay check, is immaterial. American Fire and Casualty Co. v. 
Baker, 431 S.W.2d 956 (Tex.Civ.App. 1961, error ref. n.r.e.). 
And see Article 8301, Sec. l(4), where the definition of wages 
includes the "market value of board, lodging, laundry, fuel and 
other advantage which can be estimated in money which the em- 
ployee receives from the employer as part of his remuneration." 

Likewise, the fact that the institution receives funds 
from the federal government to help offset the costs for such 
program would have no bearing in the determination of coverage. 

We note from the definitions of "workman" in the 
statutes covering the three institutions herein discussed that, 
in general, those persons engaged in so-called "office jobs" are 
not covered, while others are. 

Therefore, if a part-time student working at The Uni- 
versity of Texas, Texas A&M or Texas Tech under the provisions 
of the Federal College Work-Study Program is engaged in the type 
of activity that would classify him as a "workman" as that term 
is defined by the workmen's compensation statutes applicable to 
each institution, the student would be entitled to the benefits 
of workmen's compensation provided for by that institution. If 
the working duties of such student are excluded by statutory 
definition, there would be no coverage. 

This office not having been furnished a specific fact 
situation regarding the particular working activities involved, 
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we are unable to be more explicit in this opinion. 

SUMMARY 

If a part-time student working at The 
University of Texas, Texas A&M or Texas Tech 
under the provisions of the Federal College 
Work-Study Program is engaged in the type of 
activity that would classify him as a "work- 
man" as that term is defined by the workmen's 
compensation statutes applicable to each in- 
stitution, such student would be entitled to 
the benefits of workmen's compensation provided 
for by that institution. If the working duties 
of such student are excluded by statutory defi- 
nition, there would be no coverage. 

yours, 

D C. MARTIN 

Prepared by Bill Campbell 
Assistant Attorney General 
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