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Texas Parks li Wildlife Department Re: Whether a Commissioner on 
John II. Reagan Building the~:Texas -Parks and Wild- 
Austin, ,Texas 78701 1ifeRoard may simultane- 

ously serve~on the board 
of an independent school 

Dear Mr. Cross: district-~: ̂. ,. 
Your ,request for an opinion on'the.aboveVsubject matter 

reads in part,as:follows: -: i.. : !. ' 
, I ?17. 

'One of our Conmissioners was-on the,Roard of 
an IndependentSchool District prior'to-this ap- 
pointment.as a Parks and Wildlife Commissioner. ., 
He-is.still serving on such School Board in the. 
same .term in which he was serving when appointed 
to the Parks and Wildlife Commission;5'~ I:. 

I. \ 
' 'He has received no pay, expenses, per diem, 

.or:compensation of any kind from,.either :bf said 
positions;:and:.this matter is not in litigation. 

.', ._.# '. . 
."Is~thisConmissioner legally se&ins .on the 

Parks and Wildlife Commission? If.:not;why not? 
If he can serve, are there any special conditions 
attached~ tosuch~service?!' ‘, ,: 7 .' : 

~,' i, .i:.'i : 
Section 40 of Article XVI; Co&titution,of Texas, pro- 

hibits the holding of more than one civilboffice of emolument. 
" ‘i 

Prio&o'the 1967 amendment; Section 33 of Article XVI 
of the Constitutionof Texas. provided in~part: 

"The Acco&zing~Officers of this~State:sliall 
neither.draw nor pay a warrant-:upon.the Treasury 
in favorlof-.,any person, for salary.orcompensation 
as agent, officer or appointee, who holds at the 
same time any other office or position of honor, 
tr.ust or profit, under this State, or the United 
States, except as prescribed in this Constitution. 

II . . . 

-5581- 



Hon. James U. Cross, page 2 (M-1146) 

The 1967 amendment to SsCtiOn 33 of i4rtiCle XVI added 
the following provision: 

"It is further provided, until September 1, 
1969, and thereafter only if authorized by the 
Legislature by general law under such restrictions 
and limitations as the Legislature may-prescribe, 
that a non-elective State officer or employee may 
hold other non-elective offices or positions of 
honor, trust, or profit under this State or the 
United States, if the other offices or positions 
are of benefit to the State of Texas or are re- 
quired by State or federal law, and there is no 
conflict with the original office or position for 
which he receives salary or compensation. No 
member of the Legislature of this State may hold 
any other office or position of profit under this 
state, or the United States." 

Pursuant to the 1967 amendment, Article 6252-9a, vernon't 
Civil Statutes, was enacted stating the conditions under which a 
nonelective State officer may hold other nonelective offices. 

In Attorney General's opinion M-409 (1969) it was 
pointed out: 

"In determining what constitutes an office, within 
the meaning of a constitutional provision, this office 
has frequently applied the criteria set forth in Barney 
v. Hawkins, 79.Ront. 506, 257 P. 411, 53 A.L.R. 583 
(1927), to wit: 

*'After an exhaustive examination of the au- 
thorities, we hold that five elements are indis- 
pensable in any position of public employment, in 
order to make,it a public office of a'civil nature: 
(1) It must be created by the Constitution or by 
the Legislature or created by a municipality or 
other body through authority conferred by the Legis- 
lature; (2) It must possess a delegation of a portion 
of the sovereign power of government, to be exercised 
for the benefit of the public; (3) The powers con- 
ferred, and the duties to be discharged, must be de- 
fined, directly or impliedly, by the Legislature or 
through legislative authority: (4) The duties must 
be performed independently and without control of a 
superior power, other than the law, unless they be 
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those of an inferior or subordinate office, created 
or authorized by the Legislature, and by it placed 
under the general control of a superior officer 
or body; (5) It must have some,permanency and con- 
tinuity, and not be only temporary or occasional.'" 

Under the foregoing test membership on the Parks and 
Wildlife Commission constitutes a nonelective office. Article 
6067, Vernon's Civil Statutes. On the other hand, the office of 
trustee of an independent school district is~an elective office. 
Section 23.08, Texas Education Code. The office of trustee of an 
independent school district, however, is not an "office of emolu- 
ment" within the meaning of Section 40 of Article XVI of the 
Constitution of Texas. 
dependent School Dist., 
on other grounds, 290 It is noted that on appeal 
the Commission of Appeals of Texas held the offices of school 
trustee and alderman incompatible and stated that ". . i. whether 
the office of school trustee . . . is an office of 'emolument' 
within the terms of section 40, art. 16, of'the Constitution, 
is immaterial, and in respect to that question we do not ex- 
press or imply a conclusion." (At p. 153). 

In view of the foregoing, a Commissioner on the Parks 
and Wildlife Commission may at the same time.hold the office of 
trustee of an independent school district. However, the Comp- 
troller of Public Accounts may not issue him a warrant in pay- 
ment of the compensation provided for in Item 1 of the appro- 
priation to the Parks and Wildlife Department contained in the 
current General Appropriations Act (p. 111-105, 36041, since the 
1967 amendment of 
its provisions an 
205 (Tex.Civ.App. 
Opinion No. M-193 

Section 33 of Article XVI.does not exempt from 
elective office. Sovett v. Calvert, 467 S.W.211 
1971, error ref. n.r.e.1; Attorney General's 
(1968). 

SUMMARY 

An individual may hold at the same time the 
nonelective office of Commissioner on the Parks 
and Wildlife Commission and the elective office 
of trustee~of an independent school district since 
the office of trustee is not an office of emolument 
within the meaning of Section 40 of Article XVI, 
Texas Constitution. Section 33, Article XVI, of 
the Constitution of Texas, however, prohibits the 
Comptroller of Public Accounts from issuing to the 
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Commissiqner any warrant in payment of the com- 
pensation provided in Item 1 of the appropriation 
to the Parks and Wildlife Depa 
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