
THE ATIYBRNEY GENERAL 

OF mXAs 

Honorable Harry P. Burleigh Opinion No. M-1157 
Executive Director 
Texas Water Development Board Re: 
P. o. Box 13087 

If the Texas Water Quality 
Board and the Texas Water 

Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Burleigh: 

Development Board jointly 
agree to amend Section 
300.1 to authorize the 
purchase of Certificates 
of Obligation, may such 
securities be delivered by 
an applicant to the Texas 
Water Development Board for 
cash, which transaction will 
secure the maximum Federal 
grant? 

In your opinion request you state that a city has made 
application to the Board for financial assistance under the 
provisions of subchapter I, Chapter 21, Texas Water Code, by 
requesting the Board to purchase its Certificates of Obligation. 
It is the Board's position that since the Certificates are 
securities other than Bonds, it is prohibited from purchasing 
them by Section 300.1 of the Joint Rules, Regulations, & 
Policies of the Texas Water Quality Board and Texas Water 
DeveloDment Board exceot under conditions that are not met by 
the applicant. 

You have requested our opinion on 
be amended to authorize this purchase. 

whether your rules could 

The Certificate of Obligation Act of 1971, Article 2368a.1, 
Vernon's Civil Statutes, was enacted to provide a simplified 
version of the Bond and Warrant Law of 1931, (Article 2368a, 
V.C.S.). The basic authorization of the Act, like that of the 
Bond and Warrant Law, is an exchange of certificates for claims 
of contrac,tors incurred in the construction or acquisition of 
public projects. 

Section 5 of Article 2368a.l requires the claimant to 
elect whether to receive the Certificates themselves or under 
Section 5 (ii) to sell and assign them to someone else and 
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receive cash. The only times the issuer may sell the certificates 
for cash are those limited instances forth in Section 7 of 
the Act. 

A sale of the City's Certificates of Obligation to the 
Board for cash is therefore prohibited by Article 2368a.1, 
unless the proceeds are to be used for the purposes enumerated 
in Section 7 thereof. 

If the claimant elects to assign his certificates under 
Section 5 (ii), can the Board purchase the assigned certificates? 
In our opinion, it cannot. 

Section 5 (ii) states: 

"or (ii) that the governing body of any issuer 
has made provision for the contractor to sell and 
assign such certificates to anoth er... 
Zi3TT) 

(Emphasis 

Article III, Section gd-l(a) of the Texas Constitution is 
the authority for the Board to make loans of state funds for 
water quality enhancement and it authorizes only, "loans to 
political subdivisions". This limitation is carried forward 
into Section 21.603 of the Water Code. See also our opinion 
number M-1070 (1972) holding that financial assistance can 
only be given to political subdivisions. 

Further evidence of the intention of the Legislature on 
this point is the language of Sections 21.609(h) and 21.612 
of the Water Code. These sections read as follows: 

Section 21.609(h) 

"The Texas Water Development Board shall 
establish within funds previously created appropriate 
accounts for separate handling of money derived from 
payment of interest of and principal on bonds and 
other obligations purchased from political sub- 
divisions and repayment of direct loans made to 
politica subdivisions." (Emphasis added.) 

Section 21.612 

"When bonds or other obligations are purchased... 
. . . water quality enhancement funds shall be delivered 
to the political subdivisions entitled to receive 
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them and shall be used only to pay for construction 
costs of treatment works approved as provided in 
this subchapter..." (Emphasis added.) 

In this instance the issuer is simply accomodating the 
contractor in securing a market for his certificates. The 
certificates are delivered to the contractor and title passes 
to him. If he elects to "sell and assign" them to another, 
this is a transaction by the contractor in the secondary 
market and any money received must be delivered to the con- 
tractor. In this case, the Board would not be purchasing 
the certificates from the issuer because title to the 
certificates would be in the contractor or claimant. 

SUMMARY 

The Texas Water Development Board and the Texas 
Water Quality Board cannot amend their joint rules 
and regulations to authorize the purchase of Certificates 
of Obligation except in those instances where the 
proceeds are to be used for the purpose enumerated 
in Section 7 of Article 2368a.1, V.C.S. 

Prepared by Marvin F. Sentell 
Assistant Attorney General 
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