
THE ATIXBRNEY GENERAL. 
OFTEXAS 

October 25, 1972 

Anschutz opinion NO. M-1247 Honorable Everett L. 
Executive Secretary 
Employees Retirement 

of Texas 
P. 0. Box 12337, Cap 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Anschutz: 

System Re: Construction of Article 
1811e, V.C.S., relating 

it01 Station to appointment of a re- 
tired judge to serve as 
a commissioner of the 
Court of Criminal Appeals. 

Your request for an opinion asks the following questions: 

"1 Does a retired judge who has previously 
filed with the Chief Justice of the Supreme Court 
his election to continue as a judicial officer 
subject to assignment meet the requirement of 
having 'consented to be subject to appointment' 
under Article 1811e? If not, how does such 
judge so qualify? 

"2 . Taking into account the parallel pro- 
visions of both Article 6228b and 1811e providing 
for payment of an amount 'in, lieu of retirement 
allowance', would a procedure for making retire- 
ment and supplemental salary payments similar to 
the procedure outlined in Article 200a be suitable 
for making payments to retired judges designated 
and appointed as commissioners to the Court of 
Criminal Appeals under Article 1811e? (We note 
that all retirement and supplemental salary pay- 
ments are to be made from the General Revenue 
Fund and that appropriations for such expenditures 
have been made in part to the Employees Retire- 
ment System of Texas and in part to the Court of 
Criminal Appeals. The amount appropriated to the 
Employees Retirement System is based upon the as- 
sumption that all retired judges will remain on 
the retirement payroll.) 

"3. Would the designation and appointment 
of a retired judge under Article 1811e have any 
effect upon his retirement status with respect to 
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his annuity, time certain options, survivorship 
benefits, group insurance, or any other allow- 
able benefit or expense provided by law?” 

Subdivisions (a) and (d) of Section 1 of Article 1811e, 
Vernon’s Civil Statutes, as amended by Senate Bill 529, Acts 62nd 
Leg., R.S. 1971, Ch. 462, p. 1646, provide: 

“Section 1. (a) The presiding judge of the 
Court of Criminal Appeals may, with the concurrence 
of a majority of the judges of the Court of Criminal 
Appeals, designate and appoint a retired appellate 
judge or district judge who has consented to be 
subject to appointment, or an active appellate 
judge or district judge, to sit as a commissioner 
of the Court of Criminal Appeals! with the desig- 
nated judge’s consent. The presiding judge of 
the Court of Criminal Appeals may designate and 
appoint as many commissioners as he deems necessary 
to aid and assist the court in disposing of the 
business before it. 

0 . . . 

“(d) The compensation of a judge while sitting 
as a commissioner of the court shall be paid out of 
moneys appropriated from the General Revenue Fund 
for such purpose in an amount equal to the salary 
of the judges of the Court of Criminal Appeals, 
in lieu of retirement allowance or in lieu of the 
compensation he receives as an active judge of 
another court. A judge sitting as a commissioner 
of the court also shall receive his actual travel 
expense to and from Austin, Texas, and per diem of 
$25 per day while he is assigned to the Court of 
Criminal Appeals in Austin.” 

Section 7 of Article 6228b, Vernon’s Civil Statutes, pro- 
vides for assignment of retired judges “to sit in any court of 
this State of the same dignity, or lesser as that from which 
they retired.” The appointment under Article 1811e however, is 
to serve as commissioner on the Court of Criminal Aipeals. There - 
fore, in answer to your first question, it is our opinion that the 
filing with the Chief Justice of the Supreme Court of a judge’s 
consent to assignment pursuant to Section 7 of Article 6228b is 
not sufficient to constitute his consent to appointment by the 
Presiding Judge of the Court of Criminal Appeals as a commissioner. 
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You are therefore advised that a retired judge should file his 
consent to appointment with the Presiding Judge of the Court of 
Criminal Appeals prior to appointment pursuant to the provisions 
of Article 1811e. 

In Attorney General’s Opinion M-1225 (1972), it was 
held: 

“Senate Bill 529, Acts 62nd Leg., R.S. 1971, 
Ch. 462, p. 1646 (Article 1811e, Vernon’s Civil 
Statutes), authorizing the designation and appoint- 
ment of a retired appellate or district judge or 
an active appellate judge or district judge to sit 
as a commissioner of the Court of Criminal Appeals, 
does not create an ‘office’, but merely provides 
additional duties on members of the Judiciary and 
is therefore valid. The appointee may be compen- 
sated. ” 

held: 
In Attorney ~General’s Opinion M-1246 (1972),it was 

“5. Subdivision (d) of Section 1 of Article 
1811e, Vernon’s Civil Statutes, specifically pro- 
vides that the compensation of said appointee shall 
be an amount equal to the salary of the judges of 
the Co- Criminal Appeals in lieu of the compensa- 
tion he receives as an active judge of another court. 

“This provision is substantially identical 
with the provisions of Section 7 of Article 6228b, 
Vernon’s Civil Statutes, relating to assignment of 
retired judges. Section 7 provides: ‘While as- 
signed to said court such judges shall be paid an 
amount equal to the salary of judges of said court 
in lieu of retirement allowance.’ 

“The Employees Retirement System of Texas has 
construed the provisions above quoted of Article 
6228b to authorize the Retirement System to continue 
to pay retired judges the retirement allowance of 
said judges during the time of assignment and said 
retired judges receive the difference between the 
amount of such retirement allowance and the amount 
of salary authorized under Section 7 of Article 
6228b, Venron’s Civil Statutes” Under such con- 
struction the Employees Retirement System in 
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budgeting their request for an appropriation to 
meet the obligation of retirement allowances is 
based on the assumption that all retired judges 
will remain on the retirement payroll and the 
Legislature has acquiesced in this construction. 
It is therefore our opinion that such construction 
should be followed and a similar construction should 
be placed on the provisions of Subdivision (d) of 
Section 1 of Article 1811e, Vernon’s Civil Statutes. 
This construction is consistent with the pattern 
for the payment of retired judges assigned to active 
duty prescribed by the Legislature in Article ZOOa, 
Vernon’s Civil Statutes. 

“You are therefore advised that an active 
judge may be paid the difference between his salary 
as district judge and the amount allowed as a 
commissioner for each day’s service as a commissioner.” 

You are accordingly advised in answer to your second 
question that the appointee continues to receive his retirement 
allowance from the Retirement System during the time of his ap- 
pointment and is to be paid in addition thereto the difference 
between his salary as commissioner and his retirement allowance. 

In answer to your third question, it was held in Attorney 
General’s Opinion M-1225 (1972) that Article 1811e merely provides 
additional duties on members of the Judiciary, citing Werlein v. 
Calvert, 460 S.W.Zd 398, 401 (Tex.Sup. 1970), wherein it was held: 

,I A retired judge assigned to active 
duty is authorized to exercise the powers of 
an office while serving on assignment. He does 
not by virtue of the assignment, however, hold 
an office that could possibly ‘become vacant’ 
upon termination of his powers either by death 
or operation of law. See Pickens v. Johnson, 
42 Cal.td 399, 267 P.2d 801.” 

Therefore you are advised that the designation and ap- 
pointment of a retired judge under Article 1811e will not have any 
effect upon his retirement status with respect to his annuity, time 
certain options, survivorship benefits, group insurance, or any 
other allowable benefit or expense provided by law. 
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SUMMARY 

A retired judge may be appointed as com- 
missioner to the Court of Criminal Appeals pro- 
vided he files his consent to appointment. Said 
appointee is to receive the compensation provided 
in Article 1811e, Vernon's Civil Statutes; his 
retirement status is not affected. 

Prepared by John Reeves 
Assistant Attorney General 
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