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Dear Representative Uher: 

Letter Advisory No. 104 

Re: Constitutionality of 
proposed change in state 
fiscal year. 

You have requested our opinion concerning the constitutionality of 
several methods by which the Legislature may appropriate funds so as to 
allow the beginning of the state’s fiscal year to be changed from September 1 
to October 1. You note’ in, your request that. the Legi’slature’ is conSideiing a 
bill which would enact such a change by general law. Specifically, your 
questions are: 

1. May the legislature appropriate money for a two- 
year period beginning on any date of its choice? 

2. Assuming that the 64th Legislature enacts a general 
appropriations act for the biennium ending August 31, 
1977, may the 65th Legislature enact a supplemental 
appropriations act to cover the cost of state government 
for the month of September, 1977, and also enact a general 
appropriations act to cover the fiscal biennium beginning 
on October 1, 1977? 

3. May the 65th Legislature amend the general 
appropriations act covering the biennium ending August 31, 
1977, to extend its effect through September, 1977? 

In our view the relevant constitutional provisions are article 3, 
section 39 and article 8, section 6. Article 3, section 39 provides in part: 

No law passed by the Legislature, except the general 
appropriation act, shall take effect or go into force 
until ninety days after the adjournment of the session 
at which it was enacted. . . 
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Article 8, section 6 provides in part: 

. . . nor shall any appropriation of money be made 
for a longer term than two years. 

To our knowledge article 3, section 39 is the only constitutional 
provision which concerns the effective date of legislation, and general 
appropriations acts are excepted from its operation. So long as the pro- 
visions of section 39 are not violated, the Legislature may choose any 
date desired upon which an act is to become effective. See. Norton v. 
Kleberg County, 231 S. W. 2d 716 (Tex. Sup. 1950). Pastpinions ofthis 
Office have concerned appropriations which became effective on a variety 
of different dates. See e. g. Attorney General Opinions M-31 (1967)(Feb. 
20); V-316 (1947)(June 11); O-5356 (1943)(0ct.l); O-320 (1939)(June 3). We 
therefore answer your first question in the affirmative; the Legislature 
may appropriate money for a two year term beginning on any date of its 
choice. 

In response to your second question, we have discovered no 
authority which necessarily would limit the number of appropriations 
acts which a Legislature may enact. The purpose of the article 8, section 
6, limitation on the period of time during which appropriations may be 
effective is explained in Attorney General Opinion O-3651 (1941) written 
by the Honorable Zollie Steakley. That opinion indicates that: 

The Constitution prohibits an appropriation for a 
longer period than two years to prevent one Legis- 
lature from directing and controlling the expenditure 
of State funds beyond the control of a subsequent 
Legislature. This is the fundamental principle 
involved. Constant vigilance over the finances of the 
State is thereby achieved. Mistakes of one Legislature 
in authorizing the expenditure of money may be 
corrected by the subsequent Legislature. Therefore 
it is not contrary to the Constitutional principle 
enunciated in Section 6 of Article VIII of the Constitution 
of Texas to hold that an appropriation by one Legislature 
of no fixed duration may be upheld for not longer than 
a two year period when the prerogatives of the’forth- 
coming Legislature in respect to the expenditures of 
public moneys will not be transgressed. 
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In the action you propose one Legislature would enact two 
separate bills which together would provide for twenty-five months of 
appropriations. Neither bill alone would appropriate funds for more than 
two years. Since, in the specific situation you describe, there would be no 
appropriation for a period exceeding two years and since in our view the one 
month supplemental appropriation would not violate the spirit or purpose of 
article 8, section 6 of the Texas Constitution, it is our opinion that a single 
Legislature could enact a one month general appropriations bill and a subse- 
quent twetiy-four month general appropriatjhs bill as an incident to compli- 
ance with general legislation changing the date on wmch the State’s fiscal 
year begins. 

Your third question is whether the 65th Legislature may amend the 
general appropriations act covering the bienium ending August 31, 1977 to 
extend its effect through September, 1977. 

In our view such an amendment would have the effect of making an 
appropriation of money for a longer term than two years, for the month of 
September 1977 would be financed from the same appropriation as the pre- 
vious 24 months. Accordingly, we answer your third question in the negative. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

L, First Assistant 

Opinion Committee 
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