
May 23, 1975 

The Honorable William R. Pemberton 
Bee County Attorney 
Beeville, Texas 78102 

Letter Advisory No. 106 

Re: Whether a public school 
teacher may also be a Justice 
of the Peace. 

Dear Mr. Pemberton: 

You advise that a teacher in a Bee County Independent School District 
has been elected a Bee County Justice of the Peace. 

You ask: 

May a teacher in an Independent School District 
act as Justice of the Peace? If so, may he be 
paid a salary for acting as Justice of the Peace? 

A justice of the peace is an officer of the judicial branch of govern- 
ment. Tex. Const. art. 5, § 1. A public school teacher is employed in the 
executive branch of government. Attorney General Opinion H-6 (1973). 

Article 2, section 1 of the Texas Constitution confers power on the 
Legislative, Executive and Judicial Department of state government, specify- 
ing: 

. 
. . . and no person, or collection of persons, being 
of one of these departments, shall exercise any power 
properly attached to either of the others except in the 
instances herein expressly permitted: 

By the plain language of this article, a school teacher “of” the 
executive department is prohibited from exercising the judicial power 
attached to the office of justice of the peace, unless the combination comes 
within “the instances. . . expressly permitted” elsewhere in the Institution. 
Attorney General Letter Advisory No. 55 (1973). 
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The only constitutional provision which might apply is article 16, 
section 40. This provision, last amended in 1972, generally prohibits 
dual office holding but contains several exceptions. In pertinent part, 
article 16, section 40 of the Constitution provides: 

No person shall hold or exercise at the same time, 
more than one civil office of emolument, exce t that 
of Justice of the Peace, County Commissioner, 4ry 
Public and Postmaster [military officers and men, and 
officers and directors of soil and water conservation~ 
districts] unless otherwise specially provided herein. . . . 
(Emphasis added). 

A very similar situation was considered in Attorney General Opinion 
H- 6 (1973). There a junior college instructor whs also a member of the 
Ector County Commissioners Court, and wished to be paid for both activities. 
County C~ommissioners are also officers of the judicial branch of government 
(Tex. Const. art 9 $ 3) and they, like justices of the peace, are expressly 
excepted from the dual office holding prohibit,ions of article 16, section 40. 

In H-6 we concluded that the article 16, section 40 exceptions 
applied only’to that article. They do not in our opinion constitute exceptions 
to the requirement in article 2, section 1 that there be a separation of powers 
between the executive and judicial branches. As a consequence, we must 
answer your question in the negative. A school teacher may not also hold 
the office of a justice of the peace. 

ery truly yours, 

Opinion Committee 

W 
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