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The Attorney General of Texas 

September 25, 1976 
JOHN L. HILL 
Attorney General 

suprsma mull auildinp 
P.O. Box 12.54s 
*Ysti*. TX. ‘18711 
512/475-2541 

723 h$in. Suite 610 
Ho”*,*“. TX. 77002 
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Honorable E. D. Walker, President 
University of Texas System 
201 West 7th Street 
Austin, Texas 76701 

Letter Advisory No. 153 

Re: Whether a legislator may 
be on a leave of absence from a 
state-supported university. 

Deer President Walker: 

You have requested our opinion as to whether e legislator may take a 
leave of absence as an administrative officer of a state-supported institution. 
You explain that the Director of Minority Affairs at a state university has 
received the Democratic nomination for e seat in the House of 
Representatives for the term beginning in January, 1979. He is unopposed in 
the general election. You ask whether, under the Texas Constitution, the 
individual may be deemed on leave of absence, without salary, during his 
service in the Legislature. 

You indicate that en unpaid leave of absence would entitle the 
individual to return to the same job et the end of the leave. You have 
informed us that the position would be budgeted by the University and that 
the individual would be assured of returning to same or higher salary level. 

Article 16, section 40 of the Texas Constitution provides in pert: 

No person shall hold or exercise et the same time, 
more then one civil office of emolument, . . . . No 
member of the Legislature of this State may hold any 
other office or position of profit under this State, or 
the United States, except es e notary public if 
qualified by law. 

We have previously indicated that this section prohibits e legislator 
from occupying a paid position et e state college or university, Letter 
Advisory No. 4 (1973). We believe a person’s occupation of a position which 
assures him of a salaried status et a definite future date constitutes a 
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position of profit. Accordingly, it is our opinion that an individual employed by a 
state university is precluded from taking an unpaid leave of absence during the 
time for which he was elected to serve in the Legislature. 

APPROVED: 

Attorney General of Texas 

C. ROBERT HEATH, Chairmen 
Opinion Committee 
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