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Article 6252-17, 
Vernon’s Civil 

Austin, Texas Statutes (the 
“Open Neet lnga 

Dear Dr. Wade: Act“). 

Your letter requesting an opinion of this office 
states: 

“In order for the Texas Board of Uental 
Health and Mental Retardation to more effl- 
clently manage its affairs, It desires to 
dtvlde Its membership Into various committees. 
Those matter8 to be presented to the Texae 
Board of Mental Health and Mental Retardation 
would first be assigned to the appropriate 
committee. The various committees would at 
their discretion meet with members of the 
Texas Board of Mental Health and Mental 
Retardation staff to discuss and rtudy the 
matter before It and.would recommend a course 
of action to the Texas Board of Mental Health 
and Mental Retardation at Its open public 
meeting. Any member of the Texas Board of 
Mental Health and Mental Retardation could 
attend these committee meetings and dlecuss 
the matters under consideration but only 
co&nlttee members would be allowed to vote 
on what recommendation the committee was to 
make to the Texas Board of Mental Health and 
Mental Retardation. 

“These committee meetings would not be 
open to the public and no notice of euch meetlnge 
would be posted. 
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"Your opinion la reepectfully requested 
with respect to whether or not the procedure 
yAo;t;l?ed above violates Article 6252-17, 
. . . . 

Appropriate portions of Article 62 Vernon’s Texas 
Civil Statutes (the “Open Meetings Act" read a8 follows: 

“Section 1. (a) Except as otherwlae 
provided In thle Act, every regular, special, 
or called meeting or eeaslon of every govern- 
mental body ehall be open to the public. 

“(b) A ‘governmental body, ’ within the 
meaning of this Act, Is any board, commlsslon, 
department, or agency w,lthln the executive 
department of the etate, which Is under the 
direction of three or more-elected or appolnt- 
cd members. . .’ 

“Sec. 2. 
II . . . . 

“(d) The provisions of this Act shall not 
apply to periodic conferencee held among staff 
membere of the governmental body. Such staff 
meetings will be only for the purpose of 
Internal admlnlatratlon and no matters of 
public business or agency pollclee fihat affect 
public business will be acted upon. 

n . * . . 

“Sec. 3A. (a) Written notice of the 
date, place, and subject of each meeting held 
by a governukntal body shall be given before 
the meeting as described bg this Section.” 

The provlslone of Article 6252-17, V.T.C.S. are mandatory 
and are to be liberally construed to effect Its purpose. 
Toyah Ind. Sch. Met. 0. Pecoe - Ihretow Ind. Sch. Dizt ., 
66 s W 2d 371 (Tex.Clv.App. 1971 . The Coui33E 

that caee recited the leglelatlveJp~~p~~e for the enactment 
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of the statute to be one”of aeIsurlng that the public has the 
opportunity to be Informed concerning the transactions of 
public bualness”, In determining whether a particular meeting 
of the School Board was to be declared voidable, the Court 
asked Itself: 

“IO fihe above .Btate legl8latlVe7 purpose 
effected 6y an Interpretation which declares 
that action taken at an Illegal meeting cannot 
be questioned?” (466 S.w.tiat 380) 

The Texas Board of Mental Health and Mental Retardation 
le a “governmental body” within the meaning of the statute. 
Texas Liquor Control &. v, Continental Dlitllllnn Salee 

199 S W 2 1009 1015 (Te Cl A 1947 I ) 
ii$‘meetl& ofdthe f;ll Board “fir ~t;eP~;rpoaeJo~d:rf~aelng 
and etudylng a matter and deciding upon a course of action 
Is required to be open to the public unless one of the 
etatutory exceptions applies, _ 

One of the exceptions provided by the Act Is: 

“(d) The provlolone of this Act shall 
not apply to periodic conferences held among 
staff members of the governmental body. 
Such staff meetings will be on1 for the 

--f purpose of Internal admlnlstrat on and no 
matters of public buslneee or agencycles 
that affect public buslnees will be acted 
upon. 

Tnls exception would be unnecessary unless the Act 
applies to meetings within the body other than formal board 
meetings. . 

Your letter Indicates an expectation that Board Members 
composing a committee created by the authority of the full 
Board would themselves periodically meet with the agency 
staff “to dlecuse and study the matter before It and. , , 
recommend a couree of action to the Texas! Board of Mental 
Health and Xental Retardation at Its open public meeting". 

Paraphrasing the qu%etlon posed In the Toyah case, 
supra, we ask: 
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“Is the leglrlatlve purpose effected 
by an Interpretation which declares that 
Board members acting aa an official committee 
of the Board may make decisions at private 
meetings clored to the public, that the full 
Board might lawfully accomplish Only at a 
meeting open to the public?” 

A committee, assuming that Its members did not compose 
a quorum of the full Board, would have no power to bind the 
Board on matters before It. Nevertheless a real danger 
exists that the full Board might become merely the ‘rubber 
etamp” of one or more of Its committees and thereby deprive 
the public of access to the effective decision-making 
process. Cf. Acord v. Booth, 35 Utah 279, 93 Pac. 734(1X)8). 

A holding that a committee, which maket recommendations 
only, Is governed by the Open Meetings Act la not without 
precedent. The duty of the State Textbook Committee, 
prescribed by statute, la to recommend to the State Commlealoner 
of Fducatlon a complete list of textbooks which It approves 
for adoption. Books not recommended by It cannot be adopted 
by the State Board of Education. In Attorney General’s 
Opinion M-136(1967) It was held that the exclusion of books 
from echoole Is an Important exercise of a governmental 
function, undertaken by an agency of the government, whatever 
Its name, within the spirit and Intent of the Act and that, 
therefore, the Act applied. 

In Attorney General’s Opinion M-220(1968), the term 
“meeting”, as used In the Open Meetings Act; was deflned 
as “one In which thr cembere of the governmental body 
transact official bus-with which such agency 1~s charged 
to perform”. lhe word “transact” was not defined. However, 
It connotes an Interchange of Ideas or actions and IE broader 
than the word “contract”. A “transaction” may Involve 
negotiations *or dealings only partly concluded. See Eozled 
;;,;~;$$n, 58 N.W.2d .313 (Mlnn., 1953); 

ommleelon v. Talley Induet;: 

Webster’s ‘Zhtzd 
Clr .l*); Kn pfl S k , 106 N W 

N~wv~nt~r~atlonal~Mctlona 
Black’s Law Mctlonary, 4th Ed ., P. ; 
335. 
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Whatever are the llmltatlons placed on the aCtlVltleS 
of Board Membere meeting in private, It 18 clear that Staff 
members of the governmental body can meet and Confer pmely 

+ 
-Tar purpose8 of Internal admlnlstratlon and that no 
ma ter affecting public bualneac may be acted upon at Such 
meetings. Since Staff members themaelve~e no power to 
act for the Board In the formal sense, the LeglSlatUre muet 
have had In mind actions OS a leaa final nature when It 
prohibited staff members from privately meeting to act on 
public business. The obvious purpose was to avoid pro forma 
public approval by the agency of matters already privately 
determined by Its etaff, and to Insure that policy decisions 
and deliberations would not be made In bureaucratic laolatlon, 
but exposed to the view of the lntereeted public. A Staff 
meeting called for the purpoee of making recommendations to 
the bard for action In matters before the Board would seem 
to be within the prohibition. 

It would be strange If the Legislature Intended that 
staff members could act otherwlee at private staff meetings 
so long as one or more members of the Board, acting 85 a 
committee, were present, and It la the opinion of this 

I office that the Legislature had no @uch intention. It 
follows that a committee of Board members mey not meet 
privately and without complying with the provlslona of 
Article 6252-17 with staff membere for the purpose of 
formulating recommendations to be made to the full Board 
concerning the dlepoeltlon of matters before the Board. 
Therefore, our answer to the question posed by your letter 
as It applies to this particular eltuatlon, Is In the 
negative. 

This opinion must be.construed as limited to the 
question you asked. It Is our understanding that the Poard 
Is concerned primarily with formulating basic and general 
pollclee and not with particular, Individual casee or case 
histories. Art. 5547-202, Sec. 2.11(a), V.T.C.S. It Is 
not our Intent to hold that Information concerning Identified 
lndlvlduala should be made public, In violation of Sec. 
2.23(c) of Art. 5547-202, V.T.C.S. 

-!O- 
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-SUMFlARY- 

Official commltteec compoced of members 
of governmental bodice regulated by Article 
6252-17, Vernon’8 Texas Civil Statutea, 
meeting to formulate recommendations for 
the disposition of matters pendlng before 
the parent body, must comply with the 
“notice” and “open meeting” provlalona of 
Article 6252-17, 

-Very truly youre, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

OEN M BARRON 
krst ieelztant 

T-v 

h3Yzs++& 
DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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