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Dear Mr. Pipkin: Procedure? 

As executive director of the Judicial Qualifications Commission you 
have requested the opinion of this office on the question: 

“Does a hearing before a master pursuant 
to the Rules for the Removal or Retirement of 
Judges come under Rule 254 of the Texas Rules 
of Civil Procedure? ” 

Rule 254, appearing also as Art. 2168a, V. T. C. S., as amended by 
H. B. 264 by the 63rd Legislature, makes a continuance of the cause man- 
datory “[i]n all suits, either civil or criminal, or in matters of probate, 
pending in any court of this State and in all matters ancillary to such suits 
which require action by or the attendance of an attorney . . . ” when~it 
appears by affidavit that any party applying for the continuance, or any 
attorney for any party is or will be in actual attendance at a Legislative 
Seseion. 

In our opinion, a Texas Rule of Civil Procedure providing for Legis- 
lative continuance has no application to a hearing before a Master in the 
course of proceedings conducted by the Judicial Qualifications Commission. 
Article 5, $ I-a (11) of the Constitution of Texas provides: 

“The Supreme Court shall by rule provide for 
the procedure before the Commission, Masters and 
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the Supreme Court. Such rule shall afford to any 
person. . . against whom a proceeding is instituted 
to cause his retirement or removal, due process of 
law.. . . Due process shall include the right to 
notice, counsel, hearing, confrontation of his accu- 
sers, and all such incidents of due process upon 
proof of which a penalty may be imposed. ” 

The Supreme Court has exercised this constitutional authority by 
promulgating and adopting the Rules For The Removal or Retirement of 

Our courts have held that when the Constitution grants certain Judges. 
powers, and the means by which these powers can be exercised are pre- 
scribed, such means are exclusive of all others. Crabb v. Celeste In- 
dependent Schoql Dist., 146 S. W. 528 (Tex. 1912); City of Fort Worth v. 
Howerton, 236 S. W. 2d 615 (Tex. 1951); White v. State, ~440 S. W. 2d 
660 (Tex. Crim. 1969). 

Since the Constitution has vested rule-making authority for the 
Commission in the Supreme Court, we believe the only rules having force -7 
and effect in proceedings before a master appointed by the Commission 
are those expressly adopted by the Court. 

Rule 15, “Extension of Time” in the Rules for the Removal and Re- 
tirement of Judges controls your question: 

“The chairman of the Commission may extend 
for pe’ridds not to exceed 30 days in the aggregate the 
time for fi,ling an answer, for the commencement of 
a hearing before the Commission, and for filing a 
statement of objections to the report of a master, and 
a master may similarly extend the time for the corn- 
mencement of a hearing before him. ” 

In our opinion Rule 15 limits the extension of time for a hearing before 
a master to 30 days in the aggregate, and this extension is discretionary, 
not mandatory. 
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We have considered Rule 7 “Hearing” which requires that “[a]t the 
time and place set for hearing, the Commission, or the master, shall 
proceed with the hearing as nearly as may be according to the rules of 
procedure governing the t:rial of civil causes of this State. ” A close 
reading of Rule 7 discloses that it was intended to govern. proceedings 
during a hearing before a Master, and not questions concerning when 
the hearing should take place or for how long a period a hearing may be 
postponed. This is the on:ly possible interpretation of the language 
11 . . . the master, shall proceed with the hearing. ” 

SUMMARY 

Rule 254 of the Texas Rules of Civil Procedure 
does not require continuance of a hearing before a 
Master in proceedings instituted against a judge by 
the Judicial Qualifications Commission, where the 
attorney for the judge is in attendance at a Legisla- 
tive Session. The Supreme Court has exercised its 
constitutional authority to promulgate rules govern- 
ing procedure before the Commission or master and 
has limited continuances of a hearing before the master 
to a period not to exceed 30 days in the aggregate. 

Very truly yours, 

APPAOVED: 

flzln 4, P,LL--cY 
JOHN L. HILL 
A,ttorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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