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September 14, 1973 

Honorable Robert W. Post 
County Attorney 
Dewitt County 
P. 0. Box 110 
Cuero, Texas 77954 

Dear Mr. Post: 

Opinion No. H-102 

Re: Applicability of Art. 
459013 and 6701d, 
V. T. C. S., to private 
ambulances 

You have requested our opinion concerning the regulation of 
private ambulances under the provisions of Articles 4590b and 6701d, 
V. T. C. S. 

Your first two questions are as follows: 

1 . “Is the operator of a private ambulance 
which answers calls from the police dispatcher to 
pick up victims of wrecks or other emergencies 
required to have a permit from the State Board of 
Health under Art. 4590b?” 

2. “Is the operator of a private ambulance 
which does not answer calls from the police dis- 
patcher to pick up victims of wrecks, etc., but 
which does transfer private patients from home 
to hospital and from one hospital to another, required 
to have a permit from the State Board of Health under 
Art. 4590b? ” 

Article 4590b, Vernon’s Texas Civil Statutes, provides in part that 
no person shall operate ” . . . any emergency ambulance, public or pri- 
vate, or any other vehicle commonly used for the transportation or convey- 
ance of the sick or injured, without first securing a permit thcrefor from 
the State Board of Health . . . . ” 
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This statute is applicable to “any emergency ambulance, public or 
private, ” and thus your first questionmust be answered in the affirmative. 

The statute also applies to “any other vehicle commonly used for 
the transportation or conveyance of the sick or injured, ” which we believe 
covers the circumstances described in your second question. We also 
believe that the Legislature intended for the phrase “public or private” 
to apply to such other vehicles. The statute as passed declared an emer- 
gency “for the benefit of public safety, ” Acts, 48th Legislature, 1943, 
p. 633. ch. 360, and we see no distinction between public and private 
ambulances in serving this purpose. Accordingly, we answer your second 
question in the affirmative. 

Your next two questions are as follows: 

3. “Is the operator of a private ambulance 
operated under permit from the State Board of 
Health in violation of Art. 6701d if the ambulance 
does not have the siren and flashing red lights 
required by’that Article? ” 

4. “Is the operator of a private ambulance 
operated (either legally or illegally, depending on 
the answer [to] the first two questions above) with- 
out a permit from the State Board of Health in vio- 
lation of Art. 6701d if the ambulance does not have 
the siren and flashing red lights required by that 
Article? ” 

Article 6701d. 5 2(d), defines “authorized emergency vehicle” to 
ihclude ” . . . public and private ambulances for which permits have 
been issued by the State Board of Health. . . .‘I 

Article 6701d, 5 124(a), requires every “authorized emergency 
vehicle” to be equipped with siren, whistle, or bell; and S 124(b) requires 
it to be equipped with signal lamps displaying both to front and to rear 
two alternately flashing red lights, etc. 
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A private ambulance operating under a permit from the State Board 
of Health is plainly an “authorized emergency vehicle” under -4rticLe 670ld 
$ 2(d) and is thus subject to the requirements of each section of Article 
670ld applicable to authorized emergency vehicles. Accordingly your third 
question requires an affirmative answer. 

The operation of a private ambulance without a permit is in violation 
of Article 4590b and subjects the operator to the penalties set forth in 5 5 
of that act. We believe that the Legislature intended the provisions of 
Article 6701d to apply to all vehicles that are subject to the provisions of 
Article 459013, whether in compliance with that statute or not, and certainly 
the Legislature did not intend to exempt owners and operators of ambulances 
on the basis of non-compliance with Article 4590b. This would ascribe to 
the Legislature an unreasonable intent, in violation of basic rules of statu- 
tory construction. 53 Tex. Jur. 2d, Statutes, 5 126. 

Accordingly, your fourth question is answered in the affirmative. 

SUMMARY 

Both Articles 4590b and 670ld, V. T. C. S., are 
applicable to private ambulances and require that 
they be licensed by the State Board of Health and 
carry the required equipment. 

Very truly yours, 

A I&~~OVED: 

( &,$R\srY F/ YORK, F/i-s; Assist&t 

Opinion’ Committee 
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