
HE AYTORNEY GENEWAL 
0F TEXAS 

The Honorable Bill Meier, Chairman Opinion No. H- 121 
Subcommittee on Convention Organization 
Texas State Senate Re: Questions relating to 
Austin, Texas the general authority 

of the Constitutional 
Dear Senator Meier: Convention 

You have requested an opinion of this office on several questions 
relative to the powers of the Constitutional Convention called by Article 
17, $ 2 of the Texas Constitution and to the procedures which should be 
followed by the Convention. 

The Texas Constitutional ‘Convention was called by the people through 
the adoption of Article 17, $ 2, as an amendment to the existing Constitution 
of 1876. It was not called by an act of the Legislature and, therefore, legal 
precedents construing the powers and procedures of constitutional conventions 
called by legislatures with attempts by the Legislature to limit the power 
of the convention are not in point. Nor did our convention result from the 
institution of a new government and precedents construing the powers of 
so-called revolutionary conventions are not in point either. During the 
deliberations of the Convention and until whatever it produces is ratified 
by the poeple of the State, the Constitution of 1876, as amended, and the 
statutes enacted pursuant to it will remain the law of the land. For a gen- 
eral discussion of the procedures and powers of a constitutional convention, 
see Gaines v. O’Connell, 204 S. W. 2d 425 (Ky. App., 1947); Note, 54 Va. Law. Rev. 
995 (1968); Note, 55 Iowa L,aw Rev. 244 (1969). 

Therefore, it is .our opinion that the Constitutional Convention has only 
those powers which are expressly granted to it by Article 17, $ 2, and must 
operate in the framework which that provision prescribes. 

Specifically, Article 17, $ 2, of the present Constitution, your basic guide, 
provides: 

1. The Convention shall be convened at noon on the 
second Tuesday in January, 1974. 
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2. 

3. 

4. 

5. 

6. 

7. 

The Convention shall be composed of the members 
of the 63rd Legislature. 

The Lidutenant Governor shall preside over the 
Convention until a chairman is elected. 

The Convention shall (or may) elect other officers; 
adopt rules; and publish a journal. 

Members of the Convention shall be compensated 
and receive expenses. 

The Convention may employ a staff. 

The Convention is automatically dissolved at 11:59 p, m. 
on May 31, 1974 except (a) it may dissolve earlier by 
vote of at least two-thirds of its members or (b) it may, 
by the same vote, extend its duration for not more than 
60 days. 

The only requirement concerning the text of any proposed constitution 
appears in $2(g) that The Bill of Rights of the preseti Constitution must 
be retained in full. As to the method of submitting the end product of the 
Convention to the people, $ 2(e) provides: 

“(e) The convention, by resolution adopted on 
the vote of at least two-thirds of its members, may 
submit for a vote of the qualified electors of this 
state a new constitution which may contain alternative 
articles or sections, or may submit revisions of the 
existing constitution which may contain alternative 
articles or sections. Each resolution shall specify 
the date of the election, the form of the ballots, 
and the method of publicizing the proposals to be 
voted on. To be adopted, each proposal must receive 
the favorable vote of the majority of those voting on 
the proposal. The conduct of the election, the can- 
vassing of the votes, and the reporting of the returns 
shall be as provided for elections under Section 1 of 
this article. ‘I 
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Your first question is: 

“Are the members of the Constitutional Convention 
scheduled to convene at noon on the second Tuesday in 
January, 1974 limited in making choices pertaining to 
Convention structure, Convention officers (type and num- 
ber, method of selection, and duties and responsibility), 
Convention committees (number, jurisdiction, rules), 
and/or ~Convention schedule, by any controlling precedent 
other than the resolution granting authority for the holding 
of the Convention adopted by popular vote on November 7, 
1972, currently appearing as Article 17, Section 2, of the 
Texas Constitution, or the applicable provisions of the 
Constitution of the United States of America? ” 

As to the first three areas you mention, “Convention structure”, “Con- 
vention officers” and “Convention committees”, the Convention will be limited 
in only a few respects. Members of the Convention must be members of the 
63rd Legislature. There must be a “chairman”. The Lieutenant Governor 
must preside until the chairman is elected. Other than these, it is our 
opinion that the Convention may organize itself as it chooses. It may deter- 
mine for itself what other officers and what committees it will have and may 
assign to them such responsibilities as it deems advisable. It may prescribe 
its own rules including those ,for the operation of its committees. 

The “Convention schedule”, on the other hand, appears somewhat more 
restricted by Subsections (d) and (f) requiring the Convention to convene at 
noon on the second Tuesday in January, 1974, and to be automatically dis- 
solved at 11:59 p. m. on May 31, 1974, unless “extended for a period not 
to exceed 60 days by resolution. . , . I’ Within that framework, the Con- 
vention is free to schedule its sessions and set its own deadlines. 

Your second question is as follows: 

“Specifically as to Convention officers - - is the 
Convention limited in choosing a Chairman of the Con- 
vention from its membership, or may the Convention 
choose to elect a person as Chairman who is not a 
member of the Convention?” 
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Article 17, $ 2(c), provides that “The members of the 63rd Legislature 
shall be convened as a constitutional convention . . . . A person elected to 
fill a vacancy in the 63rd Legislature before dissolution of the convention 
becomes a member of the convention on taking office as a member of the 
Legislature. ” 

It is quite clear from this language that only members of the Legis- 
lature can be members of, or delegates to, the Convention. That .fact 
alone should rule out the election as chairman of a person other than a legis- 
lator. Unless the basic ordinance constituting the body prescribes other- 
wise, it is the usual and accepted custom and practice in our society in the 
selection of the permanent presiding officers of, organized groups to require 
by common consent and understanding, that the person selected be a member 
of the organization. It should be presumed that the Legislature, in drafting 
Article 17, $ 2, and the people in adopting it, intended, in the absence of 
express provision to the contrary, that this usual and accepted practice 
prevail in the election of a permanent chairman of the convention. 

The amendment provisions themselves, when carefully analyzed, lead 
to the same inescapable conclusion that the people did not intend to authorize 
election of a non-legislator as chairman. The amendment authorizes the 
Convention to “elect other officers it deems necessary” without expressly 
providing that they be members of the Legislature. It is unreasonable to 
suppose that while carefully and strictly limiting m’embership in the Con- 
vention to legislators, the people, nevertheless, intended to authorize the 
placing of control of the Convention ‘in non-legislator officers. 

Paragraph (d) of the amendment provides that “Members of the con- 
vention shall receive compensation, mileage, per diem” and that the Con- 
vention may “appropriate money from the general revenue fund of the 
state treasury” to’provide for the expenses of its members and the employ- 
ment of a staff.” Since non-legislators could not be “members of the 
convention”, and the chairmen and other officers would not be members of 
a “staff”, in the generally accepted meaning of that term, there is no 
authority in the amendment for compensating non-legislator officers and 
no authority in the Convention to appropriate money to defray their expenses. 
It would be unreasonable to assume, that, in adopting the amendment, the 
people intended that all members of the Convention and its staff should receive 
adequate compensation and that expenses of members should be reimbursed, 
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but that officers of the Convention, who must bear some of the heaviest 
burdens in this important work, would be ineligible to receive either 
compensation or reimbursement. 

We therefore answer your second question that, in our opinion, the 
Convention is limited to choosing its Chairman from among its members. 

Your third question is prefaced: 

“Article 17, Section 2, subsection [d] of the Texas 
Constitution provides that the members of the Constitutional 
Convention shall receive compensation as determined by a 
five-member committee to be composed of the Governor, 
Lieutenant Governor, Speaker of the House, Chief Justice 
of the Supreme Court, and Chief Justice of the Court of 
Criminal Appeals. ” 

You ask: 

“May a member of this five-member committee 
likewise serve as Convention Chairman without con- 
flicting in duties specifically required by this Reso- 
lution? ” 

We see no prohibited conflict. The potential conflict of interest is no 
greater in the situation posed by your question that it is in the situation 
created by.other language in Article 17, $ 2(d), which specifies that the 
Convention may provide for the reimbursement of expenses of its members 
and may appropriate money for that purpose. In either event, it is the 
Constitution itself that imposes the double responsibilities, and we cannot 
state that to exercise the rights of both positions would present an uncon- 
stitutional conflict. 

We therefore answer your third question that, in our opinion, a 
member of the five-man committee designated to determine the compen- 
sation of Convention members, who also is a member of the Convention, 
may serve as Convention Chairman without an unconstitutional conflict in 
duties. 
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SUMMARY 

1. The Constitutional Convention initiated by 
Article 17, § 2, of the Texas Constitution will be 
free, within the framework of that provision and 
consistent with the Constitutions of Texas and the 
United States, to structure itself, to determine and 
select its officers and committees, to determine the 
duties, authority and powers of its selected officers 
and committees, and to schedule its work as it sees 
fit. 

2. The Chairman of the Convention must be chosen 
from the membership of the Convention. 

3. A member of the five-man committee charged 
with determining the compensation, mileage allowance 
and per diem to be received by members of the Con- 
vention who also is a member of the Convention is eligible 
to serve as Convention Chairman. 

Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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